SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Son 20 Yıldaki Yerel Yöneticiler ve STK Başkanları Şehri Geliştiremediler'

'Son 20 Yıldaki Yerel Yöneticiler ve STK Başkanları Şehri Geliştiremediler'
A- A+ PAYLAŞ

MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Yunus Akçin, köklü tarihiyle önemli bir kültürel ve sosyal mirasa sahip Malatya’nın yıllardır ekonomik gelişim noktasında önemli bir mesafe kaydedemediğini belirterek “Malatya, bu anlamda büyük talihsizlik yaşamış, son 20 yılda görev alan yerel yöneticiler ve STK başkanları, şehrin gelişimini sağlayamamıştır” dedi.

MÜSİAD Şube Başkanı Yunus Akçin ve yönetimi basın mensupları ile bir araya geldi. Şehrin ekonomik sorunlarının ele alındığı toplantıda konuşan Akçin, şehrin yönetiminde görev alan yerel yöneticiler ve STK’ların gelişime katkı sağlayamadığını söyledi.

Malatya’nın Türkiye'nin en büyük 28. şehri olarak köklü tarihiyle önemli bir kültürel ve sosyal mirasa sahip olduğunu ifade eden MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Yunus Akçin, “Ancak, böyle bir güzide şehrin ekonomik durumu içler acısı bir hale gelmiştir. Malatya, yıllardır ekonomik gelişim noktasında önemli bir mesafe kaydedememiştir. Türkiye'nin milli gelir sıralamasında 62. sırada yer almaktadır. Bunun birçok nedeni vardır. Bir şehri geliştiren, şehrin yetkili organları, belediye başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Sivil Toplum Kuruluşlarıdır. Bu yetkili organlar, şehrin gelişimine asıl katkıyı sunanlar olmalıdır. Ancak Malatya, bu anlamda büyük talihsizlik yaşamış, son 20 yılda görev alan yerel yöneticiler ve STK başkanları, şehrin gelişimini sağlayamamıştır” dedi.

En son 1978 yılında Malatya'da sanayi sitesinin yapıldığını ve o günden bugüne yeni bir sanayi sitesi planı dahi yapılmadığını ifade eden Akçin, “Küçük sanayi sitelerindeki esnaf ve sanatkarlar, fiziki şartlardan dolayı büyümeyi başaramamıştır. Maalesef bu meseleyi çözmesi gereken Esnaf Odası Başkanı, Belediye Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri gibi sorumlular, ortak bir karar alarak yeni bir sanayi sitesi ihtiyacını karşılayamamışlardır. Ancak 6 Şubat depreminden sonra sanayi sitesi inşaatına başlanmış olup, 714 adet iş yeri yapılacaktır. Ayrıca, acilen 2 bin 500 tane daha iş yerine ihtiyaç vardır. İşte bu geleceği öngöremeyen bakış açısı, şehrimizin bir adım ileriye gitmesini sağlayamamış, aksine geriye gitmesine sebep olmuştur” ifadelerine yer verdi.

Şehir planlaması yapılırken gündelik meselelerden uzaklaşılması ve gelecek öngörüsüyle 50- 100 yıllık planların yapılması gerektiğini belirten Akçin, “Bunun için Malatya'da yeni seçilen Belediye Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları ve Sivil Toplum Örgütleri ortak akıl yürüterek şehrin 50 yılını, 100 yılını planlamasına uygun yapılar yapılmasını sağlamalıdır” dedi.

“Şire pazarının, dünya kuru meyve ve kuruyemiş pazarına dönüştürülmesi lazım”
Malatya’nın önemli meselelerinden birisinin de Şire Pazarı'nın dönüştürülmesi olduğunu dile getiren Akçin, şunları söyledi:

