SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Susuz Yaz Kapıda.. Çat Sıfırladı, Diğer Barajlar da Düştü

0
Güncellendi - 2017-04-06 02:28:44
Susuz Yaz Kapıda.. Çat Sıfırladı, Diğer Barajlar da Düştü
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın tarımsal sulamasının yanı sıra en önemli alternatif içmesuyu kaynaklarından biri olarak planlanan ve yanda arşiv fotoğrafı görülen Çat Barajı’nda su seviyesi sıfıra indi. Çat Barajı kurumaya yüz tutarken, diğer barajlarda da durum pek parlak değil. Malatya’nın en önemli 5 barajında su seviyesi geçen yıllara oranla önemli ölçüde azaldı.

Çat Barajı kurudu

İl Koordinasyon Kurulu toplantısında kurumunun yatırımlarına ilişkin bilgiler veren DSİ 9. Bölge Müdürü İlker Aslan’ın Malatya’daki barajların doluluk oranına ilişkin açıkladığı tablo, tarım ve hayvancılıkta yaşanabilecek olumsuz senaryolara hazırlıklı olunması gerektiğini de ortaya koydu. 2016 yılının Mart ayı itibariyle yüzde 26.4 oranında doluluğa sahip Çat Barajı’nda bu yıl doluluk oranı sıfıra indi. Polat Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 60’a yakın bir oranda azalarak yüzde 21.6’ya düştü. Henüz sadece su tutulan ve sulamanın başlamadığı Boztepe Recai Kutan Barajı’na geçen yıl yüzde 75 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 67’ye, Kapıkaya Turgut Özal Barajında yüzde 88 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 77’ye, Sultansuyu’nda yüzde 93.7 olan doluluk oranı yüzde 70.8’e, Sürgü Barajında da geçen yıl yüzde 87.5 olan doluluk oranı yüzde 56.8’e düştü.

İŞTE ÜRKÜTEN TABLO

MASKİ, Çat Barajı’nı acil durum suyu olarak planlıyordu

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MASKİ), içmesuyu ile ilgili olağanüstü bir durum söz konusu olduğunda Çat Barajı’nı acil durum suyu olarak planlıyordu. MASKİ Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir, Yeni Malatya Gazetesi’ne geçtiğimiz aylarda verdiği röportajda ‘ Sayın Bakanımızın talimatı var. Çat Barajı’nı acil durum suyu olarak planlıyoruz. Süreçleri başlattık. Çat Barajı’nın mevcut durumu inceleniyor. Anlaşmaya vardık. Protokol aşamasındayız. Acil durumda 1000 lt/sn su almak için protokol yapacağız” açıklamasında bulunmuştu. Çat Barajının kurumasıyla MASKİ’nin acil durum suyu olarak başka alternatif su kaynakları üzerinde planlama yapabileceği değerlendiriliyor.

Çiçek, uyarmıştı!

2014 yılının Ağustos ayında o dönem Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı olan Fevzi Çiçek, Yeni Malatya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, iklimbilimcilerin kuraklığa ilişkin yaptığı uyarıları hatırlatarak, Malatya’da tarımsal ve hayvansal üretimin olumsuz etkilenmemesi için uyarılarda bulunmuş ve alınması gereken tedbirleri sıralamıştı.

Çiçek, söz konusu açıklamasında, Malatya’nın su kaynaklarındaki azalmaya dikkat çekmiş, kaçak ve kayıplar ile HES’lerin yanı sıra su kullanımına ilişkin önemli değerlendirme ve uyarılarda bulunarak “İnsan ve diğer canlıların yaşam kaynağı olan su kaynaklarımız her geçen gün azalıyor. En basit örneği ile bugün bütün şehrin sadece bir kaynaktan içme suyunun karşılandığı, her geçen artan nüfusa rağmen azalan su kaynağı gerçeği önünde ikinci bir kaynak arayışı yapılmaması, tedbir alınmaması, bütün bunlar yetmiyormuş gibi rant amaçlı kaynak sahalarının taş ocaklarına, HES yatırımlarına peşkeş çekip ticarileştirilmelerini izah etmek ve anlamak da oldukça zor bir durumdur” diyerek, olası kuraklık sürecinde krizin doğru yönetilmesi için bir dizi önlemler alınması gerektiğini vurgulamıştı.

