SON DAKİKA
SON DEPREMLER

83 Yıl Önce İkinci Kez.. "Atatürk, Malatya'yı Şereflendirdiler"

0
Güncellendi - 2020-11-17 02:30:23
83 Yıl Önce İkinci Kez..
A- A+ PAYLAŞ

ATATÜRK'ÜN MALATYA'YI 2. ZİYARETİNİN YILDÖNÜMÜ.. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Malatya’yı iki defa ziyaret etti.

Bu ziyaretlerin ilki, 13 Şubat 1931 tarihinde, Fevzipaşa – Malatya Demiryolu hattının açılışını yapmak, demiryollarının ülke sathında yarattığı değişimi yerinde görmek ve Doğu illerinde, vatandaşlarla bir araya gelip, sorunlarını dinlemek ve fikir alış-verişinde bulunmak amacıyla yapıldı.

Mustafa Kemal Atatürk, Malatya’ya ikinci ziyaretini vefatından tam bir yıl önce, 14 Kasım 1937 tarihinde gerçekleştirdi.

İlk ziyaret, Malatya kamuoyunda çoğunlukla bilinir ve her yıl dar kapsamlı da olsa bir anma töreni düzenlenir.

İkinci ziyaret ise, birinci ziyaretin popülerliğinin gölgesinde kaldığı için çok fazla hatırlanmaz.

Atatürk’ün Malatya’ya ikinci gelişi, Dersim olayları ve operasyonları nedeniyle, Malatya – Elazığ ve Diyarbakır’ı içine alan bir inceleme gezisi kapsamında gerçekleştirildi. Ziyaret heyetinde, İsmet İnönü yerine Başvekilliğe (Başbakanlık) kısa süre önce atanan Başvekil Celal Bayar, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya, Sabiha Gökçen ve çok sayıda bürokrat yer alıyordu.

Dönemin gazeteleri, Atatürk’ün Malatya’yı da içine alan Doğu gezisini, “Atatürk’ün Şark Vilayetlerinde Tedkikleri” başlığı ile okuyucularına aktardı.

Bu gazetelerden biri olan Son Posta Gazetesi’nin 15 İkinciteşrin (Kasım) 1937 tarihli nüshasında, Atatürk’ün Malatya ziyareti, manşetten verilmiş, “Büyük Önder Malatya’da Yapı Faaliyeti Hakkında İzahat Aldı ve Diyarbekir’e Hareket Etti” başlığı kullanılmıştır.

Anadolu Gazetesi ise “Şark Vilayetleri Halkı Sevinç İçinde Bulunuyor” başlığını kullanarak, Atatürk’ün ziyaret ettiği Sivas – Malatya – “Diyarbekir” ve “Elaziz” halkının Atatürk’le buluşmasından duyduğu memnuniyete vurgu yapmıştı

Son Posta Gazetesi’nin manşetindeki başlıkta yer alan, “Yapı Faaliyeti” ifadesinden kasıt, Cumhuriyet’in Anadolu şehirlerini kalkındırma hamleleri çerçevesinde yapımına başlanan Sümerbank Mensucat Fabrikası’nın yanı sıra dönemin koşullarına göre modern sağlık hizmetlerinin sunulacağı Memleket Hastanesi inşaatının son durumuydu.

Sümerbank Mensucat Fabrikası ve Memleket Hastanesi inşaatlarında inceleme yaptı; bilgi aldı

Orgeneral Kazım Orbay ve Korgeneral Galip Deniz daha önce Malatya’ya gelerek, Atatürk’ü karşılama organizasyonunu yönetmiş, akabinde dönemin Malatya Valisi İ. Ethem Akıncı ile birlikte Mustafa Kemal Atatürk’ü Sivas – Malatya sınırında karşılamışlardı.

Atatürk Malatya’ya yaptığı ikinci ziyaretinde Ankara – Sivas demiryolu hattını kullandı. Malatya Demiryolu İstasyonu’na 13.00’te ulaşan Atatürk; istasyonda top atışları ve kalabalık bir halk kitlesi tarafından coşkuyla karşılandı.

Mustafa Kemal Atatürk, Malatya’da, ilk olarak 25 Mayıs 1937 tarihinde inşasına başlanan Malatya Sümerbank Mensucat Fabrikası inşaat alanına gitti ve burada mühendislerden inşaatın gidişatı hakkında bilgi aldı.