“Yeni Şire Pazarı yapımıyla ilgili görüşmeler başladığında, sektörden biri olarak yeni bir Şire Pazarı yapılmaması konusundaki görüşümü defalarca dönemin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterine, Büyükşehir Belediye Başkanına, Malatya Ticaret Borsası'na ve birçok sivil toplum örgütü başkanına ifade ettim. Malatya, çok uzun yıllardır kayısı ihracatı yapan bir ildir. Ancak son 20 yılda Türkiye ihracatı yaklaşık 11 kat artarken, Malatya’nın ihracat oranı maalesef sadece yüzde 30-40 arasında bir artış göstermiştir. Malatya’nın başlıca ihracat ürünü olan kayısının yanı sıra ihraç edilecek ürün çeşitliliği artırılamadığı için ihracatımız neredeyse yerinde saymıştır. Bu durum bizim için olumsuz bir tablo sunmaktadır. Ancak, olumlu bir yön olarak 450 milyon dolarlık ihracat oranıyla yaklaşık 115 ülkeye ihracat yapmaktayız. Şimdi düşünmemiz gereken, bu olumsuz durumu nasıl olumlu duruma çevireceğimizdir.”

“Kuru kayısının, katma değerli ürün haline getirilmesi gerekiyor”
Kayısının Malatya için üretim, dış ticaret ve istihdam açısından en önemli ürün olduğunun altını çizen Başkan Akçin, dünyada üretilen kayısının önemli bir bölümünün taze kayısı olarak tüketildiğini belirtti. Bu anlamda Malatya’nın özellikle kuru kayısı alanında çok önemli bir yer teşkil ettiğini de ifade eden Akçin, “Dünya kuru kayısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 85’i Malatya tarafından karşılanmaktadır. Ancak bu önemli ürünün başka bir ürüne dönüştürülmesi konusunda bugüne kadar başarı elde edilememiştir. Kuru kayısının adeta tek üreticisi konumunda olan ve rakipsiz görülen Malatya’nın bu ürünün dönüştürülerek kullanılmasını başaramamış olmasının başlıca nedeni ise finans kaynağı eksikliğidir. Dikkat çeken husus, bu noktada sürekli Malatya içinden bir girişim yapılması beklentisidir. Malatya’da bu anlamda birkaç deneme olduğu görülmektedir; ancak markalaşma ve pazara giriş anlamında sonuç alınamamıştır. Hal böyleyken, Malatya kuru kayısısının dönüştürülmesi için neler yapılabilir? Öncelikle bu durumun başlıca sebebi olan finans eksikliğinin giderilmesi gerekmektedir. Malatya’nın son yıllardaki kayısı ihracat miktarı yaklaşık 70 bin ton civarındadır. Bakanlar Kurulu kararıyla, ihracatı yapılan ürünler için ton başına 200 Dolar ihracat yapan firmadan alınarak yıllık toplam 14 milyon dolar bir kaynak oluşturulabilir. Bu kaynağın yarısı, yani 7 milyon doları ihracatçıya verilerek, kalan 7 milyon dolar ile kayısı tanıtım ve AR-GE birimi kurulabilir. Böylelikle kayısının bir ürüne dönüştürülmesi için çalışma yapılması için bir fon sağlanmış olacaktır. Ancak bu şekilde kayısının hak ettiği değere ulaşması sağlanabilir” şeklinde konuştu.

"TMO kuru kayısı alımı yapmalı"
Açıklanan 2024 yılı kayısı rekoltesine değinen Akçin, bu yıl Malatya’da 107 bin ton kuru kayısı beklendiğini söyledi. Çevre iller ile birlikte değerlendirildiğinde 120 bin ton kuru kayısı rekoltesine ulaşılacağının tahmin edildiğini ifade eden Akçin, “Son yıllarda rekolte düşüklüğü nedeniyle ihracat rakamlarında ciddi bir düşüş yaşanmıştır. 2023-2024 döneminde ihracatımız yaklaşık 65 bin ton civarında olacaktır. Bu yıl devreden kuru kayısı miktarı ise 20 bin ton civarında olmuştur. Toplamda 140 bin ton kuru kayısımız mevcuttur” ifadelerine yer verdi.

