Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai don olayından 34 ilin farklı ölçülerde etkilendiğini bildirdi. Zirai don sürecinde ilk ziyaretini Malatya'ya yapan Bakan Yumaklı, eksi 17’ye günümüz teknolojisini ve metotlarının yapabileceği bir şey olmadığını belirterek, “Maalesef böyle bir durumla karşılaşılmış olduk. Hasar tespitleri hemen başladı” dedi.
Yumaklı, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi Kuyulu Mahallesi'nde zirai dondan etkilenen kayısı bahçesinde incelemede bulundu.
Bakan Yumaklı, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, zirai dondan etkilenen üreticilerin yanlarında olduklarını söyledi.
Ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Yumaklı, "Şu andaki tespitlerimizde 34 ilimiz bunlardan farklı ölçülerde ve farklı oranlarda etkilendi." dedi.
Bakan Yumaklı, hasar tespitlerinin ardından TARSİM’in sigorta yaptıran çitçilere hemen ödemelere başlayacağını, ancak çiftçi kayıt sisteminde bulunan, ancak sigorta yaptırmayan çiftçiler içinde zirai don anına kadar yapmış oldukları masrafların hesaplanarak yapılan maliyetlerin karşılanacağını kaydetti.
Bakan, "Tarım sigortasını yaptırmış olanların, tespit çalışmaları biter bitmez, Mersin, Adana ve Hatay'da olduğu gibi derhal ödemeleri yapılacak. Bu bir takvim, daha sonra Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı sigortası olmayan üreticilerimiz için de bu ana kadar yapmış oldukları giderleri hesaplayarak onların bu yapmış oldukları maliyetlerini de karşılayacağız. Tespit, belirleme sigortası olanlar için ödeme, sigortası olmayanlar için de hesaplama ondan sonra ödeme gibi bir takvimi uygulayacağız. Burada tarımsal üretim yapanlar için iklim değişikliğinin bundan sonra da öngörülemez hatta önlenemez etkilerinden uzak kalabilmek ve 1 yıllık emeğin boşa gitmemesi için bunu garanti altına alacak olan tarım sigortasının önemini tekraren belirtmek istiyorum.
Kayısı ağaçlarında büyük oranda zarar var. Bunlar zaten bakıldığında görünebiliyor. Ancak bu ağaçların önümüzdeki senede meyve verebilmesi için yapılması gerekenler var. Bunlarla ilgili hem bakanlığımız, hem valiliğimiz, hem illerdeki valiliklerimiz çalışmalara başladılar. Bu teknik bir çalışma, uzmanlık isteyen bir çalışma, bu yönde de bir gayretimiz olacak. Şu ana kadar olan oldu. Bundan sonrası için bu ağaçların tekrar verime dönmesi açısından bizlerde çalışmamıza devam edeceğiz. ” dedi.
Zirai dondan etkilenen kayısı üreticilerine geçmiş olsun temennisinde bulunan Bakan Yumaklı, çiftçilerin yanlarında olduklarını ifade etti.
Kayısının Malatya için son derece önemli olduğuna vurgu yapan Yumaklı, "Türkiye kayısı üretiminin yarısı, ihracatının 4'te 3'ü Malatya'dan gerçekleşiyor. Malatya'da yaklaşık 50 bin ton civarında kuru kayısı stoku var. Pazar kaybı anlamında da bu bizi nispeten rahatlatacak." diye konuştu.
Yumaklı, kayısı ağaçlarının zirai dondan etkilendiğini, bu zararın gözle de görüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu ağaçların önümüzdeki sene de meyve verebilmesi için yapılması gerekenler var. Bunlarla ilgili de Bakanlığımız, Valiliğimiz de çalışmalara başladı. Bu teknik bir çalışma, uzmanlık isteyen bir çalışma. Bu yönde de gayretimiz olacak. Sadece şu ana kadar olan oldu artık bundan sonrası için bu ağaçların verime dönmesi açısından bizler de çalışmamıza devam edeceğiz. Bütün bu don hadisesinin başladığı andan itibaren illerimizdeki üreticilerimizle, valilerimizle çok yoğun bir takip görüşme trafiği gerçekleştirdim. Bazı konuların analizi ve altyapı çalışmalarını gerçekleştirdim. En nihayetinde de Sayın Cumhurbaşkanımıza oluşan durumu arz ettim ve sağ olsun Cumhurbaşkanımız da her zaman olduğu gibi üreticimizin yanında olmakla ilgili hiçbir tereddüt göstermeyin talimatını verdi."
TRThaber'e kayısı bahçesinden canlı yayına bağlanan Bakan Yumaklı, “Malatya'da şuanda yüzde 80 ve 85 zarar var” dedi.
Bakan Yumaklı'ya AKP Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Abdurrahman Babacan, İnanç Ölmeztoprak, İhsan Koca, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, Vali Seddar Yavuz, Malatya Büyükşyehir Belediye Başkanı Sami Er, AKP İl Başkanı Ali Bakan, MHP İl Başkanı Gökhan Gök, TSO Başkanı Oğuzhan Sadıkoğlu, Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileride eşlik etti.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZİYARETİ
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'i ziyaret etti.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Malatya'da zirai dondan etkilenmişti. Malatyalı çiftçilerin sorunlarını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya ileterek Malatya'ya davet eden Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, ertesi gün zirai donun boyutlarını İstanbul ve Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletmişti.
Malatya ziyareti kapsamında kayısı bahçelerinde saha taramasını yapan Bakan Yumaklı, daha sonra Malatya Valiliği'ne geçerek, bir toplantı düzenledi. Gerçekleştirilen toplantı sonrasında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'i ziyaret ederek bir süre görüştü.
Ziyarette Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya Malatya Valisi Seddar Yavuz, AKP Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, İnanç Ölmeztoprak, Abdurrahman Babacan, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, ilçe belediye başkanları ile kalabalık bir heyet eşlik etti.
Ziyaret sırasında çiftçilerin mağduriyetlerini ve zirai donun bahçelerdeki meyve ağaçlarına vermiş olduğu zararı Bakan Yumaklı'nın yerinde gördüğünü belirten Başkan Er, "Çiftçilerimizin yaşamış olduğu mağduriyeti önce Sayın Bakanımıza ileterek Malatya'mıza davet ettim. Hemen ertesi günü konuyu detaylı bir şekilde, gerek İstanbul'da gerekse de uçakla Ankara'ya giderken Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Sağ olsunlar Sayın Bakanımız zirai dondan etkilenen 34 il içerisinde ilk ziyaretini ilimize gerçekleştirdi. Bu ilgisinden dolayı ayrıca kendilerine teşekkür ediyorum. İlgi ve desteklerinden dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Bakanımıza ve derdimizi dert edinen herkese tüm hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum" dedi.
AA- malatyahaber.com- iha


