2019 yılında, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü Su Kalite Kontrol ve Laboratuvarı, içme suyu ve atıksu analizleri konusunda başarılı çalışmalara imza atıyor.
Bölgede tek olan laboratuvarda, 28'i akredite olmak üzere toplam 72 parametrede analizler yapılıyor. Laboratuvarın akreditasyonu ile test sonuç ve raporların uluslararası kabul edilirliğe sahip olduğunu belirten MASKİ Genel Müdürü M. Yaşar Karataş, bu durumun, MASKİ’ye uluslararası alanda saygınlık ve güven kazandırdığını söyledi.
MASKİ Genel Müdürlüğü Müşteri Hizmetleri ve Kurumsal İletişim Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini yürüten Su Kalite Kontrol ve Laboratuvar Şube Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgiler veren MASKİ Genel Müdürü M. Yaşar Karataş, laboratuvarın Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite olduğunu hatırlatarak, “Uluslararası standartlara göre akredite olmuş laboratuvarımızda sürekli kontroller yaparak temiz suyun tüketime sunulmasını güvence altına almaktayız.
İçme suyu kalitesi açısından şehrimiz çok şanslı olup yönetmelik kriterlerini tamamen sağlamaktadır. Şehrimizde sürekli kontrol altında şebekeye verdiğimiz sağlıklı ve güvenilir su gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Laboratuvarımız, alanında iyi donanıma sahip ve araştırmacı, ilerleme kaydetmeyi hedef edinmiş teknik personele sahiptir.” dedi.
Malatyalılara sağlıklı ve güvenilir içme suyu teminini sağlamak amacıyla çalışmalara devam edildiğini aktaran MASKİ Genel Müdürü Karataş, “Bizim buradaki amacımız halkımıza hizmetin en iyisini sunmaktır. Suyu yönetirken sağlık konusu önemli, hem kendi sağlamış olduğumuz suyun analizini yapıyor, hem de dışarıdan diğer kamu kuruluşlarından ve özel sektörden gelen tüm numuneler laboratuvarımızda analiz ediliyor. Sağlıklı suyu içmek, güvenilir bir şekilde şebeke suyunu bilmek vatandaş olarak hepimizin hakkı. Hepsi ölçülüyor, analiz sonuçları tetkik ediliyor. Aylık düzenli olarak 450 farklı noktadan numuneler alarak suyumuzu tahlil ediyor. Laboratuvarda bulunan cihazların hepsi kimyasal kirliliği ve en küçük mikroorganizmayı dahi tespit edecek teknolojiye sahip. İleri teknolojiyle suyumuzun kontrolü güvenilir bir şekilde yapılıyor. Kaptaj ve su depolarımız 24 saat kamera sistemi ile takip ederek vatandaşlara sağlıklı içmesuyu ulaştırıyor.
Yapılan düzenli analizlerin yanı sıra ALO 185 Çağrı Merkezimize bildirilen sıkıntıların çözüme kavuşturulması için söz konusu bölgeye gidilerek numuneler alıp gerekli incelemeler yapılıyor” diye konuştu.
6 bin 200 adet analiz yapıldı
TSE 266 İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği’nin belirttiği kriterler doğrultusunda suların analizlerinin yapıldığını ve buna göre kalitenin onaylandığını ifade eden Karataş, “Su Kalite Kontrol ve Laboratuvar Şube Müdürlüğü’müz agretide olduğu günden bu güne kadar İçmesuyu laboratuvarı, Mikrobiyoloji laboratuvarı, Atıksu laboratuvarı ve Toprak Analiz laboratuvarı’nda, 6 bin 200 adet analiz yaptı. Kurumumuz hizmet ağı dışında tüm analizler belli bir ücret karşılığında yapılmaktadır. "dedi.
Bülten