SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Sultansuyu'na Getirilen Profesör Tartışmalı Raporu Esas Almış!

A- A+ PAYLAŞ

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece ve Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Mustafa Kasap’ın, Sultansuyu Harası’nın tarihî – kültürel miras niteliğindeki binaları için sürdürdüğü yıkım ısrarında yeni perde, hara yönetimince Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’nden getirtilen bir profesörün hazırladığı ileri sürülen “Rapor” ile açıldı.

Kültürel miras kategorisindeki binaların yıkımına “bilimsel” anlamda meşruiyet kazandırmak amacıyla ODTÜ’nün prestijli adını kullanan TİGEM ve Sultansuyu Harası Yönetimi, ODTÜ veya İTÜ'den uzman bir heyete inceletilmesi yolundaki taleplere rağmen, ODTÜ Mühendislik Fakültesi’nden bir profesör Malatya’ya getirtti ve TİGEM üst düzey yöneticilerinin kontrolünde yeni bir “Rapor” hazırlattı.

Yeni “Rapor” ile yıkım kararı verilen tarihî-kültürel miras eseri binaların yıkılmasında herhangi bir sakınca olmadığı belirtildi.

Ancak, inceleme sonrası Anadolu Ajansı’na konuyla ilgili yapılan açıklamada, ‘Özel şirkete parayla yaptırılan rapor üzerinden karar verildiği, yeni bir beton örneği veya numune alma işleminin yapılmadığı’ kanısına yol açan “ İşletme arazisinde yer alan 14 yapının deprem değerlendirmesinin incelendiği, bu amaçla binaların hepsinin deprem değerlendirme projelerini hazırlayan firmayla görüşüldüğü” ifadelerine yer verildi.

Devletin resmi ajansı Anadolu Ajansı’nda, TİGEM’in ODTÜ’de görevli bir profesöre hazırlattığı rapora dair yayınlana haberde, işletme arazisinde yıkımına karar verilen binalar hakkında “deprem değerlendirmesinin incelenerek” rapor hazırlandığı belirtildi.

ODTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü’nde görevli profesöre ait söz konusu raporun, yıkım kararı verilen binalarda yapılan bir teknik inceleme ve analiz sonucunda hazırlanmadığı; tartışma konusu olan ve sipariş üzerine özel bir şirkete parayla hazırlatılan eski rapora dair bir rapor olduğu görüşü öne çıktı.

Sultansuyu Harası’nda yıkım kararı verilen tarihi binaları inceleyerek, alınacak örneklerin laboratuvarlarda analiz edilmesiyle bilimsel bir rapor hazırlamak yerine, yıkım için siparişle hazırlatılan rapora güzellemeler dizilen TİGEM’in AA’ya yaptığı açıklamada,  kamuoyundaki tepkilere karşılık Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden getirilen profesörün, daha önce parayla özel şirkete hazırlatılan ve yıkımı yönünde karar verilen ‘Kuşkulu’  rapora güvenildiği belirtildi.

 “Deprem değerlendirmesini incelemesi”, ODTÜ’lü profesörün, yıkımına karar verilen tarihi binaları bilimsel düzeyde depremsellik analizine tabi tutarak özgün bir rapor hazırlamak yerine; TİGEM’in siparişle ve parayla özel bir şirkete hazırlattığı, “kuşkulu” eski rapora dair olumlu bir rapor hazırlanması anlamına geliyor.

Sözde yeni rapor için, siparişle ve parayla eski raporu hazırlayan şirketle işbirliği yapmışlar

Bu arada, hara yöneticilerinin, depremden etkilenmeyen ancak yıktırılmak için deprem hasarı bahanesi aranan binalar yerine, MHP Milletvekili Mehmet Fendoğlu'na yaptıkları gibi, depremden çok önce boşaltılmış ve sağlam olmadıkları için kayıtlardan da çıkarılması gereken binaların gösterdiği öne sürülen ODTÜ’lü profesörün, raporunu, hazırlarken eskiden hazırlatılmış “deprem değerlendirmelerine” dayanarak rapor hazırlaması bir yana, eski raporu hazırlayan ve tartışmaların odağındaki özel şirketle işbirliği halinde çalışması; Sultansuyu Harası’ndaki tarihi binaların yıkımına masa başında karar verildiği, duyarlı çevrelerin tepkileri üzerine de “minareye kılıf” niteliğinde çabalara yoğunluk verilmesi olarak yorumlanıyor.

