CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “AKP’nin OHAL KHK’larıyla kamudan çıkardığı kamu personelleri adeta açlığa mahkum ettiğini ,vatandaşlara bu ihraçlara yönelik gösterdiği tek başvuru yolunu da işletmediğini belirterek, 1,5 aydır tek bir başvuruyu bile sonuçlandırmayan OHAL Komisyonu üyelerinin Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na davet edilerek bilgi vermelerini istedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Veli Ağbaba, OHAL Komisyonuna başvuruların 14 Eylül 2017 de sona erdiğini belirterek OHAL Komisyonu’nun karar vermediği her günün, mağdurların uğradığı hak ihlallerini artırdığını ifade etti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Veli Ağbaba’nın komisyona yaptığı başvuru metni şu şekilde;
"15 Temmuz 2016 günü, 250 yurttaşımızın şehit düştüğü bir darbe girişimi yaşanmış, darbe girişiminden 5 gün sonra, 20 Temmuz’da iktidar partisi ve MHP’nin oylarıyla OHAL ilan edilmişti. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, OHAL rejiminin kendisine tanıdığı yetkilere dayanarak, darbe girişimiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan çok sayıda kamu personelini memuriyetten çıkarırken, gazete, dergi ve dernekleri bu yetki kapsamında kapatmış, haklarında soruşturma dahi olmayan çok sayıda akademisyen ve kamu personeline yurt dışına çıkış yasağı koymuştur. OHAL hukukunun yarattığı hak ihlallerini incelemek amacıyla geç de olsa OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulmuştur. 23 Ocak günkü Resmi Gazete’de kurulduğu ilan edilen komisyon, başvuru almaya ancak 17 Temmuz günü başlamış, başvuru süresinin dolduğu 14 Eylül’den bu yana 1,5 ay geçmesine karşın yapılan 101 bin 243 başvuru hakkında tek bir karar dahi vermemiştir.
101 bin 243 başvuru sahibi, bu komisyonun bir an önce çalışmasını beklemektedir. OHAL KHK’larıyla kamudan çıkardığı personelini adeta açlığa mahkum eden Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, vatandaşlara bu ihraçlara yönelik gösterdiği tek başvuru yolunu da işletmemektedir. OHAL Komisyonu’nun karar vermediği her gün, vatandaşlarımızın uğradığı hak ihlali de artmaktadır.
OHAL KHK’larıyla tanınan haklar çerçevesinde OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu üyeleri yaptıkları iş ve işlemlerden dolayı sorumlu tutulamayacaktır. Ancak TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kanunu’nun komisyonun yetkilerini düzenleyen 5’inci maddesi, “İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, görevleri ile ilgili olarak, Bakanlıklarla Genel ve Katma Bütçeli Dairelerden, mahalli idarelerden, muhtarlıklardan, üniversitelerden ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlardan bilgi istemek ve buralarda inceleme yapmak, ilgililerini çağırıp bilgi almak yetkisine sahiptir” hükmünü içermektedir. Bu nedenle, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu üyelerinin, dosyalara yönelik karar aşamasında yaşanan gecikme ve başvuruların nihai durumuna ilişkin bilgi vermeleri amacıyla komisyonumuza çağrılmalarını arz ediyorum."
Bülten