Malatya ekonomisinin yüzde 70’ini oluşturan kuru kayısının fiyat istikrarının önümüzdeki süreçte sağlanabilmesi adına Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin mutlaka kuru kayısı alımı yapması gerektiğini de belirten Akçin, ayrıca çiftçin memnun olacağı bir fiyat açıklanmasının de beklentiler arasında olduğunu söyledi. Aksi taktirde ileriki dönemlerde oluşacak fiyat istikrarsızlığının derin kırılmalara sebep olacağını kaydeden Akçin, “Halihazırda büyük bir deprem felaketi ile her anlamda sarsılmış, büyük maddi kayıp yaşamış ve en büyük geçim kaynağı kayısı olan bir şehir içinden çıkılması güç bir durum ile karşı karşıya kalacaktır. Tarım bakanımıza, TMO Genel Müdürümüze, Milletvekillerimize çağrıda bulunuyorum; bu konuyla alakalı acil bir şekilde durum değerlendirmesi yapılmalı ve ürün fiyatı açıklanıp alım yapılması konusunda gerekli hassasiyet gösterilmelidir” dedi.

Malatyalı iş insanlarına çağrı
Malatya’nın Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinden en fazla etkilenen ikinci şehir olarak zorlu bir süreçten geçtiğini de hatırlatan Başkan Yunus Akçin, “Devletimiz depremin hemen ardından tüm gücüyle bölgeye yönelik çalışmalarını başlatmıştır. Deprem bölgesinde konutların yapılması, şehirlerin yeniden yapılandırılması, ticari, sosyal ve ekonomik faaliyetlerin canlandırılması için pek çok çalışma yürütülmektedir. Ancak, şehrimizin yeniden inşası, kalkınma ve istihdamın sağlanması, üretimin canlandırılması ve sanayinin kalkındırılması için Malatya’nın özellikle Malatyalılara ihtiyacı vardır. Bu çerçevede, Malatya’mızın yeniden ayağa kaldırılması için her birimizin elini taşın altına koyması gerekmektedir” dedi.

Bu süreçte Malatya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine verilecek desteklerin büyük önem taşıdığını belirten Akçin, konuşmasına şöyle devam etti:

“Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yapılan genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamının yüzde 6’sı büyükşehir payı olarak ayrılmaktadır. Bu nedenle, Malatya merkezli ticari firmaların artırılması, belediyelere verilecek desteğin önemli bir unsuru olarak ortaya çıkmaktadır. Malatyalı iş insanları tarafından kurulan ticari firmalar ve şirketler Türkiye ekonomisinde büyük bir yer tutmaktadır. Malatyalı iş insanlarından, Malatya dışında İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde merkezi bulunan firmaların, şirket merkezlerini Malatya’ya taşımaları, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin gelirlerinin artmasına katkı sağlayacaktır. Elbette, hükümetin de bu konuda Malatyalı iş insanlarına destek vermesi gerekmektedir. Bu firmaların merkezlerini Malatya’ya taşımaları için gerekli teşvik ve yardımların hükümet tarafından sağlanması, MÜSİAD Malatya Şubesi olarak talebimizdir. Gün, Malatya’yı yeniden ayağa kaldırma günüdür. Gün, Malatyalının Malatyalılığını gösterme günüdür. Gün, omuz omuza mücadele etme, destek verme, kardeşliği gösterme günüdür. Bu nedenle, Malatyalı iş insanlarına çağrımızdır. Gelin, Malatya’mızı hep birlikte yeniden ayağa kaldıralım ve eskisinden de daha iyi hale getirelim! Doğup büyüdüğünüz, ata yurdunuz olan şehrinize sahip çıkma zamanıdır. Bugün Malatya’ya verilecek destek, şehrimizin dirilmesine ve içine düştüğü hüzünlü havadan çıkmasına büyük katkı sağlayacaktır.”