Çiçek, “Mesele sadece tarımsal kuraklık değil top yekun yaşam meselesidir” diyerek, sorunun çözümü için de 7 madde halinde şu önerilerde bulunmuştu:

1-Öncelikle şehre içme suyu kaynağını beslemek ve tedbir amaçlı ikinci bir kaynak tespit ederek kullanıma hazır hale getirilmelidir. Sadece bir odaklı düşünmeden bütün yaşam merkezleri ilçe mahalle ihtiyaçları tespit edilerek potansiyel kaynaklar belirlenmeli ve kullanıma hazır hale getirilmelidir.

2-Sorunun çözümü sadece yöneticiler değil kullanıcılarda birinci derecede sorumludur. Durumun ciddiyetini anlamaları ve buna göre görevlilere ve yöneticilere yardımcı olmaları kolaylaştırıcı olmaları gerekmektedir.

3-Dünyanın hiçbir yerinde ne kadar bol su kaynağı olursa olsun yarını hesap etmeden programsız ve bir o kadar verimsiz kullanımı yoktur. Geleneklerden vazgeçip, en ekonomik sulama yolu seçilmelidir.

4-Yer altı suları stratejik sulardır. En son kullanılması gereken kaynaklardır. Oysa önce yer altı suları kullanılmaktadır. Bu ise sadece yer altı sularının bitmesi anlamına gelmiyor akarsuların kaynakları da yok oluyor demektir. Önce akarsularımız ıslah etmek, kayıp kaçakları azaltmak, en son çare yer altı sularını kullanmamız gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki yer altı sularını kullanmak için harcanan maliyet akarsuların ıslahının 3-4 katıdır.

5-Tarımsal üretimde ürün desenleri ve münavebe kullanılabilecek su miktarına göre programlanmalı ve kullanıcıların buna uyması gerekmektedir.

6- Her geçen gün tarımsal üretimdeki maliyet artışı, kurak geçen bu ve öngörülen önümüzdeki dönemde artarak devam edecektir. Bu nedenle tedbirin bu günden alınması, üretim planlamasının yapılması kaçınılmazdır. Plansız üretim kısa vadede çözüm önerilerini ortaya çıkarmaktadır ki bunun en pratiği ise ithalatla çözüm. İthalat çözümünün etkilerini hepimiz çok iyi biliyoruz.

7-Su kaynakları ticarete konu edilmemelidir. Ülke enerji ihtiyaçları başka kaynaklardan karşılanmalıdır. Suyun ticarileştirilmesi insanların yaşam haklarının ellerinden alınması anlamına gelir.

Gelinen noktada, uzmanların yıllar önce yaptığı son derece önemli uyarıların dikkate alınmadığı ve gelinen noktada yaz aylarında kuraklıkla birlikte tarımsal ve hayvansal üretimde yaşanabilecek düşüşle birlikte kıtlık tehlikesinin de baş gösterebileceği ifade ediliyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

