SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TBMM'nin 104 Yılında Malatya Milletvekilleri Araştırması..

TBMM'nin 104 Yılında Malatya Milletvekilleri Araştırması..
A- A+ PAYLAŞ

23 Nisan 1920'de faaliyetine başlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), 104 yılda Malatya'yı milletvekili olarak 93 isim temsil etti. İnönü üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Arpacı’nın “Malatya’nın Milletvekilleri” adlı çalışmasında bazı eksik ve yanlışlar olmasına rağmen, ilginç istatistiklere yer verildi.

104 YILDA 93 İSİM, TOPLAM 202 KEZ VEKİL OLDU..
Doç. Dr. Işıl Arpacı çalışması hakkında, “Seçim çevrelerinin nüfus esasına düzenlenmeleri dolayısıyla vekil sayısında artış ve azalışlar olan Malatya, 1. Dönemden 28. Döneme kadar toplam 202 vekil ile seçmiştir. Ancak bazı vekillerin birden çok kere seçilmiş olmaları, bir başka ifadeyle farklı seçim dönemlerinde yeniden seçilmiş olmaları dolayısıyla Malatya’dan seçilmiş vekil sayısı toplam 93’tür.” dedi.

Doç. Dr. Arpacı, “Osmanlı döneminde kurulan 1. Meclisi Mebusan’a 3, 2.ve 3. Meclisi Mebusan’a 2 milletvekili gönderen Malatya, 23 Nisan 1920’de toplanan Millet Meclisi’ne 11 temsilci göndermiştir” bilgisini de paylaştı.

TBMM’nin 28. Döneminde en fazla milletvekilini 1. Dönemde 11, 5. Dönemde 9, 6. Dönemde 10, 7. Dönemde 11 , 8. Dönemde 12, 9. Dönemde 11, 10. Dönemde 12 ve 11. Dönemde 9 milletvekili gönderdiği belirtilen Malatya’nın diğer dönemlerde 6 ve 7 Milletvekili gönderdiği kaydedildi.

EN FAZLA MİLLETVEKİLİ SEÇİLENLER VE İNÖNÜ'NÜN DURUMU..
Arpacı'nın araştırmasına göre; Malatya’da en fazla seçilen milletvekili 7 dönem ile Mahmut Nedim Bey, (Mahmut Nedim Zapcı) olurken, onu sırasıyla Abdülmuttalip Bey (Abdülmuttalip Oker) 5 dönem, Hilmi Bey (Dr. Mehmet Hilmi Oytaç) 5 dönem, İsmet İnönü (Mustafa İsmet İnönü) 5 dönem (?), Öznur Çalık 5 dönem, Veli Ağbaba 5 dönem, Bülent Tüfenkci 4 dönem, Metin Emiroğlu 4 dönem, Ahmet Fırat 3 dönem, Ahmet Karasalan  3 dönem, Emrullah Barkan 3 dönem, Esat Doğan 3 dönem, M. Recai Kutan 3 dönem, Mehmet Delikaya 3 dönem, Mehmet Sadık Eti 3 dönem, Mihri Pektaş 3 dönem, Miraç Akdoğan 3 dönem, Mustafa Şahin 3 dönem, Oğuzhan Asiltürk 3 dönem ve Mehmet Kartal 3 dönemle izledi.

Ancak, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2'nci Cumhurbaşkanı, eski başbakanlardan İsmet İnönü, TBMM'de 10 dönem Malatya milletvekili olarak görev yapmasına rağmen, Arpacı'nın araştırmasında 5 dönem olarak belirtilmesi dikkat çekti.  

Yine araştırmanın, ‘seçilme tekrarı’ bölümünde 2 kez milletvekili olmasına rağmen Fuat Ölmeztoprak'ın adına da yer verilmediği görüldü.

Doç. Dr. Işıl Arpacı,  “Malatya’dan bir milletvekilinin seçilme tekrarı bakımından ortalaması 1,8’dir. Milletvekillerinin 40’ı yani %44’ü ortalamanın üzerine çıkarken, %56’sı ortalamanın altında kalarak tek dönem milletvekilliği yapmıştır. Bunun dışında milletvekillerinin %22’si 2, %13’ü 3, %6’sı 5, %2’si 4, %1’i 7 dönem parlamentoda görev yapmıştır.”  bilgilerine de yer verdi.

AÇIK ARA CHP ÖNDE..
Malatya’yı TBMM’de temsil eden milletvekillerinin partilere göre dağılımı ise şu şekilde aktarıldı;  CHP 48, AK Parti 16, Milli Görüş 5, ANAP 9, AP 2, Bağımsız 1, TİP 1, MHP 3, HP 2, SHP 2 ve  YTP 1.

