SULTANSUYU'NDA 9 AY SONRA FARKEDİLEN (!) DEPREM AĞIR HASARLI BAHANELİ YIKIM GİRİŞİMİNE TEPKİ.. 40 bin üyeli MATHAP’dan Sultansuyu’ndaki binaların yıkılmak istenmesine tepki geldi
Malatya Tarım ve Hayvancılık Platformu (MATHAP) Başkanı İhsan Akın, Türkiye’nin stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarını barındıran ve dünyaca ünlü safkan Arap atlarını yetiştirmenin yanı sıra, hayvan yetiştiriciliği yapan Sultansuyu Harası’na ait kültürel miras niteliğindeki binaların, özel bir şirkete hazırlattırılan deprem raporu bahane edilerek yıkılmasını asla kabul etmeyeceklerini, yıkımı engellemek için demokratik tüm haklarını kullanacaklarını söyledi.
Sultansuyu Harası’nın tarihi taş yapılarının, özel bir şirkete hazırlatılan deprem raporuna dayanılarak yapılacak yıkım sonrası, yaklaşık 15 milyon TL harcanarak yeni binaların yapılacağını öğrendiklerini belirten İhsan Akın, “Depremin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen bugüne kadar kamuoyunda yer almaması manidar olup alelacele yıkım kararı alınması zihinlerde soru işareti bırakmıştır.
Jandarma Sultansuyu Harası önünde açıklama yapmasını engelledi
Yaklaşık 40 bin üyesi olan MATHAP Başkanı İhsan Akın, Sultansuyu Harası’ndaki binaların yıkılmasına yönelik itirazlarını açıklamak üzere, Malatya Tarım Platformu yöneticileri ile birlikte Sultansuyu Tarım İşletmesi önüne giden İhsan Akın’ın burada açıklama yapmasına, ‘Pandemi tedbirleri’ gerekçesiyle jandarma tarafından izin verilmedi.
Jandarma yetkilisi ile bir süre görüşen ve pandemi kurallarına uyarak basın açıklaması yapacaklarını ve demokratik haklarını kullanacaklarını belirten İhsan Akın’a, jandarma yetkilisi, açıklama yapmasına izin vermedi.
Bu görüşmeden sonra MATHAP binasına dönen İhsan Akın, açıklamasını burada yaptı.
“Bir süre önce restore edilen, iki katlı ve yatay mimari eseri yapılar için yıkım kararı alınmasını, sipariş özel şirket raporuyla yıkılmasını kabul etmiyoruz”
Bu güne kadar yetiştirdiği ünlü atlarla sadece Türkiye’nin değil dünyanın da dikkatlerini çeken yaklaşık iki asırlık tarihi yapıların, bir süre önce restore edilmesine rağmen, yıkım kararı alınmasına hiçbir anlam veremediklerini vurgulayan İhsan Akın, “ Bu güne kadar yetiştirdiği ünlü atlarla sadece Türkiye’nin değil dünyanın da dikkatlerini çeken yaklaşık iki asırlık tarihi yapılar için, bir süre önce restore edilmesine rağmen, yıkım kararı alınmasına hiçbir anlam veremiyoruz. İki katlı yatay mimari örneği olan gayet sağlam yapılardan oluşan bu binaların özel anlaşmalı bir şirkete siparişle depreme dayanıksızdır raporu tutturularak, yıkım kararı alınmasını uygun bulmuyor ve kabul etmiyoruz” dedi.
“Depremin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen, yıkım kararının bugünlerde alınması manidardır”
24 Ocak depreminin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen, Sultansuyu Harası yapılarının depremden zarar gördüğüne dair bugüne kadar herhangi bir açıklama yapılmadığını hatırlatan İhsan Akın, şöyle konuştu:
“Sultansuyu Harası binalarının depremden zarar gördüğüne ilişkin son günlere kadar herhangi bir bilginin yer almaması manidar olup alelacele yıkım kararı alınması zihinlerde soru işareti bırakmıştır. Bu bağlamda eğer haradaki binalar dayanıksız olduğundan dolayı yıkımı gerçekleştirilecekse, bu demektir ki Malatya’daki tüm yatay binalarda yıkım kararı alınması anlamına gelir”.
Bu tesislerde görevli olan çok sayıda personelin Sultansuyu Harası yerleşkesinde ikamet ettiğini belirten Akın, "Yıkım gerçekleştiği takdirde bir çocuk gibi bakım, yemleme, sağlık ihtiyacı olan atların bakımı nasıl yapılacaktır? Bu ihtiyacı karşılayan çalışanların, ikamet yeri merkez ya da başka bir yer olduğunda, ulaşım ve zaman kaybı olacağı için buraya gelip hayvanların anlık ihtiyaç ve bakımını nasıl karşılayacaklar?” sorularını gündeme getirdi.
“Sultansuyu Harası zarar ettirilerek kapatılmak mı isteniyor?”
Bu bakıcılara herhangi bir konut yapmadan tesis ve konutlara yönelik acil yıkım kararı alınması ve bununla ilgili yaklaşık 15 milyon TL civarında israf yoluna gidilmesinin, ve ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde milyonların israf edilecek olmasının kendilerini derinden üzdüğünü vurgulayan Akın, “Sultansuyu masraf çıkartılıp zarar ettirilerek kapatılmak mı isteniyor?” dedi.
“Tarihi ve kültürel yapının yıkılmasına gönlümüz razı değil”
Geçmişte Sultansuyu Harası işletmesi üzerinde birçok sıkıntı yaşanmış olup kapatılma, kapattırılma riski ile karşı karşıya geldiğine dikkat çeken Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın, açıklamasında şu hususlara vurgu yaptı:
“Bu anlamda böyle tarihi bir işletmenin, elden gideceği endişesini de taşımaktayız. Üretimin altın değerinde olduğu bu günlerde daha fazla üretime dayalı yatırım yapmamız gerekmektedir. Bu bağlamda idareci kişiler geçici olup kurumun devamlılığı esastır anlayışıyla, her gelen kişinin ayrı bir yol izleyip tarihi, kültürel ve kurumsal yapının bozulmasına gönlümüz kesinlikle razı değildir. Ayrıca bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Üniversitelerin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin incelemelerini bekliyoruz. Tarım Platformu olarak konunun da her zaman takipçisi olacağımızı ifade ediyoruz”.
Öznur Çalık'a teşekkür
MATHAP Başkanı İhsan Akın, konuşmasının sonunda Sultansuyu'ndaki yıkım konusunun milletvekillerince takip edilmesi gerektiğini de ifade ederek, AKP Milletvekili Öznur Çalık'a teşekkür etti. Akın, "Malatya'mızın her konudaki sorunlarını yakından takip eden ve bu konuda da bize desteklerini esirgemeyen Milletvekilimiz Öznur Çalık hanımefendiye huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com