Atatürk’ün Malatya gezi programı için ayrılan süre kısıtlıydı. Bu yüzden, Sümerbank’taki incelemelerinden hemen sonra, Memleket (Devlet) Hastanesi’nin inşaatını ziyaret ederek, hastanenin inşaatı, ihtiyaçlar ve hastanenin hizmete gireceği tarihi gibi konularda yerel yöneticiler ve mühendislerle görüş alış-verişinde bulundu.

Malatya’nın sosyo-ekonomik durumu hakkında rapor hazırlanması talimatı verdi

Atatürk ayrıca bu seyahat dolayısıyla yanında bulunan İş Bankası Genel Müdürü Muammer Eriş’e Malatya’nın sosyo-ekonomik kalkınmasına dair görüşlerini içerecek bir rapor hazırlamasını ve kısa zamanda kendisine ulaştırması talimatını verir.

Malatya ekonomisine yönelik ilgisi bu kadarla da kalmaz Atatürk’ün.

15 Kasım tarihli Ulus Gazetesi’nin, geziyi takip eden özel muhabiri Saffet Gürol’un aktardığına göre, Atatürk, vilayette görevli ziraat memurlarını çağırarak, Malatya’da yetiştirilen pamuk cinsleri ve elyafı hakkında izahat ister, bu alanın geliştirilmesi konusunda neler yapılabileceğini sorar.

Atatürk’ün Belediye Reisi (Tevfik Temelli)’nden, Malatya’da yetiştirilen diğer “memleket mahsulleri” hakkında bilgi aldığını aktaran Ulus Muhabiri Saffet Gürol, haberinin devamında ise, Atatürk’ün İş Bankası Genel Müdürü Muammer Eriş’e verdiği talimatın ayrıntılarına yer vermektedir.

Basın, Malatya ziyaretine büyük ilgi gösterdi

Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün Malatya ziyareti ve Malatya’daki temasları İstanbul ve Ankara gazetelerinde geniş yer buldu. Birçok gazete, gezi izlenimlerini Anadolu Ajansı üzerinden takip ederken, Cumhuriyet ve Ulus özel muhabirler göndererek Atatürk’ün Doğu illerini ziyaretini yakından takip etti.

Anadolu Ajansı’na dayanarak, “Atatürk’ün Geçtiği Yollarda Halk Coşkun Tezahürat Yapmaktadır” alt başlığı ile Atatürk’ün Malatya ziyaretine dair bilgi veren Son Posta Gazetesi, haberinde şu detayları aktardı:

“Dün gece geç vakit Çetinkaya’dan ayrılan Atatürk, refakat ve maiyetindekiler ile saat 13’de Malatya’yı şereflendirdiler. Atatürk’ün Malatya’ya teşrifleri, top atılmak suretiyle selamlanmış ve kendileri vali, kolordu komutanı, memurlar ve çok kalabalık halk tarafından karşılanmıştır.

İstasyondan şehre doğru bütün şoseyi dolduran kadın – erkek Malatyalılar Önderi selamlamak ve alkışlamak için toplanmışlardı.

Atatürk, istasyondan itibaren yüzlerce metre mesafeyi yürüyerek geçmişler, askere, izcilere mekteplilere ve halka iltifatta bulunmuşlardır.

Müteakiben Atatürk, otomobiline binerek, şehre gelmişler ve şehrin medhalinde (girişinde) bez ve iplik fabrikası (Sümerbank Mensucat Fabrikası) inşaat mahallinde bir müddet tevakkufla (orada bulunarak) mühendislerden yapı faaliyeti hakkımda izahat aldıktan sonra yeni yapılmakta olan Memleket Hastanesi’ne gitmişler ve oradan Halkevini şereflendirmişlerdir.

Coşkun tezahürat

Büyük Şefi aralarında görmekle tarif edilemez şevk ve heyecan içinde çırpınan bütün Malatyalılar, havanın yağışlı olmasına rağmen istasyondan şehre kadar üç – dört kilometrelik şoseyi ve şehrin ana caddelerini doldurmuş, Atatürk’ün geçişlerinde, ‘Yaşa, varol’ avazeleriyle ve alkışlarla ortalığı çınlatmışlardır.