Doç. Dr. Işıl Arpacı, “Malatya milletvekillerinin ağırlıklı olarak CHP’den seçildiği, CHP’yi Ak Parti ve ANAP’in takip ettiği görülmektedir. CHP ve ANAP’ın Malatya’daki başarısı, İsmet İnönü ve Turgut Özal’ın Malatyalı olması ile ilişkilendirilebilir. Benzer biçimde Milli Görüş Partileri (MSP, RP, FP) yöneticilerinden Oğuzhan Asiltürk ve Recai Kutan’ın da Malatyalı olması, Milli Görüş partilerini öne çıkarmıştır.” İfadelerini kaydetti.

TBMM'DE EN AKTİF OLAN ASLANOĞLU..
Malatya Milletvekillerinin Parlamento Faaliyetlerine aktif katılımlarındaki ilk 20 ise şu şekilde oluştu:

1- Ferit Mevlüt Aslanoğlu (2 dönem): 598
2- Veli Ağbaba (5 dönem): 510
3- İsmet İnönü (5 dönem): 233
4- Mehmet Fendoğlu (2 dönem): 203
5- Ahmet Fırat (3 dönem): 177
6- Hasan Reşit Bey (Reşit Ağar): 164
7- Süleyman Sarıbaş (1 Dönem): 158
8- Öznur Çalık (5 dönem): 117
9- Oğuzhan Asiltürk (3 dönem): 110
10- Nüvit Yetkin (2 dönem): 106
11- Lütfi Evliyaoğlu : 96
12 -Yusuf Bozkurt Özal: 84
13 -Ömer Faruk Öz (2 dönem): 65
14 -Nuri Ocakcıoğlu (2 dönem): 62
15- Metin Emiroğlu (3 dönem): 60
16- Fevzi Efendi (Mustafa Feyzi Bilgili) (1 dönem): 50
17- Hikmet Fırat (2 dönem): 46
18- Recai Kutan (3 dönem): 44
19- Ahmet  Karaaslan (3 dönem): 36
20- Mustafa Kaftan (1 dönem): 36

Doç. Dr. Arpacı, “Malatya milletvekilleri faaliyetleri bakımından değerlendirildiğinde, en çok katılım gösterilen faaliyetin söz alma, gündem dışı konuşma ve açıklama olduğu ortaya çıkmaktadır. En aktif olarak parlamento faaliyetlerine katılmış olan ilk olan 10 milletvekilinin; Mevlüt Aslanoğlu, Veli Ağbaba, İsmet İnönü, M. Celal Fendoğlu, Ayhan Fırat, Reşit Ağar, Süleyman Sarıbaş, Muharrem Kılıç, Öznur Çalık ve Oğuzhan Asiltürk olduğu görülmektedir. Tekrar seçilme ile faaliyetlere katılma açısından anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Örneğin 1 dönem milletvekilliği yapmış olan Süleyman Sarıbaş, 5 dönem milletvekili olan Öznur Çalık’dan daha fazla parlamento faaliyetine katılmıştır. Ya da Malatya adına 2, toplamda 3 dönem milletvekilliği yapan Mevlüt Aslanoğlu, 5 dönemdir milletvekilli olan Veli Ağbaba’dan daha aktiftir. Burada dikkat çekici olan nokta, milletvekillerinin partileri bakımından değerlendirildiğinde ortaya çıkmaktadır. İlk 3 sırada CHP vekilleri bulunmakta, ilk 10 içinde ise toplam 5 CHP’li vekil yer almaktadır. CHP’li vekilleri 2 milletvekili ile Ak Partili vekiller izlemektedir. Ancak bireysel faaliyetleri bakımından her iki Ak Parti milletvekili, MHP’li Celal Fendoğlu ve HP vekili Ayhan Fırat’ın gerisinde kalmaktadır. Tablonun en dikkat çekici tarafı ise tek bağımsız milletvekili olan Ahmet Özal’ın yasama dönemi boyunca sadece 1 meclis araştırması önergesine imza vermiş olması, bunun dışında hiçbir parlamento faaliyetine katılmamış olmasıdır. Özal gibi CHP vekilleri Hilmi Özbay ve Berki Tümtürk ile HP vekili İlhan Dinçel Görev süreleri boyunca kürsüde 1 kez konuşmuşlardır.” bilgilerine yer verdi.