"Şehrin ne kadar disiplinsiz, kuralsız yaşadığının bir örneği.."
Malatya’da ortaya çıkan kötü bir alışkanlığın ise her isteyenin istediği gibi işyerinde tadilat yapabilmesi olduğunu söyleyen Akçin, “Örneğin, 3-4 yıl önce Sıtmapınarında bir işyerinin fiziki alanında yapılan yanlış tadilat işlemi, 30'a yakın vatandaşın yaralanmasına neden olan elim bir hadiseye yol açmıştır. Malatya, bu olumsuz hadiseyle Türkiye gündemine oturdu. Şehrin en merkezi yerinde bu şekilde bir tadilatın izin alınmadan yapılabiliyor olması ise bu şehrin ne kadar disiplinsiz, kuralsız yaşadığının güzel bir örneğidir. Yeni seçilen belediye başkanlarımız bu tür önemli konuları gündemine almalı, şehrin, mahallenin, semtin ihtiyaç duyduğu yaşam alanlarının planlamasını yapmalıdır. Şehrin ihtiyaç duyduğu istişare mekanizmasının tesis edilmesi, buna göre ihtiyaç duyulan alanlarda komisyonlar oluşturulması ve komisyonların her kesimden kişiyi temsil etmesi gerekir. Doğru kararların çıkması için bu mekanizmanın acilen kurulması ve çalıştırılması gerekmektedir. Şehirde bulunan STK'lar toplantıya çağrılıyor ve konu imar olmasına rağmen eğitim STK'ları, yardım STK'ları gibi herkes çağrılıyor. Olması gereken, Mimarlar Odası, Müteahhitlik Derneği gibi dernekleri çağırmaktır ki sorunun çözümü hakkında hızlı yol alınması sağlansın. Ayrıca bir toplantının gündemi olmalıdır, ilgililere gönderilmeli, ilgililer gerekli hazırlığı yaparak bu toplantılara katılmalı ve fikirlerini beyan etmelidir. Yaklaşık 1.5 yıldır bu görevi yapıyorum ve Valilik, Belediye gibi kurumlar tarafından toplantılara çağrılıyorum. Ancak toplantı gündemini sorduğumda "STK toplantısı, tüm başkanlarımız davetli" tarzında cevaplarla karşılaşıyorum. Biz, gündemi olmayan toplantılarda kaybedilecek 1 dakikası olmayan bir durumdayız. Zamanı verimli kullanmak, doğru kararlar almak için doğru zamanda doğru kişilerle toplantı ve istişare yapmak zorundayız” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