Atatürk Halkevinden ayrıldıktan sonra doğruca istasyona gelerek trene bindiler. İstasyon ve civarını dolduran binlerle halkın alkışları, candan tezahüratı ve selam topları arasında 14.10’da Elâziz’e müteveccihen (yönelerek, niyetlenerek) Malatya’dan ayrıldılar”.

Atatürk’ün treni, kent merkezi süslenerek kendisini bekleyen Elazığ’a yönlenmesine rağmen, tren Elazığ il merkezine uğramadan, Elazığ – Diyarbakır yol ayrımı Yolçatı’na ulaşarak, Sivrice-Ergani güzergâhından Diyarbakır’a ulaşmıştır. Diyarbakır incelemelerini tamamlayan Atatürk ve beraberindekiler, 17 Kasım 1937 tarihinde Diyarbakır dönüşünde Elazığ’a gitmiş, yine burada da büyük bir coşkuyla karşılanmıştı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTO: Atatürk'ün 14 Kasım 1937'deki Malatya ziyaretinden.. (Tren Garı'nda karşılama ve bugün Atatürk Evi olan Halk Evi ziyareti-MSB Fotoğraflarla Atatürk)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Mine (2 yıl önce)
    Fakirlerin babası Deli Nusret (Abdurrahman Nusret Zapçı Hacı Abdi’nin torunu )Malatya ya ve Malatyalılara verdiği hizmetler yazarsanız sevinirim. Demir yolu yapılsın diye arsayı bağışını kim yaptı. Teşekkür
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (3 yıl önce)
    bir malatyalı sevdalısı olarak. rahmetli turgut özalı ve gazi mustafa kemalı atatürkün ülkemiz adına yaptıkları a.z.ye herşeyi çok benzetiyorum tarımdan hayvancılığa fabrikalardan yollara her konuda benzerlikler var.. her ikisininde mekanları cennet olsun nur içinde yatsınlar
    0
    0
    Yanıtla
  • kerim (3 yıl önce)
    Malatyanın başka resimleri var mı o dönem
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    eyvallah sellattin kardeş ordan memleketini takip etmen güzel dediklerine gelince bende katılıyorum sana ama şimdi sana saldıran çok olur reis düşmanı çok ha reis bi yana akp ti bi yana biz onun için oy veriyoruz gerisi boş atatürkü de rahmetle anıyorum rabbim rahmet eylesin inşallah saygılar.. .
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin Ucuzcu (3 yıl önce)
    Mustafa Kemal eşsiz bir liderdir. O zamanlar Diyarbakır'a doğuya gitmek sorun değildi ama Türk siyasi tarihine bakarsaniz bu bölgelere gelen Atatürk'ten bu yana yalnızca Tayyip Erdoğan olmuştur. Bu arada Tayyip Erdoğan'nin partisine üye değilim ama hakkını yememek lazım. İngiltere'den memleketime selamlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Birinci Cumhurbaşkanı Atatürk, ikinci Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise dediğin doğrudur. Ancak bu doğru bir bilgi değilse, yazdığın külliyen yalandır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin Ucuzcu (3 yıl önce)Mahmut isimli kullanıcı yorumuna
    Ataturk'un vefatindan sonraki gelenlerin hic biri doguya gitme cesareti gosteremedi. Ataturk'ten bu yana dogu ve guneydogu bolgesinin gelisimine tek katki saglayan Tayyip Erdogan'dir. Zamaninda Gaziantep'e ODTU kampusu acildi Ankara'da kapattilar. Ataturk'un arkasindan giden vatan sevdalilari ne iyi seyler yaptiysa hepsini talan ettiler...
    0
    0
    Yanıtla
  • Demek ki senin de ayrı bir tarihin ayrı bir hikayen var. Bildiğin buysa ne desem boş!!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin bey İngiltereden hem iktidar yanlısı konuşmanın tadını ve özgürlüğünü çıkarıyorsunuz. Ancak bu ülkede artık insanlar iktidarı eleştirmekten dahi korkmaktadırlar. Böyle bir ülkede size nasıl yanıt verebiliriz?
    0
    0
    Yanıtla