SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tarım Bakanından Çiftçisiz- Yetiştiricisiz 'İstişare' Toplantısı!

Tarım Bakanından Çiftçisiz- Yetiştiricisiz 'İstişare' Toplantısı!
A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl şu ana kadar 47 milyar liralık tarımsal destek ödemesi yaptıklarını, sene sonuna kadar bu rakamın 64 milyar liraya ulaşacağını belirterek, "Bugün de çeşitli kalemlerden oluşmak üzere 630 milyon lirayı daha üreticilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Bunun müjdesini de buradan vermiş olalım." dedi. Bu arada, bakanın başkanlığında yapılan istişare toplantısına, ilde tarım ve hayvancılıkla ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin davet edilmemesi tepki ve eleştirilere yol açtı.

-Malatya'ya 408 milyon destek..

Bakan Yumaklı, Malatya Valiliği ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde devletin tüm imkanlarıyla başlattığı çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Deprem bölgesinde tarımsal destek ödemelerinin öne çekiliğini aktaran Yumaklı, şöyle konuştu:

"408 milyon lira Malatya'da olmak üzere yaklaşık 13,7 milyar liralık destekleri önce çekerek ödedik. Toprak Mahsulleri Ofisimiz ve Tarım Kredi Kooperatiflerimiz de ürün alımlarına ara vermeden devam etti. TMO'nun Malatya Ajans Amirliğini, Şube Müdürlüğü statüsüne çevirerek ürün alımlarıyla ilgili herhangi bir sorun oluşmamasını engelledik. Tarımsal kredilerin faizlerinin ertelenmesi, ORKÖY kredileri, hibe ve destek sürelerinin uzatılması gibi hususlar da bu dönemde gerçekleşti. Malatya'da 116 milyonu olmak üzere toplamda 1,3 milyar liralık da hayvansal üretim yapan üreticilerimize destek ödemesi de yapıldı. Malatya'da 3 bin 500 tona yakın toplam 16 bin tonluk yem desteği de oldu."

Bakan Yumaklı, afet bölgesinde hayvan hastalıklarında programlı aşıların hız kesmeden devam ettiğini ve 15 binden fazla personelin bölgede görev yaptığını belirtti.

- Depremzedelere büyükbaş hayvan dağıtımı başlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "depremde hayvanları telef olan çiftçilerimizin kayıplarını birebir telafi edeceğiz." sözünü yerine getirmek üzere çalışmalara başladıklarını anımsatan Yumaklı, şöyle devam etti:

"3 bin 249'u Malatya'da olmak üzere toplam 43 bin 217 küçükbaş hayvanın dağıtımını tamamladık. Yine 1347 arılı kovan Malatya'da olmak üzere, toplam 26 bin 273 arılı kovanı üreticilerimize verdik. Bütün Türkiye'de 550 bine yakın kanatlı hayvan telefi vardı bunların da dağıtımını yaptık. İnşallah bugün de depremde büyükbaş hayvanlarını kaybetmiş olan üreticilerimize yaklaşık 5 bin 800'e yakın büyükbaş hayvan dağıtımına başlıyoruz. Bunun başlangıcını Malatya'da yapmak üzere buraya geldik ve 550'ye yakın büyükbaş hayvanını da dağıtımını bugün gerçekleştirmiş olacağız. Burada dağıtılacak hayvanların TİGEM'in üstün özellikleri sahip hayvanlar olduğu, üreticilerimizin bundan sonraki üretimlerinde hakikaten kendilerine fayda sağlayacağını düşünüyoruz."

Deprem bölgesinin Türkiye'de tarımsal hasılanın yüzde 15'ini kapsadığını dile getiren Yumaklı, Türkiye'deki 7 çiftçiden 1'inin afet bölgesinde olduğunu ifade etti.