29 yorum yapılmış

  • Hüseyin (5 ay önce)
    Siz STK mısınız yoksa AKP nin arka bahçesi mi? Yapılan yorumları sağduyuyla okuyup kendinize bir çekidüzen vermeniz gerekir. Şimdiye kadar hangi gün AKP yi üzecek, esnafı sevindirecek bir şey söylediniz. Son 20 yılı eleştirecek en son kişi sizsiniz. Çünkü her anında siz vardınız
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Kazım (5 ay önce)
    Yanındakilere sormalı bitirdiler her yeri, yanında oturanlar il başkan yardımcıları biri e.aydopan diğeri b.yılmaz, partiye çökmüşler yıllardır bir yandan Müsiada çökmüşler. Her yer bizim olsun diyorlar. Aman kimse rant merkezlerine yanaşmasın diyorlar. Memleketin bu arkadaşlardan kurtulması lazım. Birinin kayınbabası vekil diğerinin kayınbabası e.d bitirdiler memeleketi
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Evliya Çelebi (5 ay önce)
    Şimdi bir yanda tamamen ticari amaçlı bir STK... Bir yanda Ak Parti'nin Stklardan sorumlu Başkan Yardımcısı Soralım 600 den fazla STK var hangisine gidip hal hatır sormuşlar... Hangisini toplamışlar siz ne iş yapıyorsunuz demişler... Kusura bakmayın o kadar kurum varken STK'lar şehri düzeltecekse yandık ... ! öncelikle MÜSİADA sesleniyorum depremzede ailelere 3.000 adet ev yapın bakalım STK nin gücünü...Son 20 yılda yapılmayanı yapmaya davet ediyorum... Hadi bakalım
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Reel (5 ay önce)
    Yunus cogunuzu tanıyorum şehrin kosetaslarini sizin gibiler tutmuş. Stk denen kuruluş amacından uzak rant için uğraşan ahbap cavus ilisikisi ile donen dolayısıyla halki zerre umursamayan sizler kapatılmalısiniz. Bu halk ah bi gözünü açsa;Din,vatan,bayrak,ezan diyenlerin hayatında bu olguların olmadığını sadece bu olguları tagutlastirip dünyada cenneti yasadiklarini:Ah bi görse bu halk
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Kerem (5 ay önce)
    Siz ne iseniz sizi yönetenlerde aynıdır Ortada bir başarısızlık var ise sebebi tabikide sizlersiniz Sizin gibi zihniyetler bulundukları şehre hizmete, fayda saglamaya, refahın artırmaya değilde kendi malvarliklarini artırmak için makam mevki sahip olmaya can atarsiniz. Sağdan solda ne ihale varsa almaya can atarsınız ve ne hikmetse bütün işler sizin etrafınızda döner YAZIK MALATYAMA YAZIK OLUYOR MALATYAMIZA
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Aslan44444 (5 ay önce)
    Senin evveliyatı nı çok iyi biliyorum… çok çalışkan birisin …ailen ve arkadaşlarınla siyaset i çok güzel yapıyorsun…ama bu şekilde insanları ve çevreni kullanman hiç hoş değil… hayırlısı olsun… takdiri ilahi….
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Anka (5 ay önce)
    Vizyondan bahsederken sayın başkan aman dikkatli olun. Size alan açan servetinize servet katan siyasetçileri karalamayın. Siz; 1 ve 2 OSB'de parsel kapma yarışına giren iş adamları değilmisiniz. Burası şehrin batıya açılan kapısı buraya fabrika yaptık mı bu şehrin büyüme ve gelişmesini engelleriz demeniz gerekirdi. İş adamı bankadaki parasını siyasetçi ise partiye 1 oy fazladan kazandırmak adına bu şehre en büyük ihaneti yapmışlardır. Siz bu güne kadar MÜSİAD'ın ilimizin imarı ve deprem riski ile ilgili bilimsel ve akademik bir kitap, dergi, broşür, tv programı yaptığını gördünüz mü. Bir tv programında Hacı Amca bir belediye başkan adayına bizim tapuları verirsen oyumuz senin diyordu. Olayı özeti bu. STK'lar siyasete atlamanın manivelası. Mesela sizi değerli başkan; 1 nci ve 2 nci OSB taşınmalı diyebiliyor musunuz. Yaptığınız inşaatlar ile şehrin hava sirkülasyonuna verdiğiniz zararı konuşalım mesela. Yada yıkılan ağır hasar alan binaları yapan müteahhitler ile oturup şehrin imarı ve yeni yapılacak binalar ile ilgili nasıl bir akademik çalışma yaptınız dernek olarak. Bu arada ha kuşçular derneği ha müsiat aradaki fark birinin elinde para diğerinin elinde kuş olması. Oysa kuşun sesi daha çok çıkması gerek. Bu şehre en büyük ihaneti sofrasına oturduğunuz makamına gidip hayırlı olsun diyerek imar planlarını istediğiniz siyasetçiler ile el birliği yaptınız. Şunu duyar gibiyim mahalle bakkalının telefonu bir belediye başkanında olacak değil ya.! Hayaller Paris Memleket Somali.
    %49
    %51
    Yanıtla
  • Orhan (5 ay önce)
    Şimdi bu sözleri söyleyerek masum mu oluyorlar. İnsanların akılları ile dalga geçemez kimse. Kurnaz olabilirsiniz ama akıllı değilsiniz. Malatya'nın bu hale gelmesinin sebebi bu ve türevi yapılardır. Depremde yıkılan,ağır hasar alan yada oturulamaz hale gelen bu kadar binayı hangi zihniyettekiler yaptı. Aynı zihniyettekiler şimdi bir sürü dernek stk adı altında Malatya'da kurtarıcı rolüne girmiş. Yatacak yeriniz yok. Milletin ahı yerde kalmaz.
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Selam, (5 ay önce)
    Ey! MÜSİAD’lılar sizin eleştirmeye hakkınız var mı? İstisnasız hepiniz iktidar partisinin şakşakçılığını yaptınız. Gelen tüm başkanlara yalakalık yaptınız. Güldürmeyin milleti, samimi olun biraz
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Abuzer (5 ay önce)
    MÜSİAD başkanı gelecek Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri için kampanyasını şimdiden başlatmış. Bir oradan eksik kaldınız değil mi? Bu sözleri söyleyerek şimdiden geleceğin hesabını yapmaya başlamış ama bu grubun mensuplarının Malatya'ya vizyonsuzluklarıyla verdikleri zararlar yeter. Aşağıda Hamdi diye bir arkadaş yazmış benim tekrarlamama gerek yok, tek tek Malatya'ya zarar veren MÜSİAD kökenlileri.
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Malatyalı bir Garip (5 ay önce)
    Her geleni alkışladınız,ne kaparım hesabı yaptınız.gelenler zaten tepeden,basiretsiz,bilgisiz vs.kişilerdi.ama siz onları yücelttiniz oysa onlar hep boş beleş adamlardı.şehrin geldiği nokta bu.20 yılda hiçbişey yapılmamış.inanın en geri kalmış şehirlerden.insanlar bu şehri terketmekte haklı çünkü hiçbişey yok.çok küçük bir şehre gidiyorsun hayat var.burda hayat bitmiş.sayenizde elinize sağlık,vekiller siyasiler,stk lar.Eseriniz bu Malatya büyükşehir değil ,terkedilmiş koca bir köy. Aslında bizlerin gidip Elazığa yerleşmemiz lazım.orda hayat var,her yer cıvıl cıvıl.çok hızlı gelişen bir yer.1-2 yıla nüfusu zaten geçer Malatyayı.her imkan var.tüm bölge müdürlükleri herşey orda.yani bitirdiniz bu şehri.kimse burda kalmak istemiyor.imkanı olan zaten gitti.kalanlarda ya devlet memuru yada bağı bahçesi olanlar burda.önce yalakalığı bırakın,dürüst olun.esnafı bile fahiş fiyatcı,kazıkçı,üçkağıtçı.Depremden ders almayı bırak iyce bozuk olmuşlar.kim yaşar böyle bir şehirde.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • m.ali (5 ay önce)
    peki ben soruyorum Müsiad başkanı Yunus akçine. Senin ne faydan var bu şehre. Yıllarca AKP'nin arka bahçesi gibi davrandınız. Sizin başkanlarınız ve içinizden çıkan siyasiler yıllardır bu ilin belediye başkanı oluyor, milletvekili oluyor, gennçlik kolları başkanı oluyor, bazılarını sağına soluna almışsın. İğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır yunus efendi.
    %52
    %48
    Yanıtla
  • malatyalı (5 ay önce)
    asıl sorumlu STK lardır.bunlar yalakalık dışında hiç bir şey yapmadılar.tek amaçları buradan siyasete atlarım hesabı oldu.siyasi irade bunu çok iyi bildiği için bunları her daim bu tuzağa çekmiştir.bu gün bile çıkıpta bir laf söyleyebilen stk yöneticisi bulamazsın.20-30 yıl oda dernek başkanlığı olursa böyle olur.iktidar 2 dönem kuralını niye çıkarmaz işte bunun için aykırı biri gelir.ses çıkarır diye .bununla beraber sendika ve oda başkanlarınada parmak sallar ,yanımda olmazsan 2 dönem kuralını çıkarır seni koltuğundan ederim der.şevket keskin malatya için palandöken ülke için örnektir.palandökenin oğlu 1 dönem önce akp den malatya 6,sıra vekil adayı oldu.bu malatya bunun izahını versin.yuh ki yuh olsun bizlere..adam malatya yı seçim çalışmasında gezme fırsatı bulmuştu.vay be..
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Zurna 44 (5 ay önce)
    Bu şehir altın dönemini Yüksek mimar Münir Erkal döneminde yaşadı. Ondan sonra hep geriye gitti. Ondan sonra doğru dürüst başkan gelmedi.
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Kündübekli (5 ay önce)Zurna 44 isimli kullanıcı yorumuna
    He zurna gardaş. Ne içiyon söyle biz de içelim. 10 yıl görev yaptı Erkal, anlat ne yaptı.
    %12
    %88
    Yanıtla
  • Esenlik şirketi, Yemek ve ekmek fabrikası, Maşti Otogar, Şehir Mezarlığı, Sümer Park Projesi, Kernek Şelalesi, Dede Korkut Parkı, Yeşil Evler, Fahri Kayahan ve Yeşiltepe alt merkezleri, Yeşiltepe üst geçit, Malatya Belediyesi Konferans salonu, Ordu evi önü peyzaj çalışmaları, Hürriyet Parkı düzenlemesi... Yeter mi kündübekli...
    %41
    %59
    Yanıtla
  • çok doğru münir erkal gibisi gelmedi.25 yıl önce yapılan malatya otogarı dönemin en iyi otogarı idi.türkiyede o dönem tüm şehirlerini görmüştüm.istanbul ve ankara yı ayırıyorum malatya otogarı açık ara bir numaraydı.bu gün hala işlevseldir.25-30 yıl öncenin şartlarını ele aldığımızda erkal malatya ya gelmiş en iyi belediye başkanıdır.erdoğana yalakalık yapmadığı için akp içinde eridi.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Recep solmaz (5 ay önce)
    GÜNAYDIN....
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Sacit (5 ay önce)
    Valinin bakan tarafından gönderildiği haberinih altındaki ilgili haber bölümüne baktım oradaki fotoğraftada bu başkan Akçin var. Vali Ocak ayında müsiada ziyarete gittiğindeki fotoğrafta valinin bir tarafında yaptığı ev yıkılan müsiad eski başkanı, öbür tarafında bu şimdiki başkan bulunuyor. O eski başkanı valinin yanına koyan başkan mı şimdi bunları söylüyor. Hepiniz aynısınız.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Ahmet (5 ay önce)
    Üyelerinize ve geçmiş dönem başkanlarınıza bakın yıllardır var olan bir STK sınız arka bahçe olmaktan başka hangi konuda açıklamanız var. Bugün vur abalıya misali safınız mı değişti yemezler
    %62
    %38
    Yanıtla
  • murtaza (5 ay önce)
    malatyalı kendi seçiminin sonuçlarını yaşıyor.. bu siyasileri de stk başkanlarını 25 yıldır siz seçiyorsunuz... bu şehri, ehli olmayan ve malatyalı olmayanlara emanet ederseniz, böyle olur...
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Oz Kernekli (5 ay önce)
    Bir memleketin gelisimi oradaki “aydin” kesimle ilgilidir. Memeleketin varlikli aydinlari kalkinmaya ve kulturel ogelere ne kadar deger atfederse o nispette memleket refah bulur. 22 sene once cuntaci kafa çaputla savaştı, 22 sene suresince de milletin derdi ev+araba sahibi olmakti. Iki surecte de aydinlar rant pesindeydi. Nerden tutsan elinde kaliyor.
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (5 ay önce)
    Adama sormazlar mı? Son 20 yılda yerel yöneticilerin seçilmesinde en çok gayret gösteren STK lar kimlerdir? O zaman Malatyamız 'ın bu halde olmasının sebeplerinden biri de sizlersiniz.
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Hamdi (5 ay önce)
