SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Sultansuyu Harası'nı Ayak Altı Etmeye Kimsenin Hakkı Yok"

0
Güncellendi - 2020-10-23 22:10:13
A- A+ PAYLAŞ

  • "ACABA KİME PEŞKEŞ ÇEKİLECEK SORULARI AKLA GELİYOR".. MESOB Başkanı Şevket Keskin’den Sultansuyu Harası’nın tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binalarının yıkım kararına sert tepki

Malatya Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Sultansuyu Tarım İşletmesi (Sultansuyu Harası)’nin tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binaları için, özel bir şirkete siparişle düzenlettirilen deprem raporunda dayanılarak yıkım kararı alınmasını sert bir dille eleştirdi ve yıkımın önlenmesi için Malatya Valisi Aydın Baruş ve Malatya Milletvekillerini göreve davet etti.  Keskin, “Osmanlı’dan bize kültürel, tarihsel ve ekonomik anlamda miras kalan, yetiştirdiği dünyaca ünlü atlarla ekonomimize ciddi bir katma değer sağlayan Sultansuyu Harası’nı kimsenin ayakaltı etmeye hakkı yoktur, buna Malatya halkı izin vermemelidir ve zaten de vermez” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın deprem hasarını tespit eden uzmanları ve Malatya’daki iki üniversitede görev yapan mühendislik fakültelerindeki bilim insanlarının yok sayılarak özel bir firmaya deprem raporu hazırlatılmasının anlaşılır bir durum olmadığını ve yıkım projesinin arka planında başka amaçlara işaret ettiğine işaret eden MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Böyle alalacele rapor verildiğine göre aklıma ‘Acaba kime peşkeş çekilecek, acaba hangi müteahhitle anlaştılar’ gibi sorular geliyor” dedi.

Malatya’nın tepkisi büyüyor

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Malatya - Sultansuyu Harası’nın kapatılmasına kadar gideceği bir sürecin başlangıcı olarak değerlendirilen tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binaların yıkımına Malatya’nın tepkisi her geçen gün büyüyor.

Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın’ın, Sultansuyu Harası önünde konuyla ilgili yapmak istediği, ancak jandarma tarafından pandemi tedbirleri gerekçe gösterilerek engellenen, bu nedenle Tarım Platformu binasında yaptığı açıklamadan ve MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu’nun konuyu TBMM gündemine taşımasından sonra, MESOB Başkanı Şevket Keskin de Sultansuyu Harası yönetimine sert tepki gösterdi.

“Bu kafaya göre, Yeni Cami’nin de yıkılması gerekiyor”

Sultansuyu Harası’nın yeni binaya ihtiyaç duması durumunda, yeni bina yapmasına imkan tanıyan çok geniş bir araziye sahip olduğunu hatırlatan MESOB Başkanı Şevket Keskin, bu yolun takip edilmesi yerine Osmanlı’dan ve Cumhuriyet’in ilk dönemlerinden miras kalan, sağlamlığı ile ünlü taş binaların yıkılmak istenmesinin başka amaçlara hizmet etme kuşkusu yarattığını söyledi.

Malatya Valisi Aydın Baruş ve Malatya Milletvekillerini göreve davet eden Şevket Keskin, “24 Ocak depreminde Yeni Cami de hasar gördü. Şimdi bu kafaya göre, Yeni Cami’nin de yıkılması gerekiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Hasar varsa, güçlendirme yaparsın, onarımını yaparsın. Bazı değerlerimiz onarılarak ayakta tutulmalı ve bizden sonra da gelecek kuşaklara bırakılmalıdır. Bu konuda Malatya Valimizi ve Malatya Milletvekillerimizi göreve davet ediyorum; Malatya, her isteyenin, kafasına göre bir yerleri yıkacağı şehir değildir; buna izin verilmemelidir” diye konuştu.

“İsteyen istediği deprem raporunu alıyor”

Sivrice merkezli 24 Ocak depremi sonrası Malatya’da çok sayıda binaya önce ‘ağır hasarlı’, sonra ise ‘hafif hasarlı’ raporu verildiğini hatırlatan MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Malatya 24 Ocak depreminden sonra birçok bina zarar gördü. Bazı binalara önce ağır hasarlı raporu verildi, aradan zaman geçti sonra yine inceleme yapıldı ve önce ağır hasarlı raporu verilen binalara  bu kez hafif hasarlı raporu verildi. Demek ki isteyen istediği raporu alıyor. Böyle alelacele rapor verildiğine göre aklıma ‘Acaba kime peşkeş çekilecek?, acaba hangi müteahhitle anlaştılar?’ gibi sorular geliyor” dedi.

