Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki tarihi mezar taşlarının bulunduğu Kırklar Mezarlığı'nın, devam eden kazı çalışmasının ardından açık hava müzesi ya da mezar taşları koleksiyonu olarak değerlendirilmesi planlanıyor.
Malatya Valisi Ulvi Saran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selçuklu döneminde önemli bir yerleşim yeri olan Battalgazi ilçesindeki, 120 dönüm alana yayılan Kırklar Mezarlığı'nda Selçuklu ve daha önceki dönemlere ait mezar taşlarının bulunduğunu söyledi.
Geçen yaz aylarında, burada bir kazı çalışması yaptıklarını hatırlatan Saran, 10 dönüm alanı kazdıklarını, bu kazılar sonucunda çok değerli mezar taşları bulduklarını belirtti.
Bu mezar taşlarının Hicri 700'lü yıllara kadar indiğini anlatan Saran, burada Abbasi Devleti dönemine ait mezar taşları bulunduğunu kaydetti. Yine mezarlıkta daha sonraki dönemlere ait mezar taşları da olduğunu ifade eden Saran, Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Selçuklu döneminden kalan mezarlıktaki mezar taşlarının dik olarak yerleştirildiğini, Kırklar Mezarlığı'nda ise mezar taşlarının lahit biçiminde olduğunu bildirdi.
Bu mezar taşlarının çok önemli tarihi değer taşıdığını ifade eden Saran, bu taşlardan ait olduğu dönemin nüfusuna, sosyal yaşantısına ilişkin çok önemli veriler elde edildiğini, aynı zamanda kazılarda sikkeler de bulduklarını belirtti.
Kazıları sürdüreceklerini bildiren Saran, ''Şu anda mezar taşlarını uzmanlara okutuyoruz. Bunları rapor haline getireceğiz. Belki Abbasi dönemine ilişkin önemli bir kısım insanın orada yaşadığı, gelip gittiği, belki önemli komutanlar, devlet adamları, seyyahların mezarları orada olacaktır. Mezar taşları okundukça önemli kişilerin burada yattığı belli olacaktır'' dedi.
Mezar taşlarının kazı ve okunması bittikten sonra bir koruma sistemi içerisine alınacağını kaydeden Saran, ''Bir açık hava müzesi ya da bir mezar taşları koleksiyonu gibi değerlendirmek suretiyle bu eserleri hem koruyacağız, hem de gelecek nesillerin görmesini sağlayacağız'' diye konuştu.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.