CHP Milletvekili ve TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, "Geçmişte yaşanan gerginliklerin, çatışmaların, dayatmaların sonucunda ortaya çıkan kutuplaşmayı sürdürmenin şartları artık kalmamıştır. TBMM'nin bunu en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum" dedi.
7 Haziran genel seçimlerinden sonra 25. Dönemde görev yapacak milletvekilleri TBMM Genel Kurulu'nda ant içti. CHP Milletvekili Deniz Baykal, en yaşlı milletvekili sıfatıyla geçici olarak Meclis'e başkanlık ediyor. Genel Kurul'a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişi sırasında AK Parti sıralarından alkış sesleri yükseldi, muhalefet partileri sıraları ise Erdoğan'ı salona girişinde alkışlamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Hoşgeldiniz' diyen Baykal, ilk olarak kendisinin ant içeceğini söyledi. Baykal'ın ant içmesi öncesinde yaptığı konuşmada, "Geçici genel bakanınız olarak ilk andı ben içeceğim" demesi genel kurulda gülüşmelere yol açtı. Baykal, konuşmasını "Geçici Başkanınız" olarak düzeltmesinin ardından ant içti.
Ant içme töreninin Adana ilinden başlayacağını hatırlatan Baykal, ilk olarak Meclis Kürsüsü'ne Bursa Milletvekili olan engelli Bennur Karaburun'u davet etti. Karaburun için, Genel Kurul kürsüsünün önüne özel bir rampa hazırlandı.
Baykal'ın Meclis açılışında yaptığı konuşma şöyle: "Burada görev yapacak olan milletvekilleri sadece seçildikleri illerin veya üyeleri oldukları siyasi partilerin değil, kendilerine oy vermiş olan ya da olmayan bütün milletin temsilcileri olacaklar. Burada görev yapacak bütün milletvekilleri artık milli siyaset kimliğinizin ayrılmaz birer parçasıdır. Bu bilinç ve sorumluluk duygusu içinde yapacağınız çalışmalarda hepinize başarılar diliyorum. Bugün üyesi olmaktan onur duyduğumuz TBMM, iki ay önce 95. kuruluş yıl dönümünü kutlamıştır. Dünyanın en eski, köklü parlamentolarından birisidir. Milli mücadeleyi gerçekleştirmiş, savaşlar, isyanlar yaşamış bir gazi meclistir. Dünyanın pek çok yerinde millet meclisini devletler kurmuştur, biz de ise en büyük fark millet Meclis'i kurmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi. Devleti kurduğu için kurucu meclistir. Bir asra yaklaşan tarihi içinde Misak-ı Milli kapsamında egemen ve bağımsız bir devlet kurmuş, Cumhuriyet devrimlerin gerçekleştirmiş, tek partili rejimden çok partili rejime geçişi sağlamış, eğitim, hukuk, sanayileşme alanlarında büyük ilerleme sağlamıştır."
"Türkiye'yi bu noktaya taşımakta kuşaklar boyunca hakkı ve emeği geçen bütün insanlarımızı şükranla anmak manevi borcumuzdur" diyen Baykal, "Şimdi yeni bir meclis ile karşı karşıyayız. Birbirini anlamak, birbirine saygı göstermek zorunda olan insanlardan oluşan bir Meclis. Ancak, kol kola girerlerse ilerleyebilecek olan insanlardan oluşan bir meclis. Milletimizin takdiri böyle oldu. Şimdi bunu işletmek zorundayız. Uzun bir tek parti yönetimine dayanan iktidar dönemi acı, farklı deneyimlerin sonucunda milletimizin kararı uzlaşmak, el birliği, işbirliği yaparak yönetmek doğrultusunda olmuştur. Elbette, uzlaşma talebinde hukuk, ahlak, yurtseverlik olacaktır. Elbette siyasi partilerimizin temel ilkeleri barış içinde yaşamamızı imkansız kılmayacaktır. Demokrasi çeşitli güç merkezlerini kapsayan çoğulcu bir güç yapısının ortaya çıkışıyla gerçekleşir. Geçmişte yaşanan gerginliklerin, çatışmaların, dayatmaların sonucunda ortaya çıkan kutuplaşmayı sürdürmenin şartları artık kalmamıştır. TBMM'nin bunu en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum. Bu meclis yapısı birbirimizi anlamanın,birbirimize saygı göstermenin,işbirliği yaparak katılımcı bir demokrasiyi hayata geçirmenin bir fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Birbirinden farklı din, inanç ve mezhep kimliklerine, farklı etnik kimliklere sahip olmamız bizi tek ve ortak bir milli siyasi kimlik içinde birleşmekten bizi alıkoyamamıştır" ifadelerini kullandı.
Baykal'ın yemin töreninde giydiği frakın Eskişehir'de dikildiği öğrenildi. Milletvekillerini oturacağı sıralara, güller, milletvekili yemininin yazılı olduğu kartlar ve yakalarına takmaları için kokartlar bırakıldı.
Milletvekillerinin, Genel Kurul'da içtiği ant şöyle: "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."
Ankara milletvekillerinin ant içmesi esnasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurul salonundan ayrıldı. Baykal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Genel Kurul'dan ayrıldığını' belirtmesi üzerine AK parti sıralarındaki vekiller, Erdoğan'ı arkasından alkışladı.