CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, ''Anayasamızın 175. maddesi 'yeniden anayasa yazma' ilkesini kabul etmemiştir'' dedi.
Malatya'da düzenlenen ''Milli Anayasa Forumu''na konuşmacı olarak katılan Genç, yapılacak anayasanın, mevcut anayasanın 175. ve 82. maddeleri çerçevesinde hazırlanması gerektiğini savundu.
12 Eylül'ü, 12 Mart'ı ve 28 Şubat'ı hatırladığını belirten Genç, ''1982 Anayasası'nın yapılmasına, 12 Eylül Anayasası'nın yapılmasına bizzat katıldım. Anayasa yapmak tabii ki çok iyi bir şey. Devletin kuruluşunu, onun işleyişini, organların birbiriyle ahengini sağlayabilecek temel hak ve özgürlükler konusunda vatandaşlar için güvenceler getirecek, siyasi iktidarlara karşı vatandaşı koruyacak, temel hak ve özgürlüklerini garanti altına alacak bir sistemdir. Anayasa zaten bunun için bir nevi toplum sözleşmesidir'' diye konuştu.
Genç, 1982 Anayasası yapılırken bütün sivil toplum örgütlerinden görüş istendiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
''Üniversitelerden görüşler istendi. Danışma meclisinde işveren, işçi temsilcisi vardı. Yargıtay'dan, Danıştay'dan üyeler vardı. Her toplum kesiminden insanlar vardı. 1982 Anayasası yapıldı. O zaman Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, BM İnsan Hakları Sözleşmesi, dünyada var olan temel hak ve özgürlüklerin esaslarının belirlendiği temel sözleşmelerdeki temel hak ve özgürlüklerle yargıyla ilgili her türlü özgürlük de birinci madde olarak bu anayasaya yazıldı. Ama arkasından istisnalar getirildi. İşte o birinci temel ilke konulduktan sonra, o 'ancak' ifadesi var ya, o ancaktan sonra da özgürlükler aşağı yukarı değersiz yargı haline getirildi. O zaman da ilk maddenin geçirilmesine tek başıma ret verdim. Arkasından da son oylaması yapılırken 6 kişi ret verdik. Yüzde 92 ile bu anayasa kabul edildi.''
Parlamentonun yeni bir anayasa yapamayacağını ileri süren Genç, ''Bu meclis anayasa yapamaz, yeni anayasa yapamaz. Çünkü anayasamızın 175. maddesi 'yeniden anayasa yazma' ilkesini kabul etmemiştir'' diye konuştu.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.