    2- Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'da bir MÜSİAD üyesiydi. Ne başarılı bir MÜSİAD Üyesi değil mi? Bilmeden konuşan (?) MÜSİAD Başkanı, küçük aklınla Malatya'yı kandırmaya çalışmışsın ama, bir Malatya biliyor ki, Malatya'yı MÜSİAD üyeleri bitirdi, batırdı, enkaza çevirdi.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Hamdi (5 ay önce)
    Son 20 yıldaki belediye başkanları ve AK Parti il başkanlarının ve milletvekillerinin büyük bir çoğunluğu MÜSİAD kökenli ve MÜSİAD üyesidir. Ahmet Çakır MÜSİAD şube başkanlığı yapmıştı, bu kenti 9 yıl yönetti. Cemal Akın, MÜSİAD'ın Malatya'daki ilk kurucularındandır. Bu kenti 5 yıl yönetti. Etti mi 14 yıl. Hacı Uğur Polat, son olarak konuşan MÜSİAD Şube başkanıyla birlikte geçen ay Amerikaya gitmişti. Hacı Uğur Polat'ta bir MÜSİAD üyesi. Hacı Uğur Polat, 4 yıl Yeşilyurt'u, 1 yıl Malatya'yı yönetti. Yani şehri MÜSİAD'cılar batırdı, Malatya'yı MÜSİAD yıktı, bitirdi, enkaza çevirdi, ama MÜSİAD'ın başkanı bunun farkında değil sanki. Malatya TSO'nun son 20 yılındaki Meclis üyelerinin büyük çoğunluğu MÜSİAD üyesidir. MÜSİAD Malatya Şubesini kapatın, Malatya kurtulur.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • malatyalı (5 ay önce)Hamdi isimli kullanıcı yorumuna
    tüsiad karşıtı ,müslüman iş adamları bunlar.anadolu kaplanları ya ,şu güzelim malatya yı cemaat batırdı kimse farkında olmadı.bu gün hala müsiad var.toplumla dalga geçiyorlar.
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Banazalı (5 ay önce)
    Malatya’nın geriye gittiğinin kendisi de en güzel örneklerinden biri. Düşünün siz bile bir sivil toplum kuruluşunu temsil ediyorsunuz.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mustafa (5 ay önce)
    Siz ne yaptınız Malatya’ya önce onu söyleyin, belediyeye ve bürokratlara suç atmak kolay ! Şehrin dinamiklerine ne katma değeriniz oldu ? Siyasi ve saçma sapan bir oluşumun Türkiye de ki en kötü şubesisiniz , ayda bir araya gelip ne karar alıyorsunuz ? Memleket için hangi projeleri geliştirdiniz ? Anlatında bilelim . Basını çağırıp çapsız açıklamalar yapmayla ancak zeka seviyesi bizim gibi düşük insanları inandırabilirsiniz (!)
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Marko Paşa (5 ay önce)
    Beyan edilen düşüncelere tümüyle katılıyor ve destekliyorum.Çok can alıcı kritik nokta:İl dışında merkezleri olan büyük firmalarimizin merkezlerini sehrimize almaları.Bir küçük ofisle, belki bu bile gerekmeden yapilabilecek bir eylem..Sehrin belediye gelirleri artacak ve tüm sehir istifade edecek.Ayrica ciddi sanayi yatırımları için basta sehrimizin il dışında yaşayan ve iş yapan iş adamları olmak üzere nitelikli sanayi yatırımcılarina cok sıkı çalışma,tesvik ve belki de etkili markajla şehre yatirim yapmaları sağlanmalı,bu konuda etkili ve gönüllü isimlerle beraber seçilmiş yerel yöneticilerin tasin altina ellerini koymaları,hatta mesailerinin onemli bir kismini bu konulara hasretmeleri gereklidir.Kastim nitelikli yatırım..Konfeksiyon vs değil..Yetisen vasifli gençlerimizi sehirde tutabilmenin,hatta baskalarini cekebilmenin yolu da bu .. Deprem sorunlarinin karmaşası icinde sehrin son yillarda asagiya doğru akan gelir düşüklüğü, sanayileşmede ve ihracatta başarısızlığın tersine cevrilmesi dileklerimle..Sayın baskan konuyu gundeme getirdiniz, teşekkürler,bundan sonra da fikri geliştirip lutfen topyekûn bir eyleme dönüştürmek icin öncü ve ısrarcı olunuz...Bazi vekillerin bir seyler yapmasını beklemeyin,cunku onlar şehre hizmetten çok parmak kaldirmak icin tercih edilmis insanlar.Lutfen sivil inisiyatif ve inatla israrla cok calisma..Vesselam.
    %39
    %61
    Yanıtla