Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ)’nin, Türkiye’de tarım eğitiminin başlamasının 175. yıldönümünü kutlamak amacıyla düzenlediği e-konferans konuşmacısının; Sultansuyu Tarım İşletmeleri’nin özelleştirilmeye hazırlanmasının ilk aşaması olduğu iddia edilen ve Sultansuyu Harası’nın anı tarihi – kültürel miras niteliğindeki 80 yıllık 'sağlam' binaları için yıkım emri veren Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)’nün eski Genel Müdürü, yeni Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece olduğu açıklandı.
‘Akademik Tarım Eğitimi’ ile ilişkisi olmayan, kariyerine GİMA A.Ş.’de satın alma asistanı olarak başlayan ve tarımla ilişkisi (!) Sabancı Holding’e ait CarrefourSA’da gıda alım – satım kategorisinde genel müdür yardımcılığı ile sınırlı olan, market sektöründen 2018'de TİGEM Genel Müdürlüğü görevine geçiş yapan Ayşe Ayşin Işıkgece’nin Türkiye’de Tarım Eğitiminin Başlaması Konferansı’na konuşmacı olarak davet edilmesi ilginç bulundu.
MTÜ sosyal medya hesaplarında konferansa dair verilen bilgide, Rektör Aysun Bay Karabulut tarafından yönetilecek konferans, 12 Ocak Salı günü internet ortamında gerçekleştirilecek.
MTÜ konferansının konuşmacısı, depremden 10 ay sonra siparişle hazırlanan raporla, tarihi binaları yıktırma emri vermişti
Aslen Elazığlı olan ve geçtiğimiz hafta içinde Tarım ve Orman Bakan Yardımcılığı’na atanan Ayşe Ayşin Işıkgece, yetiştirdiği safkan Arap yarış atları ile dünyaca ünlü Sultansuyu Harası’nın kültürel ve mimari dokusunun en önemli unsurları olan tarihi ve kültürel miras niteliğindeki taş binalarının yıkımı için talimat vermişti.
Malatya kamuoyunda büyük tepki toplayan talimat kapsamında, Sultansuyu Harası Yönetimi, halen kullanılan hasarsız binalar için, depremden 10 ay sonra, özel bir şirkete siparişle ‘depremsellik raporu’ hazırlatmış, bu rapor; bugünlerde bazıları ihalesiz tartışmalı 'deprem hasarlı' raporlu bina yıkımlarının yanı sıra diğer birçok iş ve işlemi soruşturma konusu olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ‘resmi kuruma ait’ denilerek, araştırıp- incelenmeden onaylanmıştı. Bu süreç sonunda, Sultansuyu Harası’nın binaları için, ‘ağır hasarlı – yıkılması gerekir’ raporu verilmişti.
Bu rapora tepkiler ve mühendislik eğitimi kalitesi yüksek üniversitelerden bir heyetin inceleme yapması önerilerinin gündeme getirilmesi üzerine, yıktırma ve yerlerine yeni inşaat yaptırma amacındaki TİGEM tarafından, bu kez Ankara'dan bir profesör getirilmişti. TİGEM yöneticileriyle birlikte Malatya'ya gelen, 'sağlam olmadığı' iddia edilen binalarda konaklayan ve çalışan profesöre, iddiaya göre 'çürük' olduğu için depremden önce zaten boşaltılıp yıkılması kararı verilmiş hasarlı başka bir bina, 24 Ocak depreminde hasar gören bir binaymış gibi gösterilmiş, o da Malatya'daki şirket gibi, binaların yıkımı yolunda rapor hazırlamıştı.
Malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi’nin yaptığı araştırmalar sonucunda yayınladığı haberler sonrasında, Sivas Koruma Kurulu devreye girmiş ve Kurulun hazırlayacağı raporun beklenmesi talep edilmişti.
Uzmanlığı 'marketçilik' olan Ayşe Ayşin Işıkgece’nin, Cumhuriyet dönemi mimarisinin özgün örnekleri arasında gösterilen, anı değeri bulunan söz konusu binaların yıkımı için verdiği talimatın, Malatya’nın tarım ve hayvancılık tarihinin Osmanlı’dan bugüne gelen çok az kurumundan biri olan Sultansuyu Harası’nın yaklaşık 26 bin dönümlük arazisinin özelleştirilmesine yönelik bir çalışmanın altyapısının hazırlığı olduğu ileri sürülmüştü.
Sultansuyu Harası’na yapılacak yeni binalar için yaklaşık 15 milyon TL harcanacağı, bu harcamanın daha sonra, ‘işletmenin zarar ettiği’ söylemi için altyapı oluşturmak amacıyla kullanılacağı, ‘zarar eden İşletme’nin ise özelleştirilmesi gerektiği propagandası ile kamuoyu oluşturulacağı iddia ediliyor.
Sultansuyu’nun kimliksizleştirilmesi için özel işlev üstlenmiş gibi…
Malatya Turgut Özal Üniversitesi konferansının konuşmacısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Sultansuyu Harası’nın kimliksizleştirilmesi, işlevsizleştirilmesi ve sürecin sonucunda ise özelleştirilmesi için özel bir misyon üstlenmiş gibi bir portre çiziyor.
Sultansuyu Harası’nın mekânsal dokusunun en önemli unsurları olan tarihi binaların yıkımına karşı çıkan sivil toplumu örgütü temsilcilerine mesaj gönderen Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Mehmet Hadi Tunç'tan sonra Elazığ kökenli ikinci bakan yardımcısı olan Ayşe Ayşin Işıkgece’nin, “Malatyalılar beni tanımıyor. Bu projeyi (yıkım) mutlaka hayata geçireceğim” dediği ve Sultansuyu Harası’nın kültürel miras kapsamındaki binalarını yıkımında ısrarlı olduğu iddia ediliyordu.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin Ayşin Ayşe Işıkgece’yi konuk ettiği programa Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi de destek veriyor.
malatyahaber.com