SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sultansuyu Yıkımcısı' MTÜ'nün Konuğu

0
Güncellendi - 2021-01-12 02:47:53
'Sultansuyu Yıkımcısı' MTÜ'nün Konuğu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ)’nin, Türkiye’de tarım eğitiminin başlamasının 175. yıldönümünü kutlamak amacıyla düzenlediği e-konferans konuşmacısının; Sultansuyu Tarım İşletmeleri’nin özelleştirilmeye hazırlanmasının ilk aşaması olduğu iddia edilen ve Sultansuyu Harası’nın anı tarihi – kültürel miras niteliğindeki 80 yıllık 'sağlam' binaları için yıkım emri veren Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)’nün eski Genel Müdürü, yeni Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece olduğu açıklandı.

‘Akademik Tarım Eğitimi’ ile ilişkisi olmayan, kariyerine GİMA A.Ş.’de satın alma asistanı olarak başlayan ve tarımla ilişkisi (!) Sabancı Holding’e ait CarrefourSA’da gıda alım – satım kategorisinde genel müdür yardımcılığı ile sınırlı olan, market sektöründen 2018'de TİGEM Genel Müdürlüğü görevine geçiş yapan Ayşe Ayşin Işıkgece’nin Türkiye’de Tarım Eğitiminin Başlaması Konferansı’na konuşmacı olarak davet edilmesi ilginç bulundu.

MTÜ sosyal medya hesaplarında konferansa dair verilen bilgide, Rektör Aysun Bay Karabulut tarafından yönetilecek konferans, 12 Ocak Salı günü internet ortamında gerçekleştirilecek.

MTÜ konferansının konuşmacısı, depremden 10 ay sonra siparişle hazırlanan raporla, tarihi binaları yıktırma emri vermişti

Aslen Elazığlı olan ve geçtiğimiz hafta içinde Tarım ve Orman Bakan Yardımcılığı’na atanan Ayşe Ayşin Işıkgece, yetiştirdiği safkan Arap yarış atları ile dünyaca ünlü Sultansuyu Harası’nın kültürel ve mimari dokusunun en önemli unsurları olan tarihi ve kültürel miras niteliğindeki taş binalarının yıkımı için talimat vermişti.

Malatya kamuoyunda büyük tepki toplayan talimat kapsamında, Sultansuyu Harası Yönetimi, halen kullanılan hasarsız binalar için, depremden 10 ay sonra, özel bir şirkete siparişle ‘depremsellik raporu’ hazırlatmış, bu rapor; bugünlerde bazıları ihalesiz tartışmalı 'deprem hasarlı' raporlu bina yıkımlarının yanı sıra diğer birçok iş ve işlemi soruşturma konusu olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ‘resmi kuruma ait’ denilerek, araştırıp- incelenmeden onaylanmıştı. Bu süreç sonunda, Sultansuyu Harası’nın binaları için, ‘ağır hasarlı – yıkılması gerekir’ raporu verilmişti.

Bu rapora tepkiler ve mühendislik eğitimi kalitesi yüksek üniversitelerden bir heyetin inceleme yapması önerilerinin gündeme getirilmesi üzerine, yıktırma ve yerlerine yeni inşaat yaptırma amacındaki TİGEM tarafından, bu kez Ankara'dan bir profesör getirilmişti. TİGEM yöneticileriyle birlikte Malatya'ya gelen, 'sağlam olmadığı' iddia edilen binalarda konaklayan ve çalışan profesöre, iddiaya göre 'çürük' olduğu için depremden önce zaten boşaltılıp yıkılması kararı verilmiş hasarlı başka bir bina, 24 Ocak depreminde hasar gören bir binaymış gibi gösterilmiş, o da Malatya'daki şirket gibi, binaların yıkımı yolunda rapor hazırlamıştı.

Malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi’nin yaptığı araştırmalar sonucunda yayınladığı haberler sonrasında, Sivas Koruma Kurulu devreye girmiş ve Kurulun hazırlayacağı raporun beklenmesi talep edilmişti.

