SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tarihi Köprüyü Mahvettikten Sonra Davası Görülecek!.

Tarihi Köprüyü Mahvettikten Sonra Davası Görülecek!.
A- A+ PAYLAŞ

Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin, ilçede Roma dönemine ait tarihi Taşköprü’nün Karayolları tarafından restorasyon adı altında adeta yeniden yapılarak  tarihi kimliğinin yok edilmesine karşı yürüttükleri hukuk mücadelesinde önemli bir aşama kaydedildiğini açıkladı. Malatya Bölge İdare Mahkemesi’nin davayı kabul ettiğini belirten Akşahin, 28 Kasım 2024’te üniversitelerden görevlendirilen bilirkişi heyetinin inceleme yapacağını duyurdu.

Turgay Akşahin, tarihi yapının özgün kimliğini kaybetmesine izin veremeyeceklerini vurgularken şu ifadeleri kullandı:

“Arapgir’in tarihine ışık tutan ve Roma dönemine ait olan Taşköprü’nün, yanlış restorasyon uygulamaları sonucu tarihi kimliğini kaybetmesine izin veremeyiz. Bu yapı sadece Arapgir’in değil, tüm ülkemizin kültürel mirasıdır. Sivas Kültür ve Tabiat Kurulu’nun izniyle Elazığ Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon çalışması tarihi eserin dokusuna ve özgünlüğüne zarar vermiştir.

ARŞİV FOTO: Tarihi Taşköprünün restorasyondan önceki görünümü

Mahkeme ve bilirkişi heyetinden beklentimiz, bu yanlış uygulamanın iptali ve köprünün eski haline uygun şekilde yeniden düzenlenmesidir.”

Turgay Akşahin, Arapgir’in tarih ve kültür açısından zengin bir bölge olduğunun altını çizerek, bu değerlerin korunmasının sadece bölge halkı için değil, tüm ülke için önemli olduğuna dikkat çekti. Akşahin, Taşköprü’nün eski ihtişamına kavuşması için gerekli tüm hukuki adımları kararlılıkla sürdüreceklerini belirtti  ve“Mahkeme sürecinin tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Taşköprü’nün korunması, kültürel mirasımıza sahip çıkılması adına örnek bir karar olacaktır.” dedi.