Afet bölgesinde çalışmaları gözden geçirmek ve eksiklikleri görmek adına Malatya'ya geldiklerini hatırlatan Yumaklı, "Malatya'da tarımsal arazilerin sulamaya açılması konusu bizim en önemli konumuz. Hali hazırda Malatya'da DSİ takibinde olan 37 proje var. Bunlarla ilgili çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Bu yılın sonuna kadar Malatya'da yaklaşık 2 milyon fidanın toprakla buluşmasını sağlamış olacağız. Malatya'ya bu süre içerisinde bir bal ormanı da kurmuş olacağız." diye konuştu.

Malatya'da 449 aileye 60 milyon lira ORKÖY kredi ve hibe desteği sağladıklarını anlatan Yumaklı, kentin ekoturizm ve doğa turizmden faydalanmasını da sağlayacaklarını söyledi.

- Destek müjdesi

Bakan Yumaklı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Son 21 yılda bütün Türkiye'de bütün çiftçilerimize 845 milyar liralık destek ödemesi gerçekleştirdik. Bu yıl şu ana kadar 47 milyar liralık tarımsal destek ödemesi yaptık. Sene sonuna kadar bu rakam yaklaşık 64 milyar lira olacak. Bugün de çeşitli kalemlerden oluşmak üzere 630 milyon lirayı daha üreticilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Bunun müjdesini de buradan vermiş olalım. Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi, hububat grubu için uygulamasına geçen yıl başladığımız, mazot ve gübre desteklerinin gelecek yılda ödenmesi yerine öne çekilerek ekim öncesinde ödenmesi ve ayni olarak ödenmesiyle alakalı hususta tamamlandı. Bu kapsamda yaklaşık 11,2 milyar lira çiftçilerimizin Ziraat Bankası kartlarına tanımlanmış oldu. Bu uygulamayı diğer ürünler için de yaygınlaştırılacağız."

- "Gazze'de bir insanlık dramı yaşanıyor"

Yumaklı, Gazze'de insanların en temel ihtiyaçlarının yerine getirilemediğini aktardı.

Bölgede ciddi sıkıntıların yaşandığını anlatan Yumaklı, şunları kaydetti:

"Maalesef bugünlerde Gazze'de bir insanlık dramı yaşanıyor. Özellikle de beslenmeyle alakalı çocukların başta olmak üzere gıdaya erişimiyle ilgili çok ciddi bir sıkıntı var. Hatta, kısıt var. Bunun kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Sayın Cumhurbaşkanımız günlerdir yoğun bir diplomasi trafiği sürdürüyor. Çocuk, kadın, genç demeden sivillerin hedef alındığı bu saldırılar ve bu savaş inşallah bir an önce son bulmasını diliyoruz."

Ziyarette, Bakan Yumaklı'ya Malatya Valisi Ersin Yazıcı tarafından Arslantepe Höyüğü'ndeki kazılarda çıkarılan eserlerin replikalarından yapılan plaket sunuldu.

ÇİFTÇİSİZ, ÜRETİCİSİZ, YETİŞTİRİCİSİZ İSTİŞARE TOPLANTISI!.

Yumaklı, Daha sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü'nde Bakanlığa bağlı birimlerin istişare toplantısına katıldı.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AKP Malatya milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve İhsan Koca ile diğer ilgililer katıldı.

Toplantıya, Malatya'daki tarım ve hayvancılıkla ilgili meslek odaları ve STK temsilcilerinin davet edilmemesi eleştiri ve tepkilere yol açtı.

- Depremzede yetiştiricilere hayvan dağıtımı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ayrıca depremlerde hayvanları ölen çiftçilere dağıtılacak 5 bin 804 büyükbaş hayvanın dağıtımına başladıklarını belirterek, "Teslim edilen hayvanlar elbette özellikleri itibariyle son derece üst düzeyde, üreticilerimizin almış olduğu ve alacağı ürünlerde minimum iki katı kadar fark olacak." dedi.

Bakan Yumaklı, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyükbaş hayvanları ölen çiftçilere hayvan dağıtımı dolayısıyla Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde düzenlenen törene katıldı.

Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, depremlerde hayvanları ölen çiftçilere dağıtılacak 5 bin 804 büyükbaş hayvanın dağıtımına Malatya'dan başladıklarını söyledi.