Çat Barajı (Arşiv Fotoğrafı)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • citci (6 yıl önce)
    Bu kadar ciftcinin kaderiyle oynamaya kimsenin hakkı yok dsi biraz çalışmasilazim masa başında oturmayla bu işler yürüyemez
    0
    0
    Yanıtla
  • yusuf (7 yıl önce)
    Çat barajından Derme sulama birliğince birilerinin HES'ine bir ay boyunca su akıtıldığını biliyormusunuz? Geçen seneye göre daha fazla yağış alan bölgedeki barajda suyun birden azalması tuhaf değil mi?Geçen sene 15 mayısta başlayan sulama bu sene 16 haziranda başlayacakmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş (7 yıl önce)
    Dsı.alakası yok işleten parayı toplayan .parayı.yiyen derme sulama.birliği.olduğu için hesabını.onlar verecek.Dsı.topladığı suyu 3 sene gece gündüz.boşa akıtan topsogude akittanb..abdullahbpolat hesap verecek....3 senede koca barajı bossaltin
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Yılmaz (7 yıl önce)
    ÇAT BARAJINDAN SULAMA YAPAN MALATYALI SAYGIDEĞER HEMŞERİLER Barajda su sıfır seviyesinde.Bahçeleri nasıl sulayacağız. Şerefhan deresi 2017 de Çat barajına akıtılacaktı.Ses yok. Malatyamız bunları hak etmiyor.Malatya ikidara desdek veren iller arısanda her seçimde türkiyede ilk 5 .sıradadır. Verilen desdeğin sonucu bu olmamalı.Şerefhan deresinin Temmuz ayında Çat barajına akıtılması için Sayın Bakanımız ve Vekillerimizin yakınen Yüklenici Firmaya ve DSİ ye yakın takip ve baskı uygulaması gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Bir tane Şerefhan değil, on tane şerefhan deresi bağlasalar yine de derme sulama birliğine yetmez. Çünkü yıl içinde kullanılan suyun yarısı Yeşiltepe ye sadece diğer yarısı da koca Malatya ovasına kullanılıyordu. Yazık günah artık birileri buna dur demeli Malatya'nın suyunu böyle hoyratça kullananlara engel olmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • cengiz (7 yıl önce)
    Ben bir çözüm buldum..fahri kayahana yapilan kanaldan su versinler...nasıl olsa oranın suyu garanti!!!...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 yıl önce)
    Malatya'da binlerce din adamı var acaba neden yağmur duasına çıkmazlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (7 yıl önce)
    eee.. çat barajında su kalmamışsa biz nasıl kayısımızı sulayacağız..biz kapalı sistemle suluyoruz bu nasıl iş anlamadım..su kaynaklarının yanına taş ocakları mı kurdunuz?? ne yaptınız suyu ?? bahçeyi sulamak için bu sene ne yapacağız??yetkililer !!!!!!!!!!!!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (7 yıl önce)
    çat barajındaki su yeraltı suyunu beslediği kanaatindeyim bu baraj su kaçırıyor yeraltında malatya sondajlarını besliyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Çat Barajında su yoksa Malatya ovası nasıl sulanacak.Ağaçlarımız,bahçelerimiz kurumaya mı terkedilecek. Çat barajını besleyecek olan Şerefhan (Görnek) Deresinin Çat Barajı’na Derivesi 21.01.2015 tarihinde ihale gerçekleştirilmiş,. Şerefhan (Görnek) Deresi üzerine yapılacak Taşdamlar Regülatörü ve borulu derivasyon kanalının inşaatının en geç 2016 yılı sonunda tamamlanması planlanmıştı.2017 de faliyete geçecekti,ne oldu. DSİ yetkilileri ve Sayın Bakanımız Veysel Eroğludan bu konuyla ilgili açıklama bekliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet sen ihaleyi nerden biliyorsun soyadı nı açıkla kendi becereksizliğini Şimdi de DSI ve bakana bürokrat lara suçunu Başka larına atmaktadır ben kendirli mahallesinde oturuyorum geçen yıl su devam lı tahliye kanalında dereye boşa akmaktaydı suyu Kesinlikle israf ettiler bunun tek sorumlusu suçlu su derme sulama birliği