Tarihi binaları yıkacaklar, yaklaşık milyonlarca lira harcayarak yeni binalar yapacaklar

Malatya’nın tarihsel değerlerini yok edecek proje kapsamında yaklaşık 15 milyon TL harcama yapılacağı belirtiliyor.

Bu harcamanın ileride, Sultansuyu İşletmesi’nin zararı olarak gösterilerek, “İşletme zarar ediyor, zararı önlemek için özelleştirmekten başka çare yok” savunması için zemin hazırlayacağı ve Sultansuyu Harası’nın Malatyalı yerel siyasilerin de içinde olduğu bir organizasyonla, özel şirketlere parça parça satılacağı ileri sürülüyor.

Güler HAZAR- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • yıldırım (4 yıl önce)
    valla biizmde çukurdere mahallesinde 60 yıllık yığma ev var.. bu tarihi eserse biz köşe oldukk o zamannn
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Adamlar kafaya takmışlar. Sultansuyu harasını yıkacaklar. Nereden emir almışlarsa artık. Bu kadar kolay olmamalı. Malatyanın yöneticileri neden sesini çıkarmıyor bu konuda. Depreme gerçekten dayanıksız binaların yıkılması şçşn bir sürü prosedür uygulanırken. Sultansuyu harasını jet hızıyla yıkmaya kalmak neden? Bu işte kimin çıkrı var. Bu yıkımın da müteahhiti belli mi? Çok sorular var, ancak demek güçlü birileri kafayı takmışlar yıkacaklar ve kimseyi tanımıyorlar. Yazık Malatya kimlerin eline kaldın. Sahipsiz Malatya. Kimsesiz Malatya.
    0
    0
    Yanıtla
  • tuncay (4 yıl önce)
    Malatyahaber diyorki önceden özel şirkete hazırlatılmış raporu gelen pprofa sunmuşlar o da eski raporu olduğu gibi onaylamış buraya kadar her şey tamam ama tarihi binalar dediği zaman orda durun yahu 50 yıllık kerpiç ve taş duvarların neresi tarihi eser bunu anlayamadık madem öyle sizin deyiminize göre ise bu tarihi esrelerden karakavak tecde çilesizde yüzlercesi yıkıldı resmen tarihi eser katliamı yapıldı malatyada
    0
    0
    Yanıtla
  • Eray (4 yıl önce)
    Demekki raporun raporunu tutmuşlar halledilmiş yazık gerçekten bu insanlar bu kurumlara bundan sonra nasıl güvenecekler. Malatyanın hakkını hukukunu Allaha havale ediyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (4 yıl önce)
    tarih mi önemli önemli para rant mı
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (4 yıl önce)
    Şu madlia ve mehmet44 diye yazanlar iyide size ne oluyor.Bir bildikleri varki yazıyorlar.Israrlada takip ediyorlar.Sağlam binalara 10 ay sonra çürük raporu almak milletvekiline depremden önce boşaltılmış çüük binaları göstererek aldatmak bir sürü şey yazılıyordu bu haberlerde.Senin gibileri zaten hep böyle kurmaca işlerle raporlarla uyuttular.Bu işlerin deşilmesinden rahatsız olduğuna göre doğru iş yapıyor bu gazete.Sen uyumaya deam et uyumayanlarında morelini kafasını bozma.Ayrıca bu haradaki işleriy ine komşu memleketten olan birisinden kaynaklandığı konuuluyor.Aynen şu ihale üsulsuzluklerindekiler gibi.Malatya Haber Gazetesi durmak yok devam.Kaçır bunların uykusunu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Maldia44 (4 yıl önce)
    Bu Malatya haber de bilmiyor ki nasıl haber yapa kardeşim resmi bir kurum GEREKLİ raporlar çıkmış belgelenmiş profesörler incelemiş her şey yapılmış daha inanmayıp haberini yapıyorsun kardeşim git o zaman sen rapor çıkar Malatya haber bu nedir hersey biliyorsun bu raporu yazmayı da bilirsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • İnanmayla ne alakası var herşey ortada haber sitesinin ve gazetecinin burada ne karı olabilir tek karı malatya da tarımla iştigal edenlerin hakkını savunmak ve görevini yapmak.
    0
    0
    Yanıtla