TELEF OLAN TAYLARDAN BİRİ ŞAMPİYON AYGIRIN YAVRUSU.. Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde (Hara) yetiştirilmekte olan Safkan Arap ırkı 38 taydan 34'ü önceki gece 'firar' etmeleri ve yola çıkan taylardan 3'ünün trafikteki araçlara çarpması sonucu telef olmalarıyla ilgili idari soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Bu arada, 6 kişinin yaralandığı trafik kazalarına neden olan "tay firarı'nda ölen 3 taydan birinin, işletmenin aygır olarak kullandığı şampiyon at Özgünhan'ın yavrularından biri olduğu haber alındı.
Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen ve yaz mevsimi nedeniyle, cinsiyet ve yaşlarına göre ayrı padoklarda tutulan at ve taylardan, 1 yaşlı dişi tayların bulunduğu padoktaki 38 taydan 34'ü, gece saat 21.00 sıralarında aniden ürkerek padok engellerini ve hara duvarlarını aşarak firar etmişler, işletmenin önünden geçen Malatya- Kayseri yoluna fırlayan 3 tay, 2 otomobile zarar vererek kaza yapmalarına yolaçmış, otomobilde bulunan 6 kişi yaralanmıştı. Taylardan 3'ü bu sırada telef olurken, yola ve araziye dağılan taylardan 27'si ilk saatlerde bulunmuş, kayıp olan 4'ü ise Pazartesi sabahı Vagon Onarım Fabrikası arazisinde başıboş halde görülmüş, bunlar da yakalanarak işletmeye getirilmişti. 4 tayın ise 'firara katılmadığı' ve padokta bulunduğu kaldığı belirlenmişti.
Firar eden dişi taylardan birinin, işletmenin atçılık bölümünde damızlık aygır olarak kullanılan yarışların şampiyon atı Özgünhan'ın yavrularından biri olduğu belirlendi.
Meydana gelen olayın, işlek olan karayolunda daha büyük kazalara yolaçmaması teselli sebebi olurken, olayla ilgili idari soruşturmanın başlatıldığı öğrenildi. Tayların işletme civarında sık görülmeye başlanan yaban domuzu sürülerinden veya yılandan ürkerek kaçtıkları değerlendirilirken, olayın Ekim ayında yüksek fiyatlarla satışa çıkarılacak olan ve angajmanlı diye adlandırılan 2 yaşlı erkek ve dişi taylar ve 1 yaşlı erkek tayların yanı sıra damızlıklar ile pansiyon olarak özel at sahiplerinin atlarını aylık belli bir ücret karşılığında bıraktıkları, 100'e yakın atın bulunduğu padoklarda yaşanmamasının daha büyük kayıpları önlediği bildiriliyor.
Firar eden tayların bulunduğu padokların karayoluna yakın olmasının olayın nedenlerinden biri olduğu öne sürülürken, yapılan soruşturmayla ihmal ve eksiklerin ortaya çıkacağı, gereğinin yapılacağı ifade ediliyor.
Bu arada, işletmedeki at ve tayların, yaz mevsimi ve yetiştirme planlaması gereği, hergün öğleden sonra 15.00 ile ertesi sabah 08.00 saatleri arasında açık havada. padoklarda bırakıldığı, sabah 08.00'den tekrar padoklara alınacağı 15.00'e kadar kapalı tavlalara alındığı, bunun rutin bir işlem olduğu öğrenildi.
malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi