SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tarım Stratejik Bir Sektör Haline Gelecek'

'Tarım Stratejik Bir Sektör Haline Gelecek'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Bayram Murat Asma, Battalgazi Ziraat Meslek ve Teknik Anadolu Lisesinde bir seminer verdi. 

Okulun Tarım Alanı Seminer Günleri etkinliği kapsamında öğrenci, okul yönetimi ve öğretmenleriyle buluşan Prof.Dr. Asma, geçmişte Ziraat Okulu adıyla bilinen bu okulda kendisinin de 1980-84 yılları arası öğrenci olduğunu belirterek “yıllar sonra okulumda sizlerle bir araya gelmekten mutluluk duyuyorum” dedi. 

Asma okulun konferans salonunda düzenlenen etkinlikte vereceği seminere geçmeden önce fotoğraflar eşliğinde Ziraat Okulundaki öğrencilik günlerine ve mesleğe ilk adım attığı yıllara ait anılarını paylaşırken, bu okulda eğitim görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Prof.Dr. Asma “Tarım 4.0 / Tarımda Dönüşüm ve Değişim” başlıklı seminerinde, insanın dünyaya yayılışı, buzul çağının sona ermesiyle birlikte dünya ikliminin tarıma elverişli hale gelmesi, tarımın ilk başladığı coğrafyalar, ardından çeşitli hayvanların evcilleştirilerek yaşam ve beslenme tarzının avcı-toplayıcı dönemden farklı bir hale gelmesini anlatarak konuşmasına başladı. Neolitik Çağ denilen dönemin yanı sıra İlk ve Orta Çağda tarım uygulamalarından bahseden Asma, Tarım 1.0 olarak isimlendirilen 1880-1930 arası dönemde makinelerin tarıma girmeye başladığını, traktörün kullanılmaya başlamasıyla üretim miktarında büyük atılım gerçekleştiğini anlattı. 

1930-1980 arasındaki yılları kapsayan Tarım 2.0’da mekanizasyonun gelişerek devam ettiğini, 1970 Nobel Barış ödülü de alan Norman Borloug’un buğday ıslah çalışmalarıyla insanların kıtlık tehlikesinden kurtulduğunu, aynı dönem Rosalind Franklin, James Watson ve Francis Crick’in çalışmalarıyla DNA yapısı ve işlevinin ortaya konulduğunu, bu buluşun insanlık tarihinde yazının bulunması kadar büyük önem arz ettiğinin altını çizen Asma, sığırlarda suni tohumlama, bitkilerde doku kültürü, hibrit tohum, ABD’de 800 meyve-sebze çeşidi ıslah ederek akıl almaz bir başarıya imza atan Luther Burbank’ın çalışmalarından bahsederek konuşmasını sürdürdü; böcek, bitki ve mantar öldürücüler ile suni gübrelerin bu dönemde kullanımın yaygınlaştığını anlattı. 

1980-2020 Arasını Tarım 3.0 olarak niteleyen Prof.Dr. Asma, dönemin gelişmelerini “yaprak gübresi, Koyun Dolly, genetik mühendisliği ve markör, budama ve meyve hasat makinaları, organik ve iyi tarım uygulamaları, agro turizm ve bombus arısı, solucan gübresi, biyolojik mücadele, bodur klonal anaçlar, MAP ve kontrollü atmosfer depolama, çekirdeksiz karpuz” tarımsal üretimde kullanılmasını anlattı. Asma, kendisinin ıslahını yaptığı Dilbay ve Eylül isimli kayısıların üniversite adına tescil edildiğini belirtti. 

2020 Yılından itibaren başlayan Tarım 4.0’ı dijital tarım veya akıllı tarım adlandıran Asma, Nesnelerin Interneti (IoT), tarım dronları, tarım sensörleri, bulut teknolojisi, büyük verilerin tarımda kullanılması, sürücüsüz traktör ve tarım makineleri, akıllı seralar, Türkiye’de dijital tarım uygulamaları, biyodinamik tarım, permakültür/sürdürülebilir tarım, rejeneratif/yenilebilir tarım konularını işledi. Islah yoluyla geliştirilen içi-dışı kırmızı renkte Redlove ve Redmoon elması, çekirdek meyve et oranıyla dikkat çeken Black Splendor eriği, erik ve kayısı melezi Bella Gold, şeftali, kayısı ve erik melezi Tri-Lite gibi “fantastik” meyve türlerinden örnekler veren Asma, bilim ve teknolojinin tarımda uygulanmasının ne gibi sonuçlar doğurabileceğinin altını çizmiş oldu. 

Küresel iklim değişikliği ve kuraklığını tarımı tehdit ettiğini anlatan Asma, buna karşı önlem almanın elzem olduğunu söyledi. 

Prof. Dr. Asma tarımın geleceğine ilişkin öngörülerini sonuç bölümünde, “gelecekte temiz ve kullanılabilir suyun çok değerli hale geleceğini; iklim değişikliği ve kuraklığın yaşamı olumsuz etkileyeceğini; tarımda daha az işgücü daha fazla teknoloji kullanılacağını; yapay DNA ve genlerin ıslahta kullanılacağını; türler arası melezlemeler ile yeni bitki ve hayvan türlerinin geliştirileceğini; çevreye duyarlı sürdürülebilir tarımın önem kazanacağını; tarımın stratejik bir sektör haline geleceğini ve gıda fiyatlarındaki artışın devam edeceğini” söyledi.

Seminer sonunda Okul Müdürü Hacı Ali Tayfun, Prof. Dr. Bayram Murat Asma’ya teşekkür edip çiçek verdi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • ahmet (1 ay önce)
    yav arkadaş bunlar çiftçi ile dalgamı geçiyor vatandaş tarımı çiftçiliği bıraktı maliyetleri artışından dolayı hala tarım diyor bu adam
    %34
    %66
    Yanıtla
  • kadir (1 ay önce)
    malatyanın ziraatte ve tarımda malatyamızın yetiştidiği bilim insanlarına değer verip bilgi birikim ve sürekli istişarelerde bulunulduğu taktirde tarımda ve ziraatte memleketimiz ilerleme sağlandığında malatya ya katmadeğer sağlıyacağı kesindir
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Bilal TAY (1 ay önce)
    Prof. Dr. Bayram Murat ASMA Hoca'nın verdiği seminere ben de bizzat katıldım. Seksenli yılların başında Ziraat Meslek Lisesi'nde ikimizde öğrenciydik. 35 yıl aradan sonra Ziraat Fakültesi'nde kendisi fakülte dekanı, ben de fakültenin bir öğrencisi olarak kader bizi tekrar bir araya getirdi. Fakülte yıllarında birçok dersi kendisinden aldım. Fevkalade donanımlı bir akademisyen. Kendisinden çok çok istifade ettim. Akıcı bir anlatımla geçen semineri adeta nefesimizi tutarak dinledik. Haberi hazırlayan arkadaşı da tebrik ediyorum. Çok güzel özetlemiş.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 ay önce)
    Adam gibi adam Bayram Murat Asma. Tarım bakanı olmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İdris (1 ay önce)
    Söyleşinin özeti ancak bu kadar güzel çıkartılabilir. Bayram Hocamıza emeklerinden ve bu güzel sunumundan dolayı teşekkür ederiz
    %100
    %0
    Yanıtla