    0
    0
    Yanıtla
  • Kardeşim ben DSİ de çalışıyorum. DSİ nin bütün projeleri ankara da masa başında yapılıyor. Daha ne işbilmezlikler var uzun sürer. DSİ tüm Türkiye'de yaptığı işler hep böyle. Düşününki söğüt göleti yapılırken kontrol mühendis i sırf dürüst diye görevden aldılar. DSİ camiasında tuz kokmuş. Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • evro (7 yıl önce)
    bu sorunu görüp kayısı düşünmeyenlere ne diyelim. şu kapalı sulama sitemi 20 senedir konuşuluyor ve su durumu böyle neden acil yapmıyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • furkan (7 yıl önce)
    malatyanın her caddesini sabah öğle akşam yıkarsalar tabi su kalmaz zaten belediyenin en büyük yaptığı işte bu
    0
    0
    Yanıtla
  • Engin YURT (7 yıl önce)furkan isimli kullanıcı yorumuna
    Eskiyen ve su kaçıran eski hatlar yenisi ile değişiyor. Bu değişim su tasarrufu sağlar. Bu esnada yollar ve kaldırım bozulduğu için sıkıntılar çıkar. Bunu eleştir ama anlamsız bir yorum olmuş.
    0
    0
    Yanıtla
  • adam doğru söylüyor.ben eskiyen hiç bir şey görmedim.üstelik yeni yaptıkları yerleri defalarca sökmelerine ne diyeceksin.fahri kayahanda anlamsızca yapılan kanallar,yollar.refüjlere sıfır asfalt döktüler 1 ay sonra yıkıp taş döşediler.israf etmekte üstünüze yok.ondan sonra barajda kurur,kafanıza taş da yağar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir (7 yıl önce)
    İhaleye verilen Şerefhan Deresinin Çat barajına bağlanması ile ilğili mütahit firmanın 3 yıldır bitiremediği bu işin bir an önce bitirilmesi için Malatya Valimizde bu işe el atmasını bekliyoruz, Bu konuda daha öncedeleride Malatya Sulama birliği Başkanıda şikayetlerini iletmişti. DSİ bu işe sorumsuz kalıyor. Sulama birliği başkanlarının nesi var. Elinde kaçtane kamyonu, kaçtane dozeri var. Bir an önce bu işin çok çok ciddiye alınmasını bekliyoruz. Yoksa yeşil Malatya ovası kurumaya mahkum olacak. Çat acil takviyeye ihtiyacı var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş!! (7 yıl önce)
    Sayın Maski genel müdürü; Su sıkıntısından bahsediyorsunuz lakin Yeşilyurt /Yakınca'da bulunan su depolarının tahliye borularından haftalardır boşa su akıyor. O suyu derme kanalına boşa akıtmak yerine yedek depo yapsanız o suyu oraya depolasanız olmaz mı? Yazık günah haftalardır tonlarca su boşa akıyor. Ekipleriniz durumdan haberdar diye sanıyorum. Çünkü belli aralıklarla depoları kontrole? geliyorlar (Mı acaba). Susuzluktan yakınmak yerine boşa giden suları durdurun ve alternatif su kaynakları bulun. Malatya'da artezyen vurulduğunda bile 3-4metre de su çıkıyordu noldu bu kadar yeraltı kaynak suları? Saygılar!
    0
    0
    Yanıtla
  • murat kaya (7 yıl önce)
    Çat barajında doluluk oranı %26.4 diye koca malatya susuz kalacak değil mi mantıklı :/
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (7 yıl önce)
    malatyada su kaynakları git gide azlıyor ve bitiyor.ama yetkililerin bu yönde bir çalışması malasef yok gibi.alternatif su kaynakları tespit edilmeli ve bir an önce kullanıma hazır hale gelmelidir.mevcut durumda,herhangi bir enerji maliyeti olmamasına rağmen su faturaları bu boyutta geliyorsa,yarın arıtma,elektrikle pompalama maliyeti olan bir kaynak kullanılsa,faturaları tahmin etmek bile istemiyorum.
    0
    0
    Yanıtla