Malatya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu, kayısının tanıtımı noktasında çalışmalarının olduğunu ancak, yurt dışı ve yurt içinde tanıtımın ucuz maliyetle yapılamadığını belirtti.
Kalaycıoğlu, yaptığı açıklamada, tanıtım için ekonomik açıdan desteğin önemine dikkat çekti. Kalaycıoğlu, "Fındığın tanıtımı için 18 milyon YTL ayrılmış, hadi biz bu işi 10 milyon YTL'ye yapalım ama neyle? diye sorarak, "Bir avuç kayısı iyi gelir diye reklam yapmak istiyoruz, ancak bunun finansını bulamıyoruz dedi.
Yaklaşık 300 bin ailenin ekmek parasını oluşturan kayısının tanıtımı ve geliştirilmesi amacıyla oluşturulan Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfının çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini kaydeden Kalaycıoğlu, "Özellikle Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ilimize geldiğinde kayısı ile ilgili sorunları dile getirdik ve bakanımıza kayısının sorunlarıyla ilgili kapsamlı bir dosya oluşturarak bilgilerine sunduk" şeklinde konuştu.
"Kayısının ilk hasat döneminde 2,3 YTL ile 2,5 YTL arasında değer bulduğunu belirten Kalaycıoğlu, şu anda ise 3,5 YTL ile 4,5 YTL arasında değer gördüğünü ifade etti. Kalaycıoğlu, kayısının daha yüksek değerlerde satılması amacıyla özellikle tanıtım ayağındaki çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğine dikkat çekti.
Kalaycıoğlu; "Sıkıntıların çözümü için uğraşıyoruz. Tanıtım tanıtım diyoruz sürekli. Ancak, yurt içi ve yurt dışındaki tanıtımlar o kadar ucuz maliyetle olmuyor"dedi.
Kalaycıoğlu, Malatya Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı kanalıyla 6 dilde yazılmış kitap ve CD hazırladıklarını, kayısıyla uğraşan ve ilişiği bulunan dünya piyasası firmalarına yaklaşık 3 bin adet hazırlanan CD ve kitabın gönderildiğini belirterek, kayısının çiçek açmaya başladığı mart ayı döneminden itibaren de iç piyasa da tanıtımların başlayacağını söyledi.
Özellikle iç piyasadaki en önemli sorun haline gelen kükürtle ilgili olarak alo kükürt hattı oluşturduklarını ifade eden Kalaycıoğlu, "Çiftçilerimiz bizleri arayarak, konusunda uzman ziraat yüksek mühendislerimizden bilgiler alabilirler" dedi.
Kalaycıoğlu, piyasada kayısı ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Malatya'nın meşhur kayısısının 87 dünya ülkesine ihracatının yapıldığını da ifade ederek, fındık bazında yapılan tanıtımın kayısı da olmadığını, özellikle fındığın hazır alıcılarının da bulunması nedeniyle daha rahat piyasaya sürülebildiğini söyledi.
Kalaycıoğlu, bazı çevrelerden kayısı ağaçlarının kesildiğiyle ilgili olarak bilgiler aldıklarını, çiftçilerin kayısının geleceğiyle ilgili rahat olmaları gerektiğini ve kayısının ileride daha iyi yerlere geleceğini kaydetti