Malatya'da 550 büyükbaş hayvan teslimi yapacaklarını aktaran Bakan Yumaklı, şunları kaydetti:

"Biz onlara bugün bir bölümünü teslim etmiş olacağız. İçinde bulunduğumuz yapı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Sultansuyu Tesisleri. Burası Türkiye için son derece önemli. Özellikle sperma üretiminde Türkiye'nin çok önemli bir ihtiyacını karşılayan, hayvansal kalitesini artırmaya yönelik çalışmaları olan bir işletme. Burada da bu teslimi yapıyoruz. Teslim edilen hayvanlar elbette özellikleri itibariyle son derece üst düzeyde, üreticilerimizin almış olduğu ve alacağı ürünlerde minimum iki katı kadar fark olacak. İnşallah bu teslimden üreticilerimizin 1'i 5, 5'i 10, 10'u da 100 olsun, bereketli olsun. Biz her zaman için üreticilerimizin yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz."

Bakan Yumaklı, devletin deprem konutlarında olduğu gibi köy evleri ve ahırlar konusunda da seferber olduğunu dile getirerek, bakanlıkların tamamının çalışmaları devam ettirdiğini ifade etti.

Ahırların yapım sürecinde üreticilerin çadır ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceklerini belirten Yumaklı, şöyle devam etti:

"Biz hep şunu söylüyoruz; tarımsal üretimin içerisinde kadınlar ve gençler olduğu sürece bizim ülke olarak endişe etmemizi gerektirecek bir şey yok. Onların tarımsal üretimin içerisinde çok daha fazla olmalarını istiyoruz, bekliyoruz. Bunun cesaretlendirilmesi için özellikle bakanlığımızın birçok teşviki var. Bugün burada ilgili arkadaşlarım da geldi. Onların tarımsal üretim yapmak isteyen bütün üreticilerimizi hibe destekleri başta olmak üzere bütün desteklerimizden faydalanarak üretim içerisinde kalmalarını ve üretmeye devam etmelerini istiyoruz."

Gençlerin ve kadınların üretimin içinde olması gerektiğini vurgulayan Bakan Yumaklı, "Gerçekten kadının ve ananın olduğu yerde bereket var. İnşallah dediğim gibi gençlerimiz ve kadınlarımız üretim içerisinde olsun. Onlar üretsinler ve Türkiye Yüzyılını biz üretimin ve üreticinin yüzyılı yapalım." diye konuştu.

Daha sonra 75 çiftçiye 76 büyükbaş hayvan dağıtıldı.

Çiftçilerden Aliseydi Gümüş ise depremlerde hayvanlarını kaybettiğini ve dağıtılan büyükbaş hayvanlarla ihtiyacını karşılayacağını söyledi.

Abuzer Çalışkan da dağıtılan törende hayvanını aldığını belirterek, "Allah razı olsun. Hayvanımızı aldık." dedi.

Törene, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Malatya milletvekilleri Bülent Tüfenkci, İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak ve depremlerde hayvanları telef olan üreticiler katıldı.

Bakan Yumaklı, tören öncesinde de Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı makamında ziyaret etti. 

Yumaklı daha sonra Malatya Organize Sanayi Bölgesi'nde bir fabrikanın yemekhanesinde genç çiftçilerle bir araya geldi.

malatyahaber- AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Bilirkişi (6 ay önce)
    Yanlış bir haber olmuş adam çiftçilerle üreticilerle ilgili stklarlada ayrıca toplantı yaptı...
    %70
    %30
    Yanıtla
  • ahmet (6 ay önce)
    kendin çal kendin oyna sonra da ne dediysek onu yapın..yok yaw
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Ahmet (6 ay önce)
    Gelmez olaydı. Organizden evimize 1.buçuk saatte vardık.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Ahmet duran (6 ay önce)
    Selahattin tek başına memleketi ayağa kaldıracakmış niye stk çağırsın ki, adam kendini tek adam görüyor. Tek doğruyu yapan adam
    %74
    %26
    Yanıtla