Malatya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin’in Sultansuyu Harası’ndaki tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binalarının yıkımına yönelttiği eleştirilerde öne çıkan başlıklar şöyle:

“Malatya onlarca deprem geçirdi ve bu binanın hasar aldığını duymadık. Taş bina zaten”

Osmanlı’dan bize kültürel, tarihsel ve ekonomik anlamda miras kalan, yetiştirdiği dünyaca ünlü atlarla ekonomimize ciddi bir katma değer sağlayan Sultansuyu Harası’nı kimsenin ayakaltı etmeye hakkı yoktur, buna Malatya halkı izin vermemelidir ve zaten de vermez.

O bina Osmanlıdan Cumhuriyete ve oradan da bugünkü kuşaklara kalan önemli bir mirasımız. İçindeki binalar Cumhuriyet tarihiyle yaşıt. Bugüne kadar sayısız devlet adamına ve önemli konuklara hizmet etti. Malatya onlarca deprem geçirdi ve bu binanın hasar aldığını duymadık. Taş bina zaten.

“Hangi mimar mühendis bu binaya hasarlı raporu vermiş”

Hangi mimar mühendis bu binaya hasarlı raporu vermiş de bina için yıkım kararı almış? Hangi Mühendis incelemiş?  Bizim iki tane üniversitemiz var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü var. Bu kurumlarda konusunda uzman bilim adamlarımız var. Hangi bilim kurulu binanın hasar aldığına karar vermiş. Madem hasarlı, o halde onarılsın ve yerinde kalsın. Sultansuyu Harası’nda arazi çok. İlla ki yeni bina yapılacaksa yapılsın ama geçmişimizden bize kalan mirasımıza sahip çıkılsın. Kaldı ki bu binanın neden yıkılacağı siyasiler tarafından Malatya halkına açıklansın.

“Öyleyse Yeni Cami de mi yıkılmalıydı?”

Binada bir hasar varsa güçlendirilsin. Yeni Cami de Elazığ depreminde hasar gördü ama onarıldı. Öyleyse Yeni Cami de mi yıkılmalıydı? Bazı değerlerimiz onarılarak ayakta tutulmalı ve bizden sonra da gelecek kuşaklara bırakılmalıdır. Başta Sayın Vali, Milletvekilleri, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Üniversitelerimiz bu konuyu incelemeli. Hangi firma ne hakla ağır hasarlı raporu vermiş bu rapor bağımsız kurullarca incelenmeli. Hasarlı ise onarılmalıdır.

“24 Ocak sonrası ağır hasarlı raporu verilen binalara daha sonra hafif hasarlı raporu verildi; yani isteyen istediği raporu alıyor”

