- "ACABA KİME PEŞKEŞ ÇEKİLECEK SORULARI AKLA GELİYOR".. MESOB Başkanı Şevket Keskin’den Sultansuyu Harası’nın tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binalarının yıkım kararına sert tepki
Malatya Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Sultansuyu Tarım İşletmesi (Sultansuyu Harası)’nin tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binaları için, özel bir şirkete siparişle düzenlettirilen deprem raporunda dayanılarak yıkım kararı alınmasını sert bir dille eleştirdi ve yıkımın önlenmesi için Malatya Valisi Aydın Baruş ve Malatya Milletvekillerini göreve davet etti. Keskin, “Osmanlı’dan bize kültürel, tarihsel ve ekonomik anlamda miras kalan, yetiştirdiği dünyaca ünlü atlarla ekonomimize ciddi bir katma değer sağlayan Sultansuyu Harası’nı kimsenin ayakaltı etmeye hakkı yoktur, buna Malatya halkı izin vermemelidir ve zaten de vermez” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın deprem hasarını tespit eden uzmanları ve Malatya’daki iki üniversitede görev yapan mühendislik fakültelerindeki bilim insanlarının yok sayılarak özel bir firmaya deprem raporu hazırlatılmasının anlaşılır bir durum olmadığını ve yıkım projesinin arka planında başka amaçlara işaret ettiğine işaret eden MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Böyle alalacele rapor verildiğine göre aklıma ‘Acaba kime peşkeş çekilecek, acaba hangi müteahhitle anlaştılar’ gibi sorular geliyor” dedi.
Malatya’nın tepkisi büyüyor
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Malatya - Sultansuyu Harası’nın kapatılmasına kadar gideceği bir sürecin başlangıcı olarak değerlendirilen tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binaların yıkımına Malatya’nın tepkisi her geçen gün büyüyor.
Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın’ın, Sultansuyu Harası önünde konuyla ilgili yapmak istediği, ancak jandarma tarafından pandemi tedbirleri gerekçe gösterilerek engellenen, bu nedenle Tarım Platformu binasında yaptığı açıklamadan ve MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu’nun konuyu TBMM gündemine taşımasından sonra, MESOB Başkanı Şevket Keskin de Sultansuyu Harası yönetimine sert tepki gösterdi.
“Bu kafaya göre, Yeni Cami’nin de yıkılması gerekiyor”
Sultansuyu Harası’nın yeni binaya ihtiyaç duması durumunda, yeni bina yapmasına imkan tanıyan çok geniş bir araziye sahip olduğunu hatırlatan MESOB Başkanı Şevket Keskin, bu yolun takip edilmesi yerine Osmanlı’dan ve Cumhuriyet’in ilk dönemlerinden miras kalan, sağlamlığı ile ünlü taş binaların yıkılmak istenmesinin başka amaçlara hizmet etme kuşkusu yarattığını söyledi.
Malatya Valisi Aydın Baruş ve Malatya Milletvekillerini göreve davet eden Şevket Keskin, “24 Ocak depreminde Yeni Cami de hasar gördü. Şimdi bu kafaya göre, Yeni Cami’nin de yıkılması gerekiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Hasar varsa, güçlendirme yaparsın, onarımını yaparsın. Bazı değerlerimiz onarılarak ayakta tutulmalı ve bizden sonra da gelecek kuşaklara bırakılmalıdır. Bu konuda Malatya Valimizi ve Malatya Milletvekillerimizi göreve davet ediyorum; Malatya, her isteyenin, kafasına göre bir yerleri yıkacağı şehir değildir; buna izin verilmemelidir” diye konuştu.
“İsteyen istediği deprem raporunu alıyor”
Sivrice merkezli 24 Ocak depremi sonrası Malatya’da çok sayıda binaya önce ‘ağır hasarlı’, sonra ise ‘hafif hasarlı’ raporu verildiğini hatırlatan MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Malatya 24 Ocak depreminden sonra birçok bina zarar gördü. Bazı binalara önce ağır hasarlı raporu verildi, aradan zaman geçti sonra yine inceleme yapıldı ve önce ağır hasarlı raporu verilen binalara bu kez hafif hasarlı raporu verildi. Demek ki isteyen istediği raporu alıyor. Böyle alelacele rapor verildiğine göre aklıma ‘Acaba kime peşkeş çekilecek?, acaba hangi müteahhitle anlaştılar?’ gibi sorular geliyor” dedi.
Malatya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin’in Sultansuyu Harası’ndaki tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binalarının yıkımına yönelttiği eleştirilerde öne çıkan başlıklar şöyle:
“Malatya onlarca deprem geçirdi ve bu binanın hasar aldığını duymadık. Taş bina zaten”
Osmanlı’dan bize kültürel, tarihsel ve ekonomik anlamda miras kalan, yetiştirdiği dünyaca ünlü atlarla ekonomimize ciddi bir katma değer sağlayan Sultansuyu Harası’nı kimsenin ayakaltı etmeye hakkı yoktur, buna Malatya halkı izin vermemelidir ve zaten de vermez.
O bina Osmanlıdan Cumhuriyete ve oradan da bugünkü kuşaklara kalan önemli bir mirasımız. İçindeki binalar Cumhuriyet tarihiyle yaşıt. Bugüne kadar sayısız devlet adamına ve önemli konuklara hizmet etti. Malatya onlarca deprem geçirdi ve bu binanın hasar aldığını duymadık. Taş bina zaten.
“Hangi mimar mühendis bu binaya hasarlı raporu vermiş”
Hangi mimar mühendis bu binaya hasarlı raporu vermiş de bina için yıkım kararı almış? Hangi Mühendis incelemiş? Bizim iki tane üniversitemiz var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü var. Bu kurumlarda konusunda uzman bilim adamlarımız var. Hangi bilim kurulu binanın hasar aldığına karar vermiş. Madem hasarlı, o halde onarılsın ve yerinde kalsın. Sultansuyu Harası’nda arazi çok. İlla ki yeni bina yapılacaksa yapılsın ama geçmişimizden bize kalan mirasımıza sahip çıkılsın. Kaldı ki bu binanın neden yıkılacağı siyasiler tarafından Malatya halkına açıklansın.
“Öyleyse Yeni Cami de mi yıkılmalıydı?”
Binada bir hasar varsa güçlendirilsin. Yeni Cami de Elazığ depreminde hasar gördü ama onarıldı. Öyleyse Yeni Cami de mi yıkılmalıydı? Bazı değerlerimiz onarılarak ayakta tutulmalı ve bizden sonra da gelecek kuşaklara bırakılmalıdır. Başta Sayın Vali, Milletvekilleri, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Üniversitelerimiz bu konuyu incelemeli. Hangi firma ne hakla ağır hasarlı raporu vermiş bu rapor bağımsız kurullarca incelenmeli. Hasarlı ise onarılmalıdır.
“24 Ocak sonrası ağır hasarlı raporu verilen binalara daha sonra hafif hasarlı raporu verildi; yani isteyen istediği raporu alıyor”
Malatya 24 Ocak depreminden sonra birçok bina zarar gördü. Bazı binalara önce ağır hasarlı raporu verildi, aradan zaman geçti sonra yine inceleme yapıldı ve önce ağır hasarlı raporu verilen binalara bu kez hafif hasarlı raporu verildi. Demek ki isteyen istediği raporu alıyor. Sultansuyu’nda 80 yıllık bina için de bu türden rapor verilip verilmediği incelenmeli ve sonucu Malatya halkı ile paylaşılmalıdır. Böyle alelacele rapor verildiğine göre aklıma ‘Acaba kime peşkeş çekilecek? Acaba hangi müteahhitle anlaştılar?’ gibi sorular geliyor. Bugün Malatya’ya hangimizin misafiri gelse alıp Sultansuyu’na götürüyoruz. Elimizde kala kala bir sultan suyu kaldı. Acaba burası da mı yok edilmek isteniyor? Malatya halkı olarak bu konuda siyasilerimizden ve yöneticilerimizden cevap bekliyoruz”.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com