'AĞIR HASARLI' DİYEN DE TEYİD İÇİN GÖNDERİLEN DE İNANMIYOR AMA.. Sultansuyu Tarım İşletmeleri (Harası)’nde yıkılmasına karar verilen tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binalar için hazırlanan deprem raporunun sipariş üzerine, parayla ve özel bir şirkete yaptırıldığının ortaya çıkmasından sonra, Malatya kamuoyunun gösterdiği tepkiyi perdelemek amacıyla, Ankara’dan gönderilen yeni deprem inceleme ekibinin, 3 gün boyunca, ağır hasarlı olduğu yönünde hakkında rapor hazırlanan binalardan biri olan misafirhanede konakladığı öğrenildi.
Diğer yandan, önce, kültür mirası kategorisindeki Sultansuyu Harası’nın yönetim ve misafirhane binasının yıkımına karşı çıkan, sonra da yerinde inceleme yapmak üzere Sultansuyu Harası’na giden ve burada fikir değiştiren MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu da, yine siparişle hakkında, “ağır hasarlı” rapor hazırlanan Sultansuyu Harası İdare Binası’nda ağırlandı.
Bu durumun, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Sultansuyu Harası yönetiminin, siparişle “ağır hasarlı” diye rapor tutturduğu binaların, hasarlı olduğuna kendilerinin bile inanmadığını ve binaların farklı bir amaç için yıkılmak istendiğini gösterdiği belirtiliyor.
“Ağır hasarlı” ifadesi; içine kesinlikle girilmemesini gerektirecek kadar yıkıma uğramış, girilmesi durumunda hayati tehlike oluşturacak derecede risk taşıyan ve taşıyıcı unsurlarındaki hasar nedeniyle her an göçerek ya da yığılarak yerle bir olma ihtimali çok yüksek yapılar için kullanılıyor.
“Binalar, ağır hasarlı” iddiasını ispat etmek için getirilen deprem uzmanları, “ağır hasarlı binalar”da yatıp-kalktı…
TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece ve Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Mustafa Kasap’ın, kendilerine özel bir misyon yükleyerek, Sultansuyu Harası’nın kültür varlıkları niteliğindeki tarihi binalarının yıkımına dair hazırlattıkları, sipariş ve paralı deprem raporuna kendilerinin de inanmadığı ortaya çıktı.
TİGEM tarafından, Malatya’daki sivil toplum kuruluşları ve bazı meslek odalarının sert tepki gösterdiği yıkım kararını meşrulaştırmak isteyen Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Genel Müdür Yardımcısı, Emlak – İnşaat Daire Başkanı ile binalarda objektif inceleme yapılması için, ODTÜ, İTÜ gibi mühendislik eğitiminde marka üniversitelerden uzmanların yer alacağı bir heyet tarafından inceleme yapılması talebine rağmen, TİGEM yönetiminin tercihi olduğu öğrenilen bir profesörden oluşan heyeti, tepkileri dindirmek amaçlı yeni bir deprem raporu hazırlatmak üzere geçtiğimiz günlerde Malatya’ya gönderdi.
Söz konusu heyet üyeleri, Sultansuyu Harası’ndaki “inceleme” çalışmaları süresince, TİGEM ve Sultansuyu Tarım İşletmesi Yönetimi tarafından özel bir şirkete hazırlatılan ve sipariş olduğu öne sürülen raporla “ağır hasarlı” oldukları tespit ettirilen Sultansuyu Harası Misafirhanesi’nde yatırılıp, ağırlandı.
Üç gün boyunca, TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece ve Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Mustafa Kasap’ın yıktırmak için büyük ve özel bir çaba sarfettiği “ağır hasarlı” raporu olan Sultansuyu Harası’nın Malatya kültürü ve hafızası için önem taşıyan yapılarda konaklayan heyet üyelerinin, teknik bir incelemeden çok, gözlem yaparak rapor hazırladıkları öğrenildi.
