Maden ocaklarının yanı sıra alt yapı ve bina inşaat temel kazılarında kullanılan patlayıcılarla ilgili bir iddia, bu konudaki tehdit ve tehlike için uyarıcı nitelik taşıyor. İddialara göre, Malatya'da bazı kullanıcılar, dinamitle yapmaları gereken işlerini, patlama gücünü artırmak için tarımsal amaçlı olması gereken ancak patlayıcı özelliği de bulunan amonyum nitrat içeren suni gübre kullanarak yapıyorlar.
Patlayıcı ihtiyaç ve kullanımı ile ilgili talep üzerine, bu konudaki işlemin Ankara'da masa başında hazırlanan "Çevresel Etki Değerlendirmesi- (ÇED)" raporları doğrultusunda, Çevre İl Müdürlüğü'nde görevli çevre mühendislerinin oluruyla yapılıyor. Aslında bu konuda uzman olan ve onay vermesi gerekenler maden mühendisleri. Ayrıca, bazı kullanıcılar, ihtiyaçlarını suni gübreyi de patlayıcı olarak kullanarak karşılıyorlar.
Maden ocakları ile yol, tünel, geçit vs. gib. alt yapı işleri ve bina temeli açmak için dinamitle birlikte kullanılan suni gübreyle güçlü bir patlayıcı elde edildiğini, bu durumun da çevre ve insan için tehdit oluşturduğunu öne sürenler, "Sorunun çözümü basit. Gerek kullanılması izne bağlı olan dinamit, gerekse de tarım dışında kullanımı yasak olan suni gübrenin yetkili bayilerdeki satış giriş ve çıkışları, kayıt altında. Bu kayıtlar incelendiğinde, patlatmalarda suni gübre kullanıldığı da ortaya çıkacak. Ayrıca, patlayıcı kullanımı ile ilgili mevzuatta da gerçeğe uygun düzeltme yapılmalı. Yine, patlatmalar maden mühendislerinin onayı ve onların gözetiminde yapılmalı."diye konuşuyorlar.
ARŞİV FOTO: Bir patlatma anı