Dünya Engelliler Günü dolayısı ile AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz ile CHP Milletvekili Veli Ağbaba birer açıklama yaptılar.
ÖZ'ÜN AÇIKLAMASI..
AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, "Bütün engelli kardeşlerimin bu anlamlı gününü can-ı gönülden tebrik ediyorum." dedi.
Milletvekili Öz'ün yayınladığı mesaj şöyle ;
"İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın düsturuyla hareket eden, yaradılanı yaradandan ötürü seven, insana eşrefi mahlûkat gözü ile bakan bir inanıcın müntesipleri olarak Engellilerin de herkes gibi, başka hiçbir sebeple değil; salt insan oldukları için onurlu bir yaşamı hak etiklerine olan inancımız tamdır. İşte bu inancın ve idealin gereği olarak iktidara geldiğimizden bugüne kadar Sn. Başbakanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın öncülüğünde devrim niteliğinde bir çok değişikliğe, yeniliğe, reforma imza attık.
Bu kapsamda; Özürlüler Kanunu ile engellilerin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ile her bakımdan gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirler aldık.
Bu uygulama ile ailesi yanında bakılan engelliler için SHÇEK tarafından aileye aylık asgari ücret tutarında ödeme yapılmaktadır. Bu kapsamda 2006-2011 yıllarında toplam 2 milyar 970 milyon TL ödeme yapılmıştır.
Muhtaç, engelli ve yetimlerimize Vakıflar Genel Müdürlüğü de aylık bağlıyor. 2011 yılı itibariyle bir kısım muhtaç, engelli ve yetimlerimizin her birine aylık 330,6 TL ödüyoruz.
İktidarımız döneminde çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan aylıkları 2 ila 3 kat oranında artırdık, kapsamını genişlettik
İhtiyacı olan tüm engelli çocukların özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmasını temin ettik. Özel eğitim sınıflarında eğitim gören engelli çocukların ulaşımlarını ücretsiz servislerle sağlıyoruz.
Ücretsiz ders kitabı dağıtılması kapsamında Türkiye’de ilk defa görme engelli çocuklarımız ve gençlerimiz için kabartma (Braille) alfabe ile yüzlerce çeşit kitap üretildi ve dağıtıldı.
Engelli işçi çalıştıran işverenlerin ödedikleri sigorta primlerinin tamamını Hazine’ce karşılıyoruz.
Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan kadın sigortalılara dörtte bir oranında erken emeklilik hakkı tanıdık.
Engellinin sahip olduğu bir evini emlak vergisinden muaf tuttuk.
Engellilere destek olmak amacıyla; eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarını Katma Değer Vergisi’nden istisna tuttuk.
Kamuya açık her türlü yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanları ile binaların, şehiriçi toplu taşıma araçlarının engellilerin kullanımına uygun duruma getirilmesini mecburi kıldık.
2002 yılında kamu kurumlarında istihdam edilen engelli memur sayısı 6103 iken, 2010 itibariyle 19 bine yükselttik, yani 3 kat artırdık. Kamu kurumlarında ve özel sektörde istihdam edilen işçi sayısı 2002 yılında 10 bin 883 iken, 2010 yılında 32 bin 257’ye yükselttik. Yani 3 kat artırdık.
Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklikle, eşi, çocuğu veya kardeşi engelli olan personelin, bu yakınlarının eğitim alabileceği il veya ilçeye atanmasına imkân sağladık.
2006 yılından itibaren evde bakılan her engelli birey için bakımı yapan kişiye (anne, abla, teyze, vs.) bir tam asgari ücret ödeme uygulamasını başlattık. Şimdiye kadar 284 bin engelli kişi bu kapsama alındı. Sadece bugün Malatya’mızda 3500 e yakın hemşehrimiz Bakım maaşı alıyor.
Engelli çocuğu bulunan bütün annelerimizin omuzlarındaki yükü bir nebze olsun hafifletebilmek için bakıma muhtaç çocuğu olan kadınlarımıza 5 yıla kadar erken emekli olma imkânı getirdik.
İŞ-KUR, çalışma hayatına aktif katılmak isteyen engellilerimize “iş gücü yetiştirme kursları” düzenledi. Kursa katılan engellilerimize günlük 15 TL harçlık verildi. 2010 yılına kadar 20 bin engellimiz bu eğitimlere katıldı.
Sadece 2010 yılında ve Sadece İŞ-KUR aracılığıyla 32 bin 257 engellimiz istihdam edildi.
Kamuda 2008 yılında 9 bin 666 engelli çalışırken 2010 yılında bu sayı 21 bin 875’ e çıkartılmıştır.
Daha önce 18 yaşın altındaki engellilerimize engelli maaşı bağlanmazken, AK Parti İktidarı ile artık 18 yaş altındaki evlatlarımız da engelli maaşı alabiliyorlar.
Daha önce Sosyal Güvencesi olmayan engellilerimizin tedavi masrafları karşılanmazken bugün artık Yeşil Kart uygulaması ile Sosyal Güvencesi olmayan engellilerimizin tedavi giderleri karşılanmaktadır.
Bunlarla birlikte, Malatya Belediyemizin yapmış olduğu çevre düzenlemeleri, kaldırım çalışmaları, engellilerimize uygun olarak alınan 49 otobüs vb. çalışmalarla birlikte Engelsiz bir Malatya konusunda alınan ciddi mesafe de mutluluğumuzu perçinlemiştir.
Bu hizmetlerle, engelli kardeşlerimize karşı sorumluluklarımızı ifa etmenin kalbi müsterihliğini yaşıyoruz. Tabi ki; yol uzun. Alacağımız daha çok mesafe var. Bu mesafeleri engelli kardeşlerimizle el ele, gönül gönüle içtenlikle, samimiyetle aşacağımıza inanıyorum. Bu vesile ile bütün Engelli Kardeşlerimin Dünya Özürlüler Gününü tebrik ediyor, ömür boyu sıhhat, sağlık, huzur ve başarı diliyorum."
AĞBABA'NIN MESAJI
CHP Milletvekili Ağbaba da mesajında şöyle dedi:
"3 Aralık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de engellilerin sorunlarının gündeme getirildiği, bu sorunların çözümüne ilişkin önerilerin tartışıldığı “Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir. Ancak ayrımcılıkla mücadelenin en önemli sahalarından biri olan engelli haklarının, sorunlarının ve
Türkiye 2007’de imzaladığı “Engelli Hakları Sözleşmesi” nin gerektirdiği hiçbir yükümlülüğü yerine getirememiştir. Türkiye’de engelliler sosyal, kültürel, siyasal alanda katılımdan uzak tutulmakta, acınan bir duygu ile yaklaşılıp, muhtaç muamelesi görmektedir. Maalesef toplumun bu yaklaşımına siyasiler ve yasa uygulayıcıları da dahil olmaktadır. Bunun en güzel örneği “Özürlüler Yasası” adıyla anılan 5378 Sayılı Yasadır. 2005 yılında jet hızıyla çıkarılan yasa 6 yıl geçmesine karşın engellilerin gündelik hayata katılımları, eğitim, sağlık ve istihdam gibi temel problemlerinde hiçbir ilerleme sağlamamıştır. AKP Hükümeti, uygulama ve denetimde sınıfta kalmıştır. Engellilerimiz de tüm toplum kesimleri gibi yüz üstü bırakılmış, kaderlerine terk edilmiştir.
Engelliler için kanunu çıkaran TBMM’de 5517 personel çalışıyor. Yasaya göre %3 yani 165 engelli çalıştırması gereken TBMM’nde sadece 51 engelli personel çalışıyor. Yani kendi çıkardığı yasayı uygulamayan meclis ile karşı karşıyayız.
Türkiye'de nüfusun yüzde 12’si engellidir. AKP; yakınlarıyla birlikte yaklaşık 20 Milyon kişiyi ilgilendiren Başbakanlığa bağlı “Özürlüler İdaresi Başkanlığını” kaldırdı. Yaşlılar ve Engelliler, Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir Genel Müdürlük bünyesinde bir çatı altında topladı. Milyonlarca engelli ve yaşlıyı bir Genel Müdürlüğe bağlamak ve hizmet vermek AKP’nin bakış açısının en güzel örneğidir.
Engellilere hizmet eden kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör işletmeleri ve sivil toplum örgütlerinin desteklenmesi gerekmektedir. Engelliler daha fazla değer, hak ve güzel bir yaşam istiyorlar. TBMM’nde bir komisyon kurularak engellilerin yasal haklarının hayata geçirilmesi için gerekli girişimlerde bulunacağım.
Acıyarak, yok sayarak, gözlerimizi başka tarafa çevirerek engelleri aşamayız. İnsanın görmemesi, duymaması, yürüyememesi hiçbir zaman engel değildir. Engellilerimizin sorunlarının en kısa sürede giderilmesi için herkesi daha duyarlı olmaya davet ediyorum. "