Heyet üyelerinin, gözlem yoluyla yaptıkları inceleme sonucunda hazırladıkları raporda, çevresindekilere bu binaları mutlaka yıktıracağını ve hiç kimsenin engel olamayacağını söylediği öne sürülen TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece ve Sultansuyu Harası Müdürü Mustafa Kasap’ın talebi doğrultusunda yıkımı destekleyen ifadeler kullandığı ileri sürülüyor.
Sultansuyu Harası Müdürü Kasap, MHP Malatya Milletvekili Fendoğlu’nu “ağır hasarlı” binada ağırladı
Sultansuyu Harası’na ait tarihi misafirhane ve idare binasının gerçekte ağır hasarlı olup - olmadığını bir kez daha tartışmaya açan bir başka gelişme ise MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu’nun Sultansuyu Harası’na yaptığı ziyaret sırasında yaşandı.
Mehmet Celal Fendoğlu Sultansuyu’nun 70- 80 yıllık binalarının, depremden 9 ay sonra ağır hasarlı oldukları gerekçesiyle yıkılmak istenmesine, TBMM’deki konuşmasında karşı çıkmış, yıkım kararını eleştirmişti.
Ancak, Fendoğlu, Sultansuyu’na yaptığı ziyarette, depremden önce çürük oldukları için yıkım kararı alınmış olan 50 yıllık binalar gösterilerek ‘uyutulduktan’ sonra yaptığı açıklamada, ‘yanıltıldığını’ öne sürmüş, TİGEM Genel Müdürü ve Hara yöneticilerine övgülerde bulunmuş, yıkıma destek veren Akçadağ Ziraat Odası Başkanı’na da teşekkür etmişti.
İşte, MHP Malatya Milletvekili Fendoğlu’na da, bu açıklaması, sözde ‘ağır hasarlı’ olan ve, “ağır hasarlılık durumu gerçek ise”, içerisine bir an olsa bile girilmemesi gereken idare binasında yaptırılmıştı.
Kuşkular ve yıkım projesinin arka planına ilişkin iddialar güç kazanıyor
Sultansuyu Harası’nın “ağır hasarlı” idare binasında yapılan toplantı, Ankara’dan gelen inceleme heyetinin “ağır hasarlı” misafirhanede üç gün boyunca konaklaması, bu binaların gerçekten ağır hasarlı olduğu iddialarının doğruluğu konusundaki kuşkuları güçlendiriyor.
Öncelikle haranın geçmişe ve kent hafızasına yönelik görsel bağlantısının yok edilmesi hedefiyle verilen yıkım kararının ve yıkım sonrası yapılacak yeni binalar için harcanacağı belirtilen yaklaşık 10-15 milyon TL’nin, Sultansuyu üzerindeki uzun vadeli özelleştirme planına hizmet edecek bir zarar ettirme operasyonu olduğu yolundaki iddiaları da güçlendiriyor.
Son derece verimli araziye sahip Sultansuyu Harası’nın geleneksel değerlerini ortadan kaldırma konusunda güçlü bir lobi çalışması yürüten TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece’nin CarrefourSA müdürlüğü geçmişi de, Sultansuyu Harası’nın özelleştirilmesine hazırlık yapıldığı yönündeki kanaatlere kuvvet kazandırıyor.
Güler HAZAR- malatyahaber.com
FOTO: Sultansuyu Harası'nın sözde 'deprem ağır hasarlı' olan binaları
FOTO: MHP Milletvekili Fendoğlu'nun ağırlanıp açıklamasını yaptığı bina da sözde 'ağır hasarlı' yerlerden biriydi
FOTO: MHP Milletvekili Fendoğlu, hara yöneticileri tarafından, depremden önce zaten 'çürük' oldukları gerekçesiyle yıkım kararı alınarak boşaltılmış olan başka binalar gösterilerek 'uyutulmuş'tu.