SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tek Çare Kentsel Dönüşüm'

'Tek Çare Kentsel Dönüşüm'
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Depremle mücadele bir milli güvenlik meselesi. Ve biliyoruz ki bu mücadelede tek çare kentsel dönüşüm." ifadesini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın 1500'lü yıllardan itibaren farklı zamanlarda 7 ve üstü büyüklüğünde 20'den fazla depremle sarsıldığını belirtti.

6 Şubat 2023'te meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki Pazarcık merkezli, 7,6 büyüklüğündeki Elbistan merkezli depremler ile 11 şehirde ağır yıkım yaşandığını hatırlatan Kurum, şunları kaydetti:

"Sismik açıdan çok aktif bir ülke olan Türkiye, Avrasya-Arap-Afrika levhası arasında yer alıyor. Türkiye, sınırları içerisinde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı ile deprem kuşağında bulunuyor. Uzmanlar, Türkiye nüfusunun yüzde 60'a yakınının, faal olan ve zarar verebilen deprem alanları üzerinde yerleştiğini ifade ediyor. Bundan dolayı Türkiye'deki binaların kentsel dönüşüm projesi kapsamında depreme dayanıklı yapılması hayati önem içeriyor. Hep söylüyoruz, depremle mücadele bir milli güvenlik meselesi. Ve biliyoruz ki bu mücadelede tek çare kentsel dönüşüm. Vatandaşımızla el ele vererek bugüne kadar yaptığımız sosyal konutlarla beraber 15 milyon insanımızı güvenli yuvalara yerleştirdik. Ama yetmez. Tüm şehirlerimizi tüm afetlere karşı dirençli hale getirene kadar durmayacağız."

1 milyon 114 bin 129 bina denetlendi

Öte yandan, Kurum'un paylaşımında, Bakanlığın kentsel dönüşüm faaliyetlerine ilişkin bilgiler de yer aldı.

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de 7,5 milyon bağımsız birim risk altındayken, 2 milyon bağımsız birim de acil dönüştürülmesi gerekiyor.

Türkiye genelinde 2012'den bu yana 2 milyon 317 bin konutun dönüşümü sağlandı. 238 bin bağımsız birimin dönüşümü ise devam ediyor.

"Yapı Denetim Sistemi" kapsamında bugüne kadar 1 milyon 114 bin 129 bina denetlendi, 515 bin binanın denetimi ise devam ediyor.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) koordinesiyle bugüne kadar 1 milyon 481 bin sosyal konut inşa edildi, 5 milyon vatandaş güvenli konutlara kavuştu. 81 ilde 312 bin sosyal konutun inşası sürüyor.

İstanbul'da 7,5 milyon yapı bulunuyor. 1,5 milyon yapının risk altında, 600 bin binanın ise her an çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu İstanbul'da bugüne kadar Bakanlık desteğiyle 923 bin bağımsız birimin dönüşümü tamamlanırken, 134 bin bağımsız birimin de dönüşümü devam ediyor.

İstanbul'da ev ve iş yerlerini dönüştürmek isteyen vatandaşlara 100 bin lira taşınma yardımı, 700 bin lira hibe ve 2 sene geri ödemesiz 700 bin lira kredi imkanını kapsayan 1,5 milyon liralık destek sağlanıyor. "Yarısı Bizden Kampanyası" kapsamında alan bazlı büyük dönüşümlerde ise 700 bin liralık hibe desteği sağlanıyor. İstanbul'da 15 bin ev ve iş yerinin Yarısı Bizden ile dönüşümü sürüyor.

Deprem bölgesindeki 11 ilde 201 bin 580 ev teslim edildi

Deprem bölgesindeki 11 ilde bugüne kadar 201 bin 580 ev, iş yeri ve köy evi teslim edildi. Yıl sonuna kadar 452 bin 983 ev, iş yeri ve köy evinin teