Geçtiğimiz yıl meydana gelen Elazığ- Sivrice merkezli depremden 10 ay sonra, daha önce gündeme gelmemişken özel bir şirkete siparişle hazırlatılan raporla, ‘ağır hasarlı’ olduğu iddiasıyla yıkımına karar verilen, ancak herhangi bir çatlak, izi olmayan Sultansuyu Tarım İşletmesi’nin, tarih ve kültürel miras niteliğindeki binalarına ilişkin çelişkili durumların tarafından gündeme taşınmasından sonra, konuyu bir soru önergesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na soran Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’ya cevap veren Bakanlık, özel şirket tarafından hazırlanan raporu savunarak, yıkımın 2021 yılı içinde gerçekleştirileceğini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli imzalı yazıda yıkımın yapılacağına yönelik kesin bir vurgu yapılıyor.
Oysa, Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com’un yıkım projesindeki çelişkileri ortaya çıkaran haberleri sonrası Malatya’ya gelen Sivas Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, kesin bir rapor hazırlanıncaya kadar yıkıma izin verilemeyeceğini bildirmiş, bu bilgi MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın sorularına verdiği cevapta, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'de görevli bir profesör ve Çevre ve Şehircilik Malatya İl Müdürlüğü’nün de yıkımı onayladığı belirtilmesine karşılık, verilen yazılı cevapta, söz konusu profesör ve müdürlüğün yaptığı tek işin, özel şirketin hazırladığı raporu incelemek ve siparişle hazırlanan bu raporun onaylanması olduğu belirtildi.
Günlerce sözde ‘ağır hasarlı’ binalarda konaklayan ODTÜ Öğretim Üyesi ‘yıkılsın’ demiş
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Malatya’ya gelen bir öğretim üyesinin, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte, günlerce ‘ağır hasarlı’ olduğu ve acilen yıkılması gerektiği savunulan binalarda konaklamasına rağmen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli imzası ile CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’ya verilen cevapta ODTÜ Öğretim Üyesi’nin binaların yıkılması gerektiğine yönelik ilk raporu tekrar eden bir rapor verdiği belirtildi.
ODTÜ'den gelen öğretim üyesine, MHP Milletvekili Mehmet Fendoğlu'na da yapıldığı gibi, depremden çok önce 'sağlam olmadığı' için boşaltılıp yıkılmasına karar verilen harap binaların, depremden hasar gören binalar olarak gösterildiği öne sürülmüştü.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, de siparişle hazırlanan raporu tekrar eden bir rapor hazırlamış
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yazısında, Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün de özel şirket tarafından siparişle hazırlanan raporu inceleyerek binaların riskli çıktığını hesapladığı belirtildi.
Deprem sonrası yıkımına karar verilen okulların yıkım ihaleleri ile ilgili olarak Yargı makamlarına intikal eden birçok usulsüzlük ve yasa dışılık iddialarıyla gündeme gelen ve halen bu nedenlerle soruşturma altında olan Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, Sultansuyu Harası’nın tarihi binaları ile ilgili olarak daha önce, özel bir firmaya hazırlatılan inceleme raporu nesmi kurumla ilgili olduğu için onayladığı bilgisi edinilmişti.
Bakanlığın Sultansuyu Harası yıkımına yönelik verdiği cevapta şu hususlar belirtildi:
“Yapılan deprem analizlerinde binaların röleve projeleri hazırlanmış, betonlardan karot alınarak dayanımları ölçülmüştür. (…) Yaptırılan deprem analizlerini teyit etmek amacıyla, Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden danışmanlık hizmeti alınarak, hazırlanan raporların incelenmesi istenmiştir. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde binaları yerinde incelemiş hazırladıkları raporda; hesapların doğru olduğunu, güçlendirmenin zorlukları göz önünde bulundurularak yıkılıp yeniden yapılmasının doğru bir yaklaşım olacağını belirtmişlerdir. Diğer taraftan yaptırılan performans analizlerinin teyit edilmesi amacıyla Malatya ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün uzmanları tarafından raporlar incelenmiş, inceleme sonrası hazırladıkları raporda; yapılan hesaplamalara göre yapıların riskli çıktığı belirtilmiştir”.
Kuzey Çevre Yolu’na 10 milyon, “Sultansuyu Yıkımı” için de 10 milyon TL ödenek ayırdılar
Bu arada, geçtiğimiz günlerde yayımlanan 2021 yılı Yatırım Programı’nda, Kuzey Çevre Yolu’nun 2021 yılı ödeneği 10 milyon TL olarak açıklanırken, iki yılda tamamlanması planlanan Sultansuyu Harası’nın tarihi binalarının yıkımı ve yapımı için 2021'de 10 milyon TL ödenek ayrıldığı, ikinci yıl için de 10 milyon TL'lik harcamanın ön görüldüğü bilgisi yeralmıştı.
Geçtiğimiz günlerde Elazığlı ikinci Bakan Yardımcısı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcılığı’na atanan TİGEM Eski Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece’nin, Sultansuyu Harası’nın tarihi dokusunu oluşturan binalarını yıkmak için özel bir çaba gösterdiği, Işıkgece’nin, “Malatyalılar beni tanımıyor, bu yıkım ya olacak ya olacak” dediği ileri sürülmüştü.
Yıkımın amacı 20 milyon TL harcayıp, “Sultansuyu zarar ediyor, özelleştirilmeli” propagandası yapmak mı?
Toplam 20 milyon TL maliyetli yıkım ve yapım projesinin asıl amacının, Sultansuyu Harası’nın arazisinin parça parça özelleştirme adı altında satılmasının yolunu açmak olduğu iddia ediliyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
FOTO: Sultansuyu'ndaki 'hasarsız' olmalarına rağmen 'ağır hasarlı' raporu verilerek yıktırılacak olan binalarından 2'si
FOTO: Depremden aylar sonra 'ani bir kararla' yaptırılan incelemenin ardından 'ağır hasarlı' gerekçesiyle yıktırılmasına karar verilen sağlam binalar yerine, depremden çok önce sağlam olmadığı için boşaltılıp yıkılmasına karar verilmiş olan bu binalar MHP Milletvekili ve incelemeye gelen profesöre gösterilmişti.. Fotoğrafta, hara yetkililerince MHP Milletvekili Fendoğlu'na, sanki depremde hasar görmüş gibi gösterilen binalar..