Bülten- malatyahaber.com

KAPAK FOTOĞRAFI: Tarihi köprünün onarımdan önceki ve sonraki görüntüleri

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • adembaba (3 hafta önce)
    Aynı taştan asli yapısına uygun yapılabilirdi. O ne biçim taş öyle. Tereyağı gibi bembeyaz taş. Bırak köprüyü araziye çayırın çimenin arasına koysan bir günlük yoldan fark edilir. Ben buraya ait değilim der. Bir de şu var restore edilmesi ne kadar doğru. Romalının yaptığı tamamen kapandıktan sonra niye ziyaretçi gelsin, niye merak etsin yerli veya yabancı turist. Sadece ziyaretçilerin hayati tehlikesini ortadan kaldıracak ahşap korkuluk yapılabilirdi. Kemer köprü olduğu haliyle korunur olur biterdi. Bölge müdürlükleri konusunda aranızda bir rekabet var Elazığ'la anladığım kadarıyla. Bölgenin Elazığ'da olması Malatyalı arkadaşları rahatsız etmiş. İnanın hiçbir şey fark etmiyor. Benim yaşadığım şehirde bölge var. Var ama küçücük şehirlere, kasabalara çevre yolu yapılıyor. Bölgenin olduğu benim şehrime çevre yolu yapılmıyor. Trafik rezalet. Şehirler arası trafik şehrin içinden akıyor. Bakan, KGM müdürü, hepsi bu bölgede çalıştı en iyi onlar biliyor çevre yolu ihtiyacını ama birileri engel oluyor yapılmıyor. Selamlar, saygılar. Not. Sadece restorasyon olarak düşünmeyin; ihalenin dayanılmaz hafifliği söz konusu.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (4 hafta önce)
    Tarihi Yeni Camiyi betondan yapanlara ne demeli....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çok yazık (4 hafta önce)
    Bu körpüyü bu hale getirenin aklına şaşarım aklınaa çok yazık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 hafta önce)
    Henüz son halini görmedim ama Karayollarını tebrik ediyorum. Fotografta gördüğüm köprü, aslına uygun ve güvenle kullanılacak hale gelmiş. Eminim ki ilk inşa edildiğinde de böyle görünüyordu. İnsanları anlamak gerçekten çok zor, hem elini taşın altına koymaz hemde boş keseden sallar. O köprü, biri zarar görmeden aslına uygun olarak işlevli hale gelmiş, emeği geçen herkesten Allah razı olsun.
    %7
    %93
    Yanıtla
  • Güldür güldür show da ilber ortayli ile yapılan skeç var onu izlemeni tavsiye ederim... cahili cuhala yaz çıkar..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kayısı delisi (4 hafta önce)Mustafa isimli kullanıcı yorumuna
    İşte tam olarak sorunumuz bu insan tipi. Dünyadan bihaber, her şeyi kendi beğendiği şekilde yapabileceğini düşünen mükemmel bir örnek. Yüzlerce binlerce yıllık tarih varmış kimin umurunda, değil mi? Sence o köprünün günümüzdeki fonksiyonu ulaşım olabilir mi değerli arkadaşım? Üzülerek söylüyorum ki bu insan profili ile işlerin sağlıklı yürümesi İMKANSIZ. Bunu siyasi olarak söylemiyorum, parti vs farketmiyor ne yazık ki...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (4 hafta önce)
    ak partiye oy verdikçe malatya ya kazık attı... artık bölge müdürlükleri buraya gelene kadar oy moy yok demek lazım... adıyamana baglanalım ama, bizi günahı kadar sevmeyen elezıga baglanmayalım... karayollarının ilk kazıgı sanki, köprüler viyadukler cevre yolu... kör malatya... saf malatya...sahipsiz malatya...
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Mudurlukler (4 hafta önce)ali isimli kullanıcı yorumuna
    Mudurlukler geljnce oy vermeye devam mı:) sen ülke ne halde hiç haberin var mı. A maberi izleye izleye kafalar uyuşmuş. Ülkende 15 milyon mülteci çöplüğüne dönmüş , liyakatsizlik , torpil diz boyu, ekonomi,tarım,eğitim,sağlık her şey çökmüş. Şeffaf yapılan tek bir şey yok gelmiş bolge müdürlükleri gelene kadar oy yokmuş:) size müstahak canım kardesim beter olun beter olun beter olun
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Ak mimari (4 hafta önce)
    Ak mimari elhamdülillah. Şaha kalkiyoruz. Dış mihraklarin oyunu diş güçler köprüyü bu hale getirmiştirdi
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Elazig inda malatya çok umrundaydi.. niye böyle yazdım.. biz anlatamıyoruz.. malatya ya derhal DSİ, karayollari, orman vs.. buyuksehir olduğundan yeni bölge müdürlüğü kurulup Adıyaman bağlanmalı.. yoksa daha çok yamuk yumuk hoplamali viyadük te yaparlar betondan tarihi köprüde:)
    %82
    %18
    Yanıtla
  • ahah (1 ay önce)
    Bunlar hangi işi düzgün yapıyor ki :) Liyakatta son noktadayız. Halaya devam...
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Kayısı delisi (1 ay önce)
    Bu ülkenin en büyük sorunudur aslında bu köprünün bu hale gelmesinin altındaki sebep. Ülke insanı ne yazık ki her işi kendi bildiği şekilde yapabileceğini düşünüyor ve bu da doğal olarak kurumlara da sirayet ediyor. İşe hakimiyet, uzmanlarla çalışma vs yok. Herkes ben yaptım oldu kafasında. Bu kalitesizliği her yerde görmek mümkün... Ne yazık ki bu tarihi yapıyı da kaybetmişiz, bu dakikadan sonra geri dönmesi zor. Diğer önemli bir sorunumuz da ülkede böyle durumlara üzülebilecek seviyedeki insan sayısının çok az olması...
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Köprülü Paşa (1 ay önce)
    Atı çalan Arapgir'i geçmiş! Hayırlı ola. Yaptıran, yapan ve seyirci kalanlara madalya takmak lazım. Öküzlüğün önde gidenleri... Öküz hayvanlarından özür diliyorum. Onlar böyle bir şey yapmaz. Benzetme Kültürümüze yerleşmiş işte. Anladınız siz.
    %77
    %23
    Yanıtla