Uzmanlığı 'marketçilik' olan Ayşe Ayşin Işıkgece’nin, Cumhuriyet dönemi mimarisinin özgün örnekleri arasında gösterilen, anı değeri bulunan söz konusu binaların yıkımı için verdiği talimatın, Malatya’nın tarım ve hayvancılık tarihinin Osmanlı’dan bugüne gelen çok az kurumundan biri olan Sultansuyu Harası’nın yaklaşık 26 bin dönümlük arazisinin özelleştirilmesine yönelik bir çalışmanın altyapısının hazırlığı olduğu ileri sürülmüştü.

Sultansuyu Harası’na yapılacak yeni binalar için yaklaşık 15 milyon TL harcanacağı, bu harcamanın daha sonra, ‘işletmenin zarar ettiği’ söylemi için altyapı oluşturmak amacıyla kullanılacağı, ‘zarar eden İşletme’nin ise özelleştirilmesi gerektiği propagandası ile kamuoyu oluşturulacağı iddia ediliyor.

Sultansuyu’nun kimliksizleştirilmesi için özel işlev üstlenmiş gibi…

Malatya Turgut Özal Üniversitesi konferansının konuşmacısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Sultansuyu Harası’nın kimliksizleştirilmesi, işlevsizleştirilmesi ve sürecin sonucunda ise özelleştirilmesi için özel bir misyon üstlenmiş gibi bir portre çiziyor.

