Malatyalı Ressam Cezmi Orhan yönetimindeki Kum Sanatta yetişen ve Sanatçı Kadınlar Derneği üyesi olan 16 ressamın 32 ipek baskı yapıtı TBMM Mustafa Necati Evinde sergilendi. 6 Nisan 2010 günü yapılan açılışa sanatçılar, yakınları ve sanatseverler katıldı. 11 Nisan'a kadar açık kalacak sergi 10.00-19.00 saatleri arasında gezilebilecek.
Serginin açılışından önce görüştüğüm Sanatçı Kadınlar Derneği Başkanı Yasemin Coşkun, Derneğimiz üyesi 16 sanatçının 32 yapıtı sergide yer alıyor. Biz çeşitli aralardan sonra Kum Sanatta Zafer Gençaydın, Cezmi Orhan ve Ali Asgar Çakmaktan ders alarak yetiştik. Yaptığımız çalışmalar sonunda da bu sergiyi açtık diyerek serginin hazırlık ve açılış seyrini açıkladı.
Açış konuşmasını yapan Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Hasan Korkmazcan, Cumhuriyetin ilk Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati adına düzenlenmiş olan bu kültür sanat evinde 16 yaratıcı kadının eserlerini bir arada göreceğiz dedi.
Kum Sanat Yöneticisi ressam hemşerimiz Cezmi Orhan da sergi ile ilgili olarak şunları söyledi:
Her ressam serigrafi yapar. Ama bu sergide sanatçıların tümü kadın, tüm yapıtlar serigrafi tekniğiyle yapılmış özgün baskı resimlerdir. Yaklaşık beş yıldır sürmekte olan çalışmalar sonunda açıldı sergi
Hobi grubu değil, gerçek anlamda sanat yapmak için yola çıkmış bir gruptur. Çalışmalar da gerçek bir akademik çalışmadır.
Canlı modelden desen çalışılmış, A. Asgar Çakmakçı ile heykel, Cezmi Orhan ile boya atölye çalışmaları yapılmış, iki yıldır da Zafer Gençaydın ile çizim atölye çalışması yapılarak bu sergi ortaya konmuştur. 24 saat sanatla var olan bir grubun sergisidir.
Sanatçı Kadınlar Derneği
Asuman İnceayan, Aydan Özbalkan, Ayşe Öztürk, Ayşe Kürklü, Bilgi Zontur, Canan Töreli, Gülgün Şahin, Hale Metin, Leyla Çoşkun, Mine Koç, Nejla Tuğcu, Sabriye Biler, Selin Cakova, Sultan Kelecioğlu, Şebnem Müderisoğlu, Şükran Ersoy Ve Yasemin Coşkun'dan oluşan bir dernek. Amaçlarını yurtiçi ve yurtdışında kadın sanatçıların plastik sanatlar alanında konumu sanatsal durumu ve etkinliğinin geliştirilmesi için gerekli iletişim dayanışma ve işbirliğini sağlamak, toplumun kültürel kalkınmasına katkıda bulunmak, çağdaş sanat üretimine destek olmak, çocuk ve gençlerin sanata ilgi ve eğilimlerini arttırmaya yardımcı olmak olduğunu belirtiyorlar.
Cezmi Orhan ve Kum Sanat
1965 yılında Doğanşehirde doğdu. Akçadağın Kümekavak köyündendir. İlk ve orta öğrenimini Malatyada tamamladı.
1990da Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümünden mezun oldu. 1995 de Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Ana Sanat dalında yüksek lisans eğitimini tamamlayarak aynı yıl Sanatta Yeterlilik programına başladı. TBMM 75. Yıl Resim Yarışmasında Üçüncülük Ödülü (1995), 60. Devlet Resim ve Heykel Yarışmasında Başarı Ödülü (1999), 64. Devlet Özgün Baskı Yarışmasında Başarı Ödülü (2003) ve Antalya Festivali kapsamındaki 2. Ulusal Resim Yarışmasında Birincilik Ödülü (2003) alan sanatçı, halen serbest ressam olarak çalışmaktadır. 1990 yılından buyana 11 kişisel sergi olmak üzere 50den çok sergide yapıtları yer almıştır
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kum Sanat Güzel Sanatlar Eğitim Merkezi, Cezmi Orhan tarafından kurulmuş olup; yine Cezmi Orhan yönetiminde resim ve desen, müzik, dans ve heykel bölümleri ile hizmet vermektedir.
HABER: Süleyman ÖZEROL