SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Suç Artışları Doğal Afet Düzeyinde Seyretmekte"

0
Güncellendi - 2019-07-30 02:24:06
A- A+ PAYLAŞ

Hayatboyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele (HEGEM) Vakfının yayınladığı “Türkiye’nin Suç-Sosyal ve Risk Haritası"na ilişkin yorumda, suç artışlarının doğal afet düzeyinde seyrettiği belirtildi.

Türkiye’nin tek şiddetle mücadele vakfı olan Hayatboyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele (HEGEM) Vakfının kurucusu ve başkanı Adem Solak tarafından “Türkiye’nin Suç-Sosyal ve Risk Haritası” yayınlandı. Araştırmaya göre Türkiye’de genel suç ortalaması en düşük bölge Doğu Karadeniz olurken, Rahip Santoro cinayetinin ardından tüm dünya ve ülke medyasınca suç şehri ilan Trabzon en düşük risk grubunda yer alarak 81 il arasında en güvenli 3 şehirden biri oldu. Bölgelere ve illere göre hazırlanan Türkiye Suç ve Sosyal Risk Haritası araştırma raporuna göre, Trabzon şiddet ve suç bağlamında en düşük risk gurubunda yer aldı. Risk haritasına göre Batı Karadeniz’de en sıkıntılı il Karabük olurken, Batı Anadolu Bölgesi'nde Karaman, Orta Anadolu Bölgesi'nde Nevşehir ve Yozgat, Ege Bölgesi'nde Muğla ve Aydın, Akdeniz Bölgesi'nde Antalya, Mersin, Osmaniye ve Isparta risk düzeyi en sıkıntılı iller arasında yer aldı. Batı Marmara Bölgesi'nde Edirne, Doğu Marmara Bölgesi'nde Eskişehir, Düzce ve Bilecik, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise Tunceli, Hakkari ve Elazığ illeri suçlarda Türkiye ortalamasının üzerinde, Bingöl, Malatya, Bitlis, Van ve Muş ise altında yer aldı. Iğdır ili ise 81 il arasında risk düzeyi en yüksek 8 ilden biri oldu.

Çocuk ve gençler şiddete daha meyilli

Vakfın özellikle çocuk ve gençlerde tehlikeli bir şekilde şiddet suçlarında artışı ortaya koyduğu raporda çarpıcı başlıklardan bazıları ise şöyle:

"1- Suç artışları doğal afet düzeyinde seyretmekte. 2- Uyuşturucuya yöneliş, intihar eğilimlerindeki artış, patlama noktasına yükselen şiddet suçları bütün toplumun risk altında olduğuna işaret ediyor. 3- Özellikle son 5-6 yılda yaşanan ulusal ve uluslararası gerginliklerin toplumda ciddi sosyal travmalara yol açıyor. 4- Ötekileştirme, öfke ve kin söylemleri, gelecek kaygısı en çok gençleri olumsuz etkilediği için bu kesimle ilgili önümüzdeki 1-2 yıl içinde bazı sosyal patlamaların yaşanma olasılığı çok yüksek."

"Çok ciddi tedbirler almak zorundayız"

HEGEM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ahmet Külekçi, şiddetin önümüzdeki birkaç yıl için çok vahim noktalara tırmanacağını savunarak, “Eğer gerekli önlemi almazsak başa çıkılmaz kanayan bir yara hepimizi derinden üzmeye devam eder. Şiddet, suç, sosyal travmalar ve sosyal riskler üzerine çok sayıda ve çok değişik nitelikte bilimsel araştırmalar yapılmasına ihtiyaç var. Şiddetin, suçun daha oluşmadan ailede, okulda ve diğer sosyal ortamlarda önlenebilmesi için ön tespitlere, doğru teşhislere ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Trabzon, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Kernek (5 yıl önce)
    MAPUSANELER TIKLIM TIKLIM DOLDU KALAN BOŞ YERLEREDE FETÖCÜLERE AYIRTILMIŞ DAHA YAKALANACAK ÇOK FETÖCÜ VAR ADİ SUÇLULAR YAKALANIYOR AMA KARAKOLUN ÖN KAPISINDAN GIRIP ARKADAN ÇIKIYORLAR
    0
    0
    Yanıtla
  • Serdar (5 yıl önce)
    Öylede kardeşim sivasta yabancı olsa olsa 500 kişidir.MALATYAM 10 sene önce boylemiydi doğudan gelenler MALATYA halkından da fazla nüfus 950 bin ise 600 bini doğudan gel3n göçmenler MALATYA halkı kalmadığı için böyle 10 sene öncesi MALATYAM da saygı sevgi vardı şimdi arıza dolu
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih (5 yıl önce)
    Geçen gün sivas a gittim Malatya ya göre mis gibi şehir Malatya da kültürel yozlaşma hattinden fazla bir şekilde sürüyor varoşların hali perişan heryer torbacı dolu polis alıyor akşamına adliye salı veriyor adam bir poşet mal yakalatmis salınıyor kayısı fuarı zamanında psikopat in biri 20 polis e eski belediyenin önünde küfürler hakaretler etti polisler birşey yapmadı yapılması gereken her mahalleye bir karakol malatya da koskoca kentte sadece 3 karakol var emniyet e geniş yetkiler verilmeli suç lar cezasız kalmamalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Adıyamanlı muhammed (5 yıl önce)
    Can ve mal güvenliği olmadığı yerde vatandaş silaha koşuyor o zaman devlet suçlulara ağır yaptırım uygulasın bak bakalım ortalık temizleniyor vatandaşta suç işlemez
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (5 yıl önce)
    Malatyali.arkadasa.katiliyorum.ornek.silah. Bulundurana.5yil.hapis.yaralama.10.yil.olum. Halinde.35.yil.ve.5.yil.ucre.agir.hapis.verecen. .bak.bakalim.kim.silah.kulanacak..
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (5 yıl önce)
    cezaları artırın yakalanan suçluları adliyede polisten önce çıkıp gitmesine müsade etmeyin bakın nasıl düzeliyor..cezanın kanunun olmadığı yerde tabi suç artar bunu anlamak bu kadar zormu?
    0
    0
    Yanıtla