Sultansuyu Harası’nın mekânsal dokusunun en önemli unsurları olan tarihi binaların yıkımına karşı çıkan sivil toplumu örgütü temsilcilerine mesaj gönderen Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Mehmet Hadi Tunç'tan sonra Elazığ kökenli ikinci bakan yardımcısı olan Ayşe Ayşin Işıkgece’nin, “Malatyalılar beni tanımıyor. Bu projeyi (yıkım) mutlaka hayata geçireceğim” dediği ve Sultansuyu Harası’nın kültürel miras kapsamındaki binalarını yıkımında ısrarlı olduğu iddia ediliyordu.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin Ayşin Ayşe Işıkgece’yi konuk ettiği programa Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi de destek veriyor.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • bey (3 yıl önce)
    Yahu MTU yazacağınız ABKÜ yazın misafir ağırlamasi dışında ne çalışmasını okuduk burada
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğan (3 yıl önce)
    Tiğem fiziki imkanları ve arazileriyle harika bir yer. Avrupada olsa tamda şu şekilde olurdu. Ziraat fakültesi ve hatta ziraat Lisesi bu işletmenin içine yapılırdı. Bu alanda ARGE yapacak özel sektörlere yer verilirdi. Düşünün tüm tarafların bir arada olacağı komple bir işletmeyi, ama bizde işler böyle olmuyor. Oraya çökmek isteyen bir yapı var ve Ali cengiz oyunları ile oranın yok olmasına çanak tutuluyor. Hemde bizleri yönetenlerin eli ile...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyasız (4 yıl önce)
    Siz çırpınıp durun. Değil bu yorumları okumal, sadece haberin başlığını okuyup geçenler çoğunlukta.
    0
    0
    Yanıtla
  • Köylü (4 yıl önce)
    Bu hanımefendi gibi tarımdan ziraatten anlamayan marketcıleri bakan yardımcısı yapacağıniza programlara konuk alacağınıza Türkiye'de tarımın ve hayvancılıgin Profu dahisi EŞREF ŞEKERLİ yi getirin millet faydalansın bişeyler öğrensin
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut (4 yıl önce)
    Sultansuyu Harası konusunda oranın bölüp parçalama ön hazırlığına binalarının yıkılarak hafızanın yok edilmesine her yerde şehremini olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın sessiz kalması, bugüne kadar tek kelime etmemesi acaba neden? Çok merak ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eray (4 yıl önce)
    Ziraat mühendisleri Odası ile Üniversitenin ortak düzenlediği program da ne acıdır ki tarımla ilgisi olmayan bir tüccarı konuşturup tarımla ilgisi olan konuşmalar yok. O zaman gelin herşeyi Elazığ a bağlayın Sizde kurtulun bizde.
    0
    0
    Yanıtla
  • haracı (4 yıl önce)
    Sultansuyu Tigem müdürü Çalışanlara mobing uyguluyor inşallah dürüstlükten bahsediyor bir araştırsınlar 2019 ve 2020 yıllarında kimler fazla mesai almış azıklar olsun çalışanlara benim arkamda genel müdür Ayşin ışık gece var diyor eğer böyle bir insanın arkasında duruyorsa oNada yazıklar olsun akp nin atadıkları müdürlerde liyakat aramıyor zaten bizler emekli kurtulduk çalışanlara allah yardım etsin çalışanlara sabah 6 akşam 6 tek servis bu pandemi sürecinde ağır hasarlı diye boşalan binaların yerine yenisde yapılmıyor anlaşılan burası da muş tigem gibi satılacak Malatyalılar haz-ır olsun dost acı söyler ama doğru söyler şuamki sultansuyu müdürü daha önce Muşta görev yaptı Muş tigem in durumu ortada bu orda kaldığı sürede ora mutlaka yakın gelecekte İstikbali karanlık
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer (4 yıl önce)
    Bu şehirden gitmek gerek artık...
    0
    0
    Yanıtla
  • pasa44 (4 yıl önce)
    Ak parti Malatya'da oy kaybetmek istiyor herhalde. Şehir hastanesi, bölge müdürlükleri, kuzey ve güney çevre yolu gibi hizmetleri Malatya'dan daha az oy aldığı Elazığ'a yaptığı yetmedi şimdi de Malatya'daki mevcut yatırımları da oraya kaydırıyor. Aynısını Malatyalılar yapsaydı elazığlılar kıyameti koparırdı. bu gidişle MALATYA'dan bir vekil daha azalır
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulkadir (4 yıl önce)
    Bol bol yık. Burası Abdulhamit in eseri. Onun eserlerini yok edin. Öznur ne anldı ki Malatyadan Aysun ne anlasın. Malatyayı Elazığlılara teslim edin olsun bitsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 (4 yıl önce)
    Marketçiden bakan yardımcılığına vay vay vay vay hemde Elazığlı hemde Malatya düşmanlığı yapıyor olmuyor böyle REİS
    0
    0
    Yanıtla
  • Acar (4 yıl önce)
    "Gel yıkalım şu Süleymaniye'yi desen iki kazma kürek iki de ırgat gerek. Hadi gel yapalım geri şunu desen bir Sinan gerek birde Süleyman. " demiş Mehmet Akif Sultansuyu Harası geçmişi olan katma değer üreten Türk kültür yapısı içinde önem atfeden safkan at yetiştiren bir işletmedir. Malatya merkezin son 10 yılda yeşilinin yok olduğunu ve yeterli sosyal alan olmadığını düşünürsek halkın kullanımına kazandırılabilir. Tarihi yapıların restorasyonu sağlanabilir, mesire ve piknik alanları oluşturulabilir. Yine işletme içerisindeki ürünlerin değerlendirilebileceği kahvaltı salonu ve paket süt ürünleri satarak gelir artırılabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • kaan (4 yıl önce)
