SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Tedbirler Masaya Yatırıldı"

A- A+ PAYLAŞ

  • DSİ Genel Müdürlüğü'nden "Malatya'nın Susuzluk Sorunu"na ilişkin haberlerimize yanıt geldi.. 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Malatya’da çiftçi ve üreticileri isyan noktasına getiren sulama suyu sorununa çözüm olarak önerilen “Çat Barajı’nın dip suyunun çekilmesi” projesi ile ilgili olarak uzman görüşlerini yansıtan “Dip Suyunu Çekmek Çözüm Değil?” başlıklı haberimize ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Malatya’nın su sıkıntısı çekmemesi adına son 14 yılda çok sayıda tesisin hizmete alındığını vurguladı.

DSİ Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında kısa ve orta vadede özellikle tarımsal sulama sıkıntısının giderilmesi için bir dizi tedbirin masaya yatırıldığı belirtilerek “Şahnahan B ve C kanallarına Karakaya Barajı’ndan su terfi ettirilmesi, ortaya çıkacak sulama maliyeti için güneş enerjisinden faydalanılması adına mevzuatta çalışma yapılması, su sıkıntısının giderilmesi için sulama yapılan alanlarda acil olarak sondaj kuyuları açılması, Malatya şehri arıtma suyunun sulamaya verilmesi, yapımı tamamlanan Boztepe Recai Kutan ve Turgut Özal Barajlarının sulama kanallarının bir an önce bitirilmesi ve 2018 yılı sulama sezonunda 135 000 dekar araziye sulama suyu sağlanması gibi tedbirler masaya yatırılmıştır” denildi.

Haberimizde özellikle vurgulan Şerefhan Deresi’nin Çat Barajı’na akıtılması projesi konusunda da bilgi veren DSİ Genel Müdürlüğü,12.900 dekar zirai araziyi sulayacak Çelikhan Sulamasının en önemli ayağı olan Şerefhan (Görnek) Deresi üzerinde inşa edilecek projede % 80 fiziki gerçekleşme sağlandığını’ açıkladı.

DSİ Genel Müdürlüğü’nün haberimize ilişkin açıklaması şöyle:

29 Ağustos 2017 tarihli sayısında yayınlanan “Dip Suyunu Çekmek Çözüm Değil?” başlıklı haberinizle alakalı aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

Öncelikle Malatya ilinde yaşanan sıkıntı, il genelinde 2016 yılı kış ve 2017 yılı bahar aylarında etkili olan hidrolojik kuraklıktan kaynaklanmaktadır. Yaşanan bu kuraklık sebebiyle barajlara su akımı çok düşük seviyede olmuş, bu da sulama suyunun araziye ulaşmasında sıkıntı yaşanmasına sebep olmuştur.

Açıklamamıza öncelikle Çat Barajı’nda yapılan çalışmalar ile alakalı bilgi vererek başlamak isteriz. 05.08.2017 tarihinde itibaren iş makineleri Çat Barajına gönderilmiş olup, 07.08.2017 tarihinden itibaren sedde yapımına başlanılmıştır. 250 m uzunluğunda, 2 m yüksekliğinde ve 6 m genişliğinde sedde 14.08.207 tarihinde tamamlanmıştır. Çat Barajı ölü hacimden sulama suyu alınması için 10 adet dalgıç pompa ve suyun su alma yapısına suyun terfi edilmesi için 2004 m Ø 300 koriger boru temin edilmiştir. Ayrıca pompaların çalıştırılması için panolara enerji hattı çekilmektedir. Dalgıç pompalar suya indirildikten sonra boru montajları yapılmış olup, 18.08.2017 tarihinden itibaren barajdan pompajla 7-10 milyon m3 alınmasına başlanmıştır.

Şerefhan Deresi ile alakalı da bilgi vermek isteriz. 12.900 dekar zirai araziyi sulayacak Çelikhan Sulamasının en önemli ayağı olan Şerefhan (Görnek) Deresi üzerinde inşa edilecek “Taşdamlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı” işidir. Söz konusu proje kapsamında Şerefhan Deresi üzerine 1 adet regülatör ve 1.600 m uzunluğunda 1600’lük CTP boru montajı yapılacaktır. Şu an itibariyle projede% 80 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.

“14 yılda 6 baraj ve gölet inşa edildi”

DSİ olarak Malatya’mızın su sıkıntısı çekmemesi adına son 14 yılda çok sayıda tesis hizmete alınmıştır. Son 14 yılda; 6 baraj ve gölet inşa edilmiştir. Yaşanan kuraklığın önüne geçmenin en önemli çözüm yolunun depolama tesisi inşa etmek olduğunu bilen Genel Müdürlüğümüz önümüzdeki dönemde şehrimizde 14 adet barajın inşaatını tamamlayacaktır. Yoncalı Barajı, Yeşil Vadi (Beylerderesi) Barajı, Darende Ayvalı Barajı, Doğanşehir Elmalı Barajı, Hekimhan Budaklı Barajı, Hekimhan Karadere Barajı, Kuluncak Karaçayır Barajı, Hekimhan Kurşunlu Barajı, Merkez Yaygın Barajı, Kuluncak Bicir Barajı, Doğanşehir Erkenek Barajı, Akçadağ Taşevler Barajı ve Darende Çınarköy Barajı inşaatı devam eden projelerdendir.

