DEPREMDEN ÖNCE BOŞALTILMIŞ METRUK BİNALARI GEZDİRDİLER.. Sultansuyu Tarım İşletmesi (Harası)'nde, deprem gerekçesiyle yıkılmasına karar verilen, tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binaları yerinde gözlemlemek ve yöneticilerden bilgi almak amacıyla, Sultansuyu Harası’nı ziyaret eden Milliyetçi Hareket Partisi Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu'na, yıkım kararı alınan tarihi binaların değil, 2 yıl önce boşaltılan ve zaten kullanılmayan, harabe halindeki eski ilkokul ve lojman binalarının incelettirildiği öğrenildi.
MHP Malatya Milletvekili M. Celal Fendoğlu, önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine miras kalan Sultansuyu Harası’ndaki, özgün mimari örneği oluşturan, kültür mirası niteliğindeki binaların yıkım kararını sert bir dille eleştirmiş ve Bakan Bekir Pakdemirli’ye, konuyla ilgili sorular yöneltmişti. Fendoğlu, özellikle, binaların depremselliğinin özel bir şirkete, siparişle yaptırılmasını eleştirmiş, “Özel sipariş raporla bu binalar yıkılamaz” demişti.
TBMM’deki görüşmelerin tamamlanmasından sonra Cuma günü Malatya’ya gelen MHP Malatya Milletvekili Fendoğlu, Sultansuyu Harası’na giderek, yıkımına karar verilen binaların durumunu yerinde görmek istedi.
Fendoğlu’na yıkacakları tarihi binaları değil, 2 yıl önce boşaltılmış, harap ve metruk binaları gösterdiler
Bugüne değin, önceki yönetimlerin yetiştirdiği tayların satışını yapmak dışında işletmeye herhangi bir katkı sağladığı duyulmayan ve yaklaşık 15 milyon TL harcayarak lüks lojman ve idare binaları yaptırmak için tarihi değer ve kültür mirası niteliğindeki binaları özel bir şirkete sipariş yoluyla hazırlattırılan depremsellik raporuyla yıkma kararı alan Sultansuyu Harası yöneticileri tarafından karşılanan MHP Malatya Milletvekili Fendoğlu’na, bir “uyutma” gösterisi yapıldı.
Sultansuyu Harası Müdürü Mustafa Kasap ve diğer yöneticiler, MHP Milletvekili Fendoğlu’na, depremden ağır hasar gördüğü iddia edilen ve yıkma kararı alınan 1940'larda yapılmış özgün Cumhuriyet mimarisi örneği binalar yerine, bu binalardan çok sonra yapılan, ancak sağlam olmadıkları için depremden 2 yıl önce, zaten boşaltılan, kullanılmayan, harabe ve metruk haldeki eski ilkokul ve lojman binalarını gezdirdi; bu binalardaki çatlakları ve dökülmüş sıvaları göstererek yıkım projelerini savundu.
Oysa bu yapılar, 1960’lı yılların ortalarında inşa edilen, Sultansuyu Harası’nda çalışanların çocuklarına eğitim veren ilkokul ve ortaokul, diğeri ise önce lokal, sonra lojman olarak kullanılan binalardı ve artık kullanılamaz oldukları için boşaltılmış, kullanım dışı bırakılmış metruk ve harap yapılardı.
Yani, Sultansuyu Harası yönetiminin sipariş deprem raporu ile yıkım kararı aldığı Sultansuyu İşletmesi İdare binası ve önce at tavlası olarak kullanılan, daha sonra restore edilerek misafirhaneye dönüştürülen tarihi ve kültür mirası niteliğindeki binalar ile MHP Malatya Milletvekili Fendoğlu’na gösterilen, incelettirilen binalar arasında hiçbir ilişki yoktu.
Fendoğlu, “Uyutma” gösterisinin başarılı olduğuna işaret eden bir açıklama yaptı
MHP Malatya Milletvekili M. Celal Fendoğlu, Sultansuyu Harası İşletme Müdürü Mustafa Kasap ve diğer yöneticilerin kendisini “kandırma” girişimi ve kasıtlı yanlış bilgilendirmesinin farkında mı bilmiyoruz ama Fendoğlu’nun ziyaret sonrası yaptığı yazılı açıklamada, “TİGEM'deki bütün yatırımların bölgemize, Malatyamıza Akçadağımıza yakışır şekilde olacağını burada gördük” şeklinde bir ifadeye yer vermesi, yıkıma ilişkin iddiaları “asılsız dedikodu” olarak nitelendirmesi, Sultansuyu Harası yöneticilerinin “uyutma” girişiminde başarı sağladığına işaret ediyor.