HEMŞEHRİLİK ETKİSİ..
Doç. Dr. Arpacı'nın, Malatya'nın milletvekilliği tercihi ile ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Malatya milletvekillerinin analiz edildiği bu çalışmada ilk olarak; milletvekillerinin %56 oranında yenilendiği görülmektedir. Bir başka ifadeyle milletvekillerinin %44’ü yeniden seçilebilmiştir. Bu durum hem milletvekili adaylarının belirlenmesinde hem de seçilmesinde konjonktürün ve değişen beklentilerin siyasal sisteme aktarılabildiğini göstermektedir. İkinci olarak sayısal bakımdan CHP’li vekillerin çoğunlukta olduğu görülür. İlk bakışta bu çoğunluk, Malatya’nın siyasal tercihinin CHP’den yana olduğunun bir göstergesi olarak düşünülebilirse de, çalışmanın ortaya koyduğu veriler, bu tespiti geçersiz kılmaktadır. Zira Malatya’da Ak Parti, ANAP ve Milli Görüş Partileri de hatırı sayılır sayıda milletvekili çıkarmıştır. İnönü döneminde CHP’nin, Özal döneminde ANAP’ın, Recai Kutan ve Oğuzhan Asiltürk döneminde Milli Görüş partilerinin Malatya’da yakaladığı başarı doğrudan hemşehrilik ilişkisi ile açıklanabilir. Ancak burada eklenmesi gereken bir diğer nokta aynı zamanda bu partilerin ya siyasal iktidarın eşiğinde ya da sahibi olmalarıdır. Kabaca bir genelleme ile Malatya seçmeninin milletvekili tercihi yaparken, ideoloji yerine hemşehrilik bağını ve iktidara yakınlığı öne çıkardığı kabul edilebilir.”

malatyahaber.com- malatyayenises.com

KAPAK FOTOĞRAF: TBMM'de 10 dönem Malatya milletvekili olarak görev yapan İsmet İnönü, 1964 yılında Pembe Köşk'te ziyaretine gelen Malatya Heyeti üyeleriyle birlikte görülüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Erdal (2 hafta önce)
    Mehmet celal fendoğlu veklim hep halkla içiçe diğer vekiler Ankaraya gittikten sonra malatyayı unutuyolar sadece secimden sevime malatyadalar fendoğlu vekilmi bizim halkın vekili sağolsun varolsun.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Cumhuriyet-î El Azîz (2 hafta önce)
    Mustafa İsmet İnönü Malatyamız için gurur vericidir. Hem Lozan başarısı hem de İnönü savaşlarında bu toplum için çok fayda sağlamıştır.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • malatyalı (2 hafta önce)
    5-6 vekil vizyoner olmuştur.gerisi parti içerisinde bir çarktan ibarettir.12 vekilden nüfusun 5 kat artışına rağmen 6 vekille temsili bile vekillerimizin durumunu ortaya koymaktadır.şahsen malatya için etkili 3-4 vekil yeterlidir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nuri (2 hafta önce)
    1 kez seçilenin,5 kez seçilenden daha çok parlemanto faaliyetine katımasına rağmen,2.kez seçilememesi siyasetin başka yüzünü gösteriyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adnan (2 hafta önce)
    MHP malatya milletvekili M.Celal Fendoğlu,nu tebrik ediyor bundan sonraki çalışmalarında ülkemiz ve malatyamız için hayırlara vesile olmasını diliyorun
    %60
    %40
    Yanıtla
  • M.Bahadır ALTAŞ (2 hafta önce)
    Yapmış olduğu bu değerli çalışma için öncelikle Doç.Dr.Işıl Arpacı hocamızı kutlarım. Araştırmada yer alan bir konu ile ilgili bir düzeltme hatırlatması yapmak isterim. TBMM de 1923-1973 yıllarını kapsayan dönemde Malatya adına en uzun süre görev yapan 9 dönem ve yaklaşık 40 yıllık bir süre ile Mustafa İsmet İnönü'dür.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ayse (2 hafta önce)
    Bülent Tüfekçi 4 dönem vekil ama mecliste aktif katılımda maalesef. Acaba nerede? Cevaplar sizden
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Yavuz (2 hafta önce)
    Işıl hanım istatistiksel bir yazı olmuş ama eksik kalmış onbir vekil'in beşi vekilliği kabul etmiştir.zabcıoğlu meclis tutanaklarına geçen İlk konuşması vekil harcırahlarının artırılması zaman istiklal savaşı zamanı ayrıca eksik kalan hayatları boyunca Ankara'dan daha doğuya gitmemiş kaç Malatya vekili var yazınızda belirtmemişsiniz .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • orkun selvi (2 hafta önce)
    1 dönem vekillik yapan SÜLEYMAN SARIBAŞ 5 dönem vekillik yapan Öznur ÇALIK'tan daha fazla çalışmış
    %79
    %21
    Yanıtla
  • ertugrul (2 hafta önce)
    sayın editör soyadımız zapcı değil doğrusu Zabcıdır düzeltmenizi rica ederim meclis arşivlerinde de böyle geçmektedir
    %67
    %33
    Yanıtla