Malatya 24 Ocak depreminden sonra birçok bina zarar gördü. Bazı binalara önce ağır hasarlı raporu verildi, aradan zaman geçti sonra yine inceleme yapıldı ve önce ağır hasarlı raporu verilen binalara  bu kez hafif hasarlı raporu verildi. Demek ki isteyen istediği raporu alıyor. Sultansuyu’nda 80 yıllık bina için de bu türden rapor verilip verilmediği incelenmeli ve sonucu Malatya halkı ile paylaşılmalıdır. Böyle alelacele rapor verildiğine göre aklıma ‘Acaba kime peşkeş çekilecek? Acaba hangi müteahhitle anlaştılar?’ gibi sorular geliyor.  Bugün Malatya’ya hangimizin misafiri gelse alıp Sultansuyu’na götürüyoruz. Elimizde kala kala bir sultan suyu kaldı. Acaba burası da mı yok edilmek isteniyor? Malatya halkı olarak bu konuda siyasilerimizden ve yöneticilerimizden cevap bekliyoruz”.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Şahin ATEŞ (4 yıl önce)
    Eğer bu binalar çürük ise malatya nın binalatının toplamının yüzde 80 i çürüktür. Oralarda insanlar oturuyor oralarda insanlar namaz kılıyorlar. Yıkacaksan önce o binaları tespit edilip yıktırılması lazım. Eğer burada bir art niyet varsa kapatılmak isteniyorsa onlar tarih önünde malatyaya ihanet eden şerefsizler olarak anılacaktır. Eğer bu iktidar yapıyor sa iktidarın malatya milletvekilleri nin sesi çıkmıyorlarsa onlarda da aynı isimle anılacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    bu karar iptal edilmezse ,bu karara karşı çıkan sivil toplum örgütleri kendilerini fes etsinler .bu başkanlar boşuna oradalar demek ki.hiçbir mantığı yok bu binaların yıkılması için ne gerek var sonuçta 2 katlı binalar.ülkemiz bir yönetimsizlik batağına gömülmüş durumda ,beton ekonomisi ile ne yapılıyor belli değil.her kes bir son vuruş peşinde tek lider yaratılarak bunun gölgesinde güç sahipleri her istediklerini yapıyorlar.nereye kadar bu sürecek ekonomik bir bataklık içine çekiliyoruz.bunu herkes hissediyor.hayırlısı..
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz44 (4 yıl önce)
    Konuş Başkanım konuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Peynir gemisi Beydağı n'oldu? yıkılmadı. Ayakta
    0
    0
    Yanıtla
  • kaan (4 yıl önce)
    Malatyalılar, Malatya nın varlığına ,Kazanımlarına ,Değerlerine sahip çıkın, STK olup da parti kongrelerinde, yada siyasi toplantılarda poz veripde seyirci kalmayın lütfen, Malatya hepimizin.............................
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer (4 yıl önce)
    Başkanım Üç beş kişiye pazarlıyıyacaklar Fabrikaları bitirdiler şimdi arazi satışlarına başladılar haydi hayırlısı durmak yok satmaya devam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ağasarlı (4 yıl önce)
    Keşke bu tepkileriniz Film Festivali için de olsa. Bunda ne kadar çıkarınız yoksa festivalden de çıkarınız olmadığına eminim...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Sn başkan bilim insanlarının görüşlerine malat ya ile ilgili kararlarda ne zaman değer verildi ki bugün de değer versinler.kuzey çevre yolu projesin. de hangi kurum yetki ve önay vermiştir
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (4 yıl önce)
    Sayın başkan güzel bir konuya parmak basmışınız tebrik ediyorum .Binalarda deprem testi sonucunda olumsuz çıkmış olabilir burda bir inceleme yapmadan yıkım kararı kolaylığa kaçmaktır Üniversitelerde uzman kişiler tarafından tekrar incelenerek gerekirse güçlendirilerek işlev kazandırmak daha yerinde olur aksi halde yıkmak kolay ama milli servet son aşamaya kadar uğraşılıp yerinde yeniden tesbit yapılmalı anlamadığımız iktidar partisi vekilleri neden sesiz kalıyorlar gercekten varsa bir yanlışlık yanlışdan dönmekte erdemliktir sesizliğin altında hiç arzu edilmeyen birşeyler çıkmasından endişe ediyoruz sayın vekillerin burda bir incelme yapmaları yerinde görmeleri isabetli olur doğanyol pütürge de deprem sonrası sürekli gidip olay yerinde m bakanlarla incelme yapan vekiller bir defada buraya gidip bizzat kendileri görmeli ilgililerden biilgi almak zaten bu yanlışa zemin hazırlayanlar onlar gitsinler ağır hasar gören binaları yerişnde görsünler bir kamuoyuna açıklama yapsınlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feryat (4 yıl önce)
    O binaları yıkmak kimlere ne kazandıracak. Malatya da her yer bitti Bi ordamı rant kaldı. Çok ilğinç durumlar yaşıyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Remzi uğraş (4 yıl önce)
    Sanane herkes işini yapsın
    0
    0
    Yanıtla
  • Remzi doğru söylüyorsun sana ne Şevket Keskin 2,5 milyon esnafın temsilcisi Sen kimsin sana ne
    0
    0
    Yanıtla
  • Remzi, peki sana ne gelmiş burada adamı eleştiriyorsun? İşin yok mu? Git işine baksana! Git kendi işini yap, hadi bas gaza
    0
    0
    Yanıtla
  • Remzi senin gibi memleket konularına alakasız ilgisiz ve duyarsız boş beleşlerin karşısında adam bir konu için STK başkanı olarak tavrını koyuyor. İyi de sana ne oluyor, niye rahatsızlık duyuyorsun? İki tane bürokrat kafasına estiğini yapsın mı?
    0
    0
    Yanıtla