    Malatyalı,Varlıklarına,malına sahip çik,kimseye yedirme,ezdirme,bürokratlara güvenme,sen sahip ol....................
    0
    0
    Yanıtla
  • Bünyamin Koc (4 yıl önce)
    Bu ne güzel bir detay ve ne kötü bir tablo. MTÜ de kafalar çok karışmış. Marketçiyi çağıracağına bilimsel hangi çalışmaları yaptın, hangi sonuçları aldın onu açıklayın. Yokki açıklasın. Beştepe ve bakanlıklar etrafında gezinip duruluyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçek bu (4 yıl önce)
    Bu bayan Elazığ lı. Sultansuyu nu yıkıp hipodrom un olduğu Elazığ a taşımak için uğraşıyor. Bu bayan tam bir Malatya sevmez. Bu bayan liyakatsız arkası kuvvetli bir zat. Uyu sen Malatya. Aysun Hanım da zaten sadece şow peşinde. Kim olursa olsun. Yazık lar olsun hepimize.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçek bir Malatyalı yorumu.Kısa öz şahane bir durum tespiti sağolun varolun
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (4 yıl önce)
    liyakatın olmadığı yer de koyun abdurrahman çelebi olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Cahilin Biri (4 yıl önce)
    Bu yazıda ve daha önceleri yazılanlardan anlaşıldığı kadarıyla; günün birinde Akçadağ Sultan Suyu Harasının kapatılarak buradaki bütün varlıklar en yakın yer olan ve Hipodrom ve altyapısı hazır olan Elazığ'a taşınarak, Haranın arazisi de leş gibi gösterilerek parça pinçik edilecek gibi görünüyor. Eğer bu yaşananlar doğruysa bu bürokrat hanımefendinin Malatya üzerindeki bu emelinin boşa çıkarılması elzemdir. Bu yapılamıyorsa, Malatya'da bu yer ile ilgili bir halkoylaması yapılarak karar verilmelidir bence. Bu yer, Osmanlıdan kalma ve halen, devlete yük olmadan, hatta kar ettirerek, aktivitesini en iyi şekilde devam ettiren bölgemizin en eski ve en değerli-anlamlı bir tesisidir. Bundan rahatsız olanlara gerekken cevabın verilmesi gerekmektedir. Bu yer birilerine peşkeş çekileceğine, Meyvecilk Araştırma için yer aranıyor. haranın bir köşesine taşıyın işte. Ziraat Fakültesinin yüksekokul bölümlerinden birini at yetiştiriciliği, birinin kayısı yetiştiriciliği bölümlerini buraya yerleştirin. daha da anlam kazanacaktır. İmha edeceğinize ihya edin. Bu memleketin imha edicilere değil ihya edicilere ihtiyacı var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut Şener (4 yıl önce)
    Bu hanımefendi ile birlikte tarım bakanlığındaki elazığlı bakan yrd. sayısı sanırım 2 ye çıkmış olmalı. Elazığ bürokratları yükseliyor tarımda.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (4 yıl önce)
    Sultan suyu harasını Elazığ'a taşıyacaklar Malatya bürokratları uyumaya devam etsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Bir marketin gıda alım/satım müdür yardımcılığından herhangi bir akademik tarım ilişkisi bulunmamasına karşın Tarım Orman bakan yardımcılığına uzanan Elazığ kökenli bu bürokratın anlaşılan sağlam dayıları var. Anlaşılan bu Elazığ kökenli bürokrat Malatya da Sultansuyu harasını bitirmeyi kafasına koymuş. Elazığ da atçılık ile ilgili herhangi bir faaliyet olmamasına karşın bir at yarış hipodroomu kazandırılmıştır. Osmanlıdan günümüze ülkemizin yarış atı yetiştiriciliğnde üç ilinden biri olan Malatyamıza neden Hipodrom yapılmamıştır? Siz uyuyun Malatya milletvekilleri. Ayrıca Tigem Sultansuyunda ki planlı olduğu anlaşılan yıkım kararlarında konuyu takip ederek gündemde kalmasını sağlayan ve kamuoyu oluşturan Malatyahaber e sonsuz teşekkürler. Rektör Aysun Bay Karabulut ülkemizde bir çok tarım uzmanı varken bu kutlamaya başka konuşmacı bulamamışta mı şehrimizin değerlerini yok etmek isteyen Elazığ kökenli bu bürokratı çağırmıştır? Tigem Sultansuyu korunmalı ve daha da geliştirlmelidir. Ayrıca Malatya ya Hipodrom da dahil olmak üzere atçılık ile ilgili tüm sporların yapılabileceği bir kompleks kazandırılmalıdır. Bu tesis Malatya ya artı bir değer katacaktır. Tüm Malatya lı miletvekili ve belediye başkanları bu atçılık kompleksinin yapımı için gayret etmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yanlış düşünüyorsunuz Mustafa Bey, Malatya milletvekilleri uyumuyor. Keşke uyusalar, tam aksine Malatya'nın değerlerinin yok edilmesi için Elazığlı bürokratlarla işbirliği yapıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Suat (4 yıl önce)
    Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Malatya'nın değerlerini yok etmeye çaba harcayan bürokratlar neden ağırlıyor?Ziraat Fakültesi hocalarına, öğrencilerine Türkiye'de Tarım Eğitimi'nin tarihçesini ve önemini bir tarım eğitimi almamış market uzmanı mi anlatacak yani...
    0
    0
    Yanıtla