Malatya Belediyesi Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen 4. Tarım Teknolojileri Fuarının en çok ilgi gören katılımcı kurumlarından biri de Battalgazi ilçesindeki Malatya Tarım Meslek Lisesiydi.
Fuarda 400 m2 ile en büyük standa sahip olan Malatya Tarım Meslek Lisesi, teori ve pratiği bir araya getiren bir eğitim kurumu olarak Battalgazi ilçesindeki arazisinde ürettiği tarımsal ve hayvansal ürünlerin yanı sıra okulun arazisinde kullanılan tarımsal alet ve makineleri de sergiledi.
Fuar ziyaretçilerinin en çok zaman ayırdığı stand olarak da öne çıkan Tarım Meslek Lisesi, Türkiyedeki 7 tarım meslek lisesinden biri. 200 öğrencinin okuduğu okulda 150 öğrenci yatılı okuyor ve okulun pansiyonunda barınıyor.
Okul yöneticilerinin malatyahaber.com muhabirine verdiği bilgiye göre, 1960 yılında Pamuk Deneme Çiftliği olarak faaliyete geçen,1963 yılında Ziraat Okulu olarak eğitime başlayan okul 4 yıl önce yeniden yapılanarak Malatya Tarım Meslek Lisesi olarak adlandırılmış. Daha önce Tarım Bakanlığına bağlı olan Tarım Meslek Lisesi 3 yıl önce de Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiş.
İstanbul, Bursa, Burdur da dahil olmak üzere Türkiyenin hemen her ilinden öğrencilerin tercih ederek geldiği Malatya Tarım Meslek Lisesi sahip olduğu geniş arazide yürüttüğü tarımsal ve hayvansal faaliyetler ile teorik eğitimin yanı sıra uygulamalı tarım ve hayvancılık eğitimi veriyor.
Müdürlüğünü İdris Fıratın yaptığı okulun 950 dönümlük arazisinin yaklaşık 200 dönümü okul binası, pansiyon, hayvan çiftliği ve tarım makineleri için, kalan arazi de uygulamalı tarım eğitimi için kullanılıyor. Okul yöneticilerinin dışında 8 öğretmen, 13 mühendis, 11 tekniker ve 45 tarım çalıştığı Malatya Tarım Meslek Lisesinin en önemli özelliği ise üretici bir kimliğe sahip olması.
Arazisinde buğday, arpa, domates, yonca yetiştiren okul sahip olduğu 15 ineği süt sağma makineleri ile sağıyor, peynir ve süt üretiyor. Fuardaki standında ürettiği bulgur, peynir, turşu kayısı marmelâdı, salça ve yumurtayı sergileyen Tarım Meslek Lisesi, yetiştirdiği ürünleri öğrenci ve personelinin yemeklerinde kullanıyor, fazlasını ise lise yerleşkesindeki mağazasında satışa sunuyor.
Kendi kendine yeten ve geçindiren bir eğitim kurumu olan Tarım Meslek Lisesinin satış mağazasında taze Malatya peyniri 8 TLden, 30 yumurta 5 TLden satılıyor. Ürettikleri tarımsal ve hayvansal gıda maddelerinin doğal ve son derece sağlıklı olduğuna vurgu yapan okul yöneticileri özellikle tam yağlı ve kaynatılmış peynirlerine çok güveniyor. Okulun standında en çok ilgi gören ürünler arasında da peynir, turşu ve kayısı marmelâdı yer aldı. Okulun fuar koordinatörlüğünü öğretmen Murat Gülşen yaptı ve ziyaretçileri enforme etti.
SÜRÜCÜSÜ İLE BİRLİKTE TRAKTÖR KİRALIYOR
Malatya Tarım Meslek Lisesinin bir başka özelliği ise çiftçilerin ihtiyaç duyduğu hemen her tarımsal alet ve makineyi günlük ve dönümlük olarak kiralama hizmeti vermesi. Traktör, mibzer, balya makinesi, taş toplama makinesi, ot biçme makinesi, kültivatör ve diğer tarım aletlerini çiftçiye ücret karşılığında kiralıyor. Makineleri usta kullanıcıları ile çiftçiye gönderen okul yönetimi, traktör veya diğer makineleri kiralamak isteyen çiftçilerin okul yönetimine dilekçe ile başvurmalarının yeterli olduğunu belirtti. Okul yöneticileri bir örnek olarak taş toplama makinesinin kirasının 1 dönüm için 100 TL olduğunu ifade etti.
Tarım teknolojileri alanında, Endüstriyel Sebze ve Meyve Yetiştiriciliği, Tarım Alet ve Makineleri Kullanımı, Tarla Bitkileri, Süs Bitkileri ve Peyzaj olmak üzere 4 dalda eğitim veren Malatya Tarım Meslek Lisesi, veteriner sağlık teknisyeni, ziraat teknisyeni alanında teknik eleman yetiştiriyor. Almanyadaki tarımsal kuruluşlarla yakın işbirliği içinde olan okul, Alman tarım teknolojisinin Türkiyeye transferinde de önemli rol oynuyor.
Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük tarımsal mekanizasyon makine parkına sahip olan ve bu nedenle Malatyanın tarımsal eğitim ve tarım ekonomisi bakımından gelişmişliğine ciddi katkı yapan Tarım Meslek Lisesi yöneticileri, Tarım Fuarında gördükleri ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, Malatyanın tarımsal eğitiminin temel kurumu olmayı hedeflediklerini kaydetti.
Fuar standında Tarım Meslek Lisesinde mezun olan ve bugün siyaset ve bürokraside yükselen isimlerden oluşan bir kariyer listesi de dağıttı. Kariyer listesinde AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Tarım Bakanlığı TÜGEM Genel Müdürü Selahattin Hacıömeroğlu, İnönü Üniversitesi Battalgazi MYO Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürü Gazi Kapan, Prof. Dr. Murat Karagöz, Malatya Cumhuriyet Savcısı Cengiz Güler ve Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek de yer alıyor.
1915 TARİHLİ TRAKTÖR İLGİ ODAĞI OLDU
Okulun fuardaki standında en büyük ilgiyi 1915 model 95 yaşındaki Amerikan üretimi traktör topladı. Üretildiği tarihte dik yamaçlar ve taban suyu yüksek araziler için dönemin en gözde tarım araçlarından biri olan traktörün arka tekerleri tırtıllı ön tekerleri ise düz demirden yapılmış. 1983 yılında Ceylanpınar TİGEMden Malatya Ziraat Okuluna gönderilen traktör bugün kesit haline getirilerek öğrenciler için uygulama aracı olarak kullanılıyor.