SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tarihsel Süreçte Kayısı' Paneli Yapıldı

'Tarihsel Süreçte Kayısı' Paneli Yapıldı
A- A+ PAYLAŞ

Bu yıl 25’incisi gerçekleştirilen Malatya Kültür Sanat ve Kayısı Festivali kapsamında farklı birçok etkinlik düzenleniyor. 

Festival kapsamında Mişmişpark Fuar Merkezinde ‘Tarihsel Süreçte Kayısı’ konulu bir panel gerçekleştirildi. Kayısının dünden bugüne tarihteki sürecinin anlatıldığı panele konuşmacı olarak Kayısının tanıtımına uzun yıllardır bilimsel olarak yaptığı çalışmalarla katkı sunan Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Gıda Mühendisi Yüksel Sarıtepe, Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı M. Hanifi Acar, İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit katıldı. 

Kayısının tarihteki süreci hakkında bilgilerin aktarıldığı panelde sinevizyon eşliğinde Malatya kayısısının Dünya pazarındaki yeri, önemi, Türkiye ve Malatya’ya kazandırdığı katma değer hakkında bilgiler aktarıldı. 

Malatya’dan dünyaya yaş ve kuru kayısı ihracatı hakkında katılımcılara bilgiler aktaran panelistler, kayısının her geçen gün hem kayısı ağaç sayısında hem de bilinçli kayısı üretiminde büyük artışların olduğu vurgulandı. 

Panelde ayrıca MS 2. yüzyılda Mısır ve Perslerin kayısıyı güneşin altın yumurtası olarak tasvir ettikleri ifade edildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Kaysı (2 yıl önce)
    Kayısıda bir panik havası var.. Gerçekten malatya için üzücü bir olay, fiyatların düşecek olması.. Tüm şehrin beklentisi kayısı, başka da bir geliri üretimi yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Avrupada şu an kayısının kilosu 1 ile 2 euro arasında değişiyor.. yani 18 ile 36 tl arasında. Bu fiyatı görünce şok oldum. Meğerse hindistan kayısısı ithal ediyormuş avrupa hem ucuz hem kaliteli.. Yani anlayacağınız bu yıl kayısı ayvayı yedi... Dalından toplamaya bile değmez, çünkü fiyatı en fazla 30 tl olur..
    0
    0
    Yanıtla
  • Naif (2 yıl önce)
    Dünyada bir ekonomik kriz var, yani anlayacağınız ihracatta fiyat yerlerde sürünür. O nedenle, yurtiçinde tüketimine yönelik festivaller tanıtımlar yapılıyor... Ancak bu yıl kuru kayısı fiyatı 30 tlyi geçmez, istedikleri kadar fiyatı şişirsinler bir malın ederi bellidir. Çünkü halkın temel ihtiyaçları daha önemli... Kaysı yemese de olur.. Zaten bu meyve kurutulmuş hediye olarak satılıyor, ancak insanların biryere hediye götürecek maddi imkanı da kalmamış... Ucuz olarak kamu kurumlarına hoşaf için satılabilir mesala askeriye, öğrenci yurtları, kamu yemekhaneleri... yani anlayacağınız bunca festival tantanası bu durumun bir özetiydi... bu yılın kaybeden meyvesi kaysı olacak...
    0
    0
    Yanıtla