TBMM’deki konuşmasını anlamsız kılacak şekilde, yıkıma destek veren Akçadağ Ziraat Odası Başkanı’na teşekkür etti
MHP Malatya Milletvekili M. Celal Fendoğlu, açıklamasında, TBMM’deki konuşmasını anlamsız kılacak bir tutumla, tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binaların yıkımına, Sultansuyu Harası Müdürü Mustafa Kasap’ın talimatıyla büyük destek veren Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz’a teşekkür etmesi de dikkat çekti.
M. Celal Fendoğlu Sultansuyu Harası’na yaptığı ziyaret sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Son günlerde Malatya kamuoyunu meşgul eden TİGEM Sultan Suyu Harası'nın Malatya'da kalacak mı?, kalmayacak mı? Yıkılacak mı? gibi sorularına açıklık bulmak için gerek mecliste yaptığım konuşmada, gerek ise yerinde gelip görmem ile sevgili işletme müdürümüz ile birlikte sahayı gezdik. Bu gezimizin faydalı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum.
1865'te Sultan Abdülmecit tarafından kurulan Yeniçeri Ocağı'na, Türk Silahlı kuvvetlerine at yetiştiren, Karacabey'den sonra, Türkiye’deki en büyük merkezlerden bir tanesi olan Malatya Sultan Suyu Harası ile ilgili olarak geçmişte birtakım sıkıntılarımız oldu.
Bir Malatyalı olarak bir Malatyalı refleksi olarak sütten ağzımız yandığı için ayranı üfleyerek içmeye çalışıyoruz. Sultansuyu Harası hem ilimiz hem bölgemiz hem de Akçadağ'ımız için çok önemli bir ekmek kapısıdır, bir gelir kaynağıdır, devletimize katkı sağlayan gelir getiren kâr sağlayan bir kurumumuzdur. Bu Haramızla ilgili kamuoyunu meşgul eden soruların cevabını kısa süre içerisinde alacağız.
Bugün Sultan Suyu Haramızda lojmanları gezdik, yeni yapılan Av Tavlarını gezdik eski tavlanın kalacağını ve yeni tavlarla birlikte at yetiştiriciliğinde kapasitenin artacağını daha da büyük imkanlara sahip olunacağını iletti müdürüm. Lojmanlarla ilgili iddia edilen, yani tarihi binalarla ilgili konuda mecliste Kültür ve Turizm Bakanımız ile ve dolayısı ile kültür turizm il müdürümüz ile bir görüşme yaptım. Bu görüşmeden sonra Kültür Turizm il müdürümüz Sivas kültür varlıklarını koruma bölge müdürlüğüne bir yazı yazdı ve uzman bir ekip istendi. Bu uzman ekip kısa süre içerisinde Malatya'ya gelecek arada gerekli incelemeleri yapıp tarihi binaların hangilerinin olup olmadığını belirleyecek ve bunun sonucunda tescilleri yapılmış olacak sonrasında bir rapor hazırlanacak, binalar eğer tarihi değilse bu rapor da bir belge olarak elimizde durur. Tarihi Vasıf taşımıyorsa TİGEM'de ki bütün yatırımların Bölgemize, Malatyamıza Akçadağımıza yakışır şekilde olacağını burada gördük.
Daha önce böyle bir talep olmuş ve Kültür ve Turizm Bakanlığından bir heyet harayı gelip ziyaret etmişler incelemelerde bulunmuşlar. Fakat o günün koşullarında bir rapor hazırlanmamıştır. O günkü rapor hazırlanmış olsaydı bugün müdürlüğümüzün elinde bu belge kapı gibi olacaktı. Bu iddialara da net ve kesin bir ifade ile açıklık getirilmiş olurdu. TİGEM Sultansuyu Harası Malatya'dadır, Malatya'nın malıdır, bir yere taşınmıyor. Taşınırsa yine karşısında dururuz, Malatyalı olarak refleks gösterir elimizden gelen her türlü çabayı gösteririz. TİGEM Genel müdürümüz, genel müdür yardımcılarımız, özellikle Tarım Bakan yardımcımız Fatih Beyinde bize ifade ettiği gibi bu dedikodular asılsızdır. Haranın bir yere taşınması ve gitmesi söz konusu değildir. Bu cevapta bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Burada emeği geçen başta müdürümüz ve personellerimiz olmak üzere, Akçadağ Ziraat Oda Başkanımıza teşekkür ederiz. Benimle birlikte bu ziyareti gerçekleştirilen il başkanımıza ve yönetim kurulu üyelerimize de teşekkür ederim".
Güler HAZAR- malatyahaber.com