SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tarihi Yok Etmeyin, Durdurun Bu Rezaleti!'

'Tarihi Yok Etmeyin, Durdurun Bu Rezaleti!'
A- A+ PAYLAŞ

Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin, Arapgir ilçesindeki tarihi eserlerden birisi olan Taşköprü'deki restorasyonun aslına uygun yapılmadığını açıklayarak, “Taşköprü'nün restorasyona ihtiyacı yoktur, mevcut hali ile korunmaya ihtiyacı acil ve elzemdir. Bu nedenler ile Taşköprü'de yapılan sözde restorasyon ve çalışmanın acilen durdurulması talep ediyoruz.” dedi.

Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kaydetti: 

"12.12.2014 tarih ve 188 sayılı karar ile kültür ve tabiat varlıkları tarafından 1.derece tarihi eser olarak tescil edilen Arapgir-Suceyin köyünde bulunan 2000 yıl önce Roma'lılar döneminde yapılan ve yaya yolu köprüsü olarak kullanılan Taşköprü sözde restorasyon adı altında beton ve sıradan aslına uygun olamayan taşlarla kapatılarak yok edilmeye çalışıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. 

Taşköprünün tüm değerleriyle korunarak aslına uygun bir restorasyon beklerken, sadece adi restorasyon olan bir çalışma ile köprü yok edilmeyle karşı karşıya kalmış durumdadır. Taşköprünün restorasyona ihtiyacı yoktur, mevcut hali ile korunmaya ihtiyacı acil ve elzemdir. Bu nedenler ile Taşköprüde yapılan sözde restorasyon ve çalışmanın acilen durdurulması talep ediyoruz. Özellikle Malatya Valimizden tarihi değerimiz Taşköprünün yok olmasına ve yanlış restorasyona engel olmasını bekliyoruz. 

Konu ile ilgili şikayet ve talebiminiz başta kültür ve tabiat kurulu ve çekül vakfı olmak üzere ilgili tüm kurumlara iletilmeye başlanmıştır. 

Ayrıca Arapgir Kültür Derneği olarak mahkeme yoluyla yürütmeyi durdurma başvurusunu da birkaç gün içerisinde yapacağız. Yılda binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Taşköprü'ye sahip çıkacağız, yok edilmesine müsaade ettirmeyeceğiz. 

Tarihi yok etmeyin, durdurun bu rezaleti.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Kündübekli (9 ay önce)
    En iyisi yıkın teleferik koyun! Tarihi eser de neymiş. Ya da sözde restorayon için kullanılan malzeme beyaz kireç taşı galiba onun yerine renkli mermer döşeyin. Namımız yürüsün!
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Kızılelma (9 ay önce)
    Bu resimler restorasyon değil renovasyon yapıldığını gösteriyor.Yerinde yeniden yapılaşma gibi.Kentsel dönüşüm yapılıyor.Gerçekten taş köprü özelliğini ve değerini yitiriyor.Derhal durdurulup köprünün kalan taşlarının temizliği yapılmalı.Haluk Başkan nasıl böyle bir şeye müsaade ediyor.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Malatyalı (9 ay önce)
    Acaba restorasyon adı altında ne arayacaklar o bölge de
    %77
    %23
    Yanıtla