Hangi acil tedbirler masaya yatırıldı?

DSİ Genel Müdürlüğü il genelinde yaşanan sıkıntıyı gidermek adına önümüzdeki dönemde ivedi olarak aşağıdaki tedbirleri hayata geçirmeyi planlamaktadır.

Beylerderesi Göleti’nin 2018 yılında tamamlanması, Yeşilyurt (İnekpınarı) Barajı’nın yatırım programına alınması, sulamaların daha az su ile daha çok verim elde edilmesini sağlayacak modern sisteme dönüştürülmesi, Şahnahan B ve C kanallarına Karakaya Barajı’ndan su terfi ettirilmesi, ortaya çıkacak sulama maliyeti için güneş enerjisinden faydalanılması adına mevzuatta çalışma yapılması, su sıkıntısının giderilmesi için sulama yapılan alanlarda acil olarak sondaj kuyuları açılması, Malatya şehri arıtma suyunun sulamaya verilmesi, yapımı tamamlanan Boztepe Recai Kutan ve Turgut Özal Barajlarının sulama kanallarının bir an önce bitirilmesi ve 2018 yılı sulama sezonunda 135 000 dekar araziye sulama suyu sağlanması gibi tedbirler masaya yatırılmıştır. Sonuç olarak, DSİ Genel Müdürlüğü olarak  kuraklıktan dolayı sıkıntı yaşayan Malatyalı çiftçimizin su sıkıntısının giderilmesi adına çalışmalarımız şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da artarak devam edecektir.

Sizin ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi maksadıyla bilgilerinize sunulur.

Bu arada DSİ Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında Malatya’daki su sıkıntısını çözeceği belirtilen bazı projelerin tamamlanma ve devreye alınma tarihleri konusunda net bilgi verilmemesi dikkat çekti. Açıklamada, özellikle Boztepe Recai Kutan ve Kapıkaya Turgut Özal Barajlarına ait sulama kanalları Malatya’daki susuzluk problemi için ‘ivedi’ tedbirler arasında belirtilirken, bu kanalların ne zaman tamamlanacağına dair  ‘bir an önce’, ve 14 baraj ve göletin hizmete alınması konusunda ‘önümüzdeki dönem’ şeklinde tarihi net olmayan, muğlak ifadeler kullanıldı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTOĞRAF: Sulama suyu sorunu nedeniyle, 'dip seviye'deki Çat Baraj Gölü'nden çekilen su Derme Sulama Kanalı'na aktarılmak üzere tünele pompalanırken..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • ahmet (7 yıl önce)
    yazmayayım dedim..çat barajındaki suyun neresi dip suyu..su en fazla 6-7 metre çekilmiş...haberdeki foto sanki orada küçük bir gölet varmış gibi izlenimi veriyor..halbuki gösterilen yerde en az 2 km uzunluğunda doluluk var..neresi dip suyu..
    0
    0
    Yanıtla
  • Receps (7 yıl önce)
    Celikhanda bulunan hidroelektrik santralina kış ayinda deneme sulari verdiginizden debi dusmesin. Gercek budur. Aciklamiyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • bekir (7 yıl önce)
    laf salatası.mevzuat üzerinde çalışma nasıl oluyorsa bizde öğrenelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (7 yıl önce)
    Çat barajinin suyunu çekeceğinize karakayanin suyunu güneş enerjisi kullanılarak çekilebilir ...Mevcut barajların yüksekliği artırılarak kışın suyun boşa akışı engellenir örneğin sultansuyu barajı 5 ay suyu boşa akıyor halbuki bu gibi barajların 10 metre yükseltilmesi su ihtiyacını büyük ölçüde karşılar. ..çözüm çok ama
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (7 yıl önce)
    Derme sulama birliği başkanı istifa etmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Rıza bozkurt (7 yıl önce)
    Şerefhan Deresi ile alakalı da bilgi vermek isteriz. 12.900 dekar zirai araziyi sulayacak Çelikhan Sulamasının en önemli ayağı olan Şerefhan (Görnek) Deresi üzerinde inşa edilecek “Taşdamlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı” işidir. Söz konusu proje kapsamında Şerefhan Deresi üzerine 1 adet regülatör ve 1.600 m uzunluğunda 1600’lük CTP boru montajı yapılacaktır. Şu an itibariyle projede% 80 fiziki gerçekleşme sağlanmışt Ancak bu anlatım kuşku ve muğalak açıklamaların yalın hale gelmesi gerekmektedir.Malatyanın talebi ve beklentisi şerefhan ın çay barajına akıtılması olup sanık şerefhan dedesinin ayrı bir proje iması yaratılmaya çalışılmaktadır.var barajına aktarılmasını yoksa çelikhana özgü ayrı bir projemidir
    0
    0
    Yanıtla