Evde televizyonu sürekli açık bırakmanın, küçük çocukların dil ve zeka gelişimine zarar verdiği bildirildi.
Washington Üniversitesinden Dimitri Christakis ve ekibinin yaptığı araştırma, izlenmese bile evde sürekli televizyonun açık olmasının çocukların duyduğu ve telaffuz ettiği kelime sayısını azalttığını gösterdi.
Bilim adamları, 2 yıl boyunca aralıklı olarak, 2 aylık ve 4 yaşındaki 329 çocuğun gelişimini 12-16 saatlik süreçlerde ne duydukları ve ne dediklerini kaydeden bir aygıt yardımıyla inceledi.
Araştırma, televizyonun açık olduğu her saat çocuklar yetişkinlerden 500 ila 1000 kelime daha az duyduğunu ortaya koydu.
Christakis, televizyonun sürekli açık olmasının çocukların yanı sıra onlarla ilgilenenlerin de sözlü ifadesine zarar verdiğini, dolayısıyla bebeklerin gelişimini etkilediğini vurguladı.
Yetişkinlerin genellikle saatte yaklaşık 941 kelime kullandığını belirten Christakis, çocuk televizyonun sesini duyabildiğinde bu kelimelerin neredeyse tamamının "kaybolduğuna" dikkati çekerek, araştırmanın televizyona aşırı maruz kalma ve dil gelişimindeki gerilik arasındaki bağlantıyı açıklayabileceğini ifade etti.
Araştırmada dilin beynin gelişiminde kilit öge olduğu, televizyona sürekli, aşırı maruz kalmanın dikkat yeteneğinde olabileceği gibi başka geriliklere de yol açabileceği vurgulandı.
"Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmada, ebeveynlere televizyonun bakıcı olarak kullanılmaması tavsiyesinde bulunuldu.