Malatya halkının ortak varlığı olan ve yetiştirdiği dünyaca ünlü safkan Arap Atları, sığırcılık faaliyeti, bitkisel üretim faaliyetleri, üstün vasıflı boğa sperma satışı ile devlet bütçesine son yıllara kadar milyonlarca TL gelir kazandıran Sultansuyu Tarım İşletmesi (Sultansuyu Harası)'nin, özelleştirilerek üç-beş firmaya peşkeş çekilmesinin ilk aşaması olarak değerlendirilen, Sultansuyu Harası'nın tarihi binalarının yıkılmasından sonra; bu binaların yerine ultra lüks idare ve lojman binalarının yapılması için düzenlenen ihalenin sonuçlandığı öğrenildi.
Sultansuyu ihalesi Elazığlı firmaya verildi
Sultansuyu Harası'nda 24 Ocak 2020'deki depremden aylar sonra, depremde ağır hasar gördüğü yolunda siparişle hazırlatılan rapora dayanılarak yıkım başlatılması talimatını şimdi Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olan Elazığlı, eski Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece verirken, yıkımın fiili yönetimini Sultansuyu Harası'nda inşaat teknik şefliğinde görevli Elazığlı bir teknikerin yönettiği belirtilirken, o dönem hazırlatılan siparişle hazırlatılan 'ağır hasarlı' raporunu o dönem Elazığlı bir müdürün görev yaptığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü onaylamıştı. Son olarak yapılacak lüks idare ve lojmanların yapım işi ihalesini de Elazığlı müteahhit Abdulvahap Yılmaz'ın firmanın kazandığı öğrenildi.
Nisan ayının 29'unda, Ankara'da yapılan ve 15 firmanın katıldığı ihale sonrasında yapılan ve itiraz nedeniyle uzayan değerlendirmenin ardından, ihalenin Elazığlı Abdulvahap Yılmaz ticari işletmesine verildiği, firmanın ihaleyi 18 milyon TL bedelli teklifle aldığı belirtildi.
İhalenin yapılmasının üzerinden uzun süre geçmesine karşın, ihalenin verildiği Elazığlı firma ile sözleşmenin geçtiğimiz hafta içinde imzalanmasının, adı geçen firmanın söz konusu iş için bazı eksik evrakları olduğu, bu evrakların tamamlanmasından sonra sözleşmenin imzalandığı kaydedildi.
Firma, Malatya'da çok sayıda ihale almış; biri de MTB'nin Lisanslı Kayısı Deposu
Abdulvahap Yılmaz ticari işletmesinin, son yıllarda Malatya'da çok sayıda ihale aldığı da öğrenildi.
Abdulvahap Yılmaz İnşaat'ın, aldığı en önemli ihalenin, 20 milyon TL teklif ile aldığı, Malatya Ticaret Borsası'nın yaptırdığı Lisanslı Kuru Kayısı Deposu yapım işi ihalesi olduğu öğrenildi. Adı geçen firmanın Malatya merkez ve diğer ilçelerde çok sayıda okul, öğrenci yurdu ve Malatya Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün yaptırdığı tesislerin ihalesini de aldığı belirtiliyor.
Sultansuyu'nda özelleştirme senaryosu..
Türkiye'de ve bu kapsamda Malatya'da, devlete ait kurumlanın özelleştirilmesi konusunda izlenen kurguya göre, kurum önce gerekmediği halde büyük bütçeli onarım, inşaat ve yeni bina yapımları ile zarar ettiriliyor, daha sonra kurum yöneticileri ile yerel işbirlikçi siyasiler 'kurum zarar ediyor' propagandası yapılıyor; bir süre sonra ise 'zarar eden kurum özelleştirilmelidir' şeklindeki, sözde devleti koruyan söylemler ile uzun yıllar kâr ederek çalışan devlet kurumlarının özel şirketlere satılması için kamuoyunun ikna edilmesi sağlanıyor.
Sultansuyu Harası'nda da "tanıdık senaryo" uygulandı ve sahte verilerle ve gerekçelerle zarar ediyor propagandasına malzeme yapıldı.
Oysa, önceki yıllarda yüksek miktarlarda kâr açıklayan Sultansuyu Harası, geçtiğimiz yıl bile kötü yönetime karşın 2020 yılını 5 milyon TL kâr ile kapattı.
Devletin otistik çocuklar için yaptırdığı hippoterapi merkezi özel şirkete verilmişti
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Elazığlı iki bakan yardımcısından biri olan Ayşe Ayşin Işıkgece'nin, "Malatyalılar beni tanımıyor, bu projeye baş koydum" şeklinde sarf ettiği iddia edilen sözleri ile başlayan Sultansuyu Yıkım Projesi'nin dışında, özelleştirme senaryosu ikinci ve üçüncü kollardan da ilerliyor.
Buna göre, dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in otistik ve down sendromlu çocuklara ücretsiz hizmet vermesi için büyük bütçelerle yaptırdığı Sultansuyu Hippoterapi Merkezi'nin yanı sıra Arap Atı Tanıtım Merkezi, 55 dönümlük tarım arazisi ve bu arazi üzerindeki tüm sosyal tesisler, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın, kendisine yakın olduğu iddialarını reddetmediği YAREN İnşaat A.Ş.'ne kiraya verilmişti.
Sultansuyu Harası'nın en değerli topraklarına beton santrali yapılıyor
Sultansuyu Harası üzerindeki peşkeş, hippoterapi merkezi ve 55 dönümlük arazi üzerindeki sosyal tesislerin özel bir şirkete verilmesiyle kalmadı.
Sultansuyu Harası'nın tohum gen kaynakları açısından stratejik bir bölümü olan 30 dönümlük nitelikli tarmı toprağı da bir beton santrali şirketine, yine uzun vadeyle kiralandı. Bu kiralamanın ise AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın katkıları ile yapıldığı ileri sürülüyor.
Malatya'nın değerlerini savunan gazeteciler ve STK Başkanı, Sultansuyu çalışanı tarafından hakarete uğramıştı
Bu arada, Sultansuyu'ndaki deprem bahaneli yıkım senaryosunu yazanlardan inşaat teknik şefliğinde görevli Elazığlı Veysel Kaya Yığmatepe, Sultansuyu Harası'ndaki yıkımı ve özelleştirmeyi eleştiren haberlere gönderdiği yorumlarda (!) gazetecilere ve Malatya Esnaf Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şevket Keskin'e hakaret içeren sözler sarf etmişti.
Bir habere 1 ay önce yorum yapan okuyucu 'Elazığlı müteahhit' demişti!..
Bu arada, malatyahaber.com'un 21 Mayıs 2021'de yayınladığı, AKP Milletvekili Öznur Çalık'ın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'la görüşmesine ilişkin 'Deprem Konutlarının Tutarı 2 Milyar TL'yi buluyor' başlıklı habere 'Akçadağlı Hasan' adıyla yorum yapan bir okuyucu, '..dönemin genel müdürü Elazığlı Sultansuyu Tigem inşaat şefi Elazığlı Tarım bakan yardımcıları Elazığlı sayın vekil göreceksiniz sultansuyu Tigem deprem ihalesinide Elazığlı bir mütahit alırsa bakalım Malatya kamuoyuna ne diyeceksiniz..' diye yazmıştı.
Güler HAZAR, malatyahaber.com
ARŞİV FOTOĞRAFLAR: Depremde hasar gördüğü gerekçesiyle yıktırılan binanın enkazı (üstte) ve Sultansuyu Harası'nın sağlam olduğu halde gerçek dışı raporla yıktırılan 80 yıllık idare binası (alttaki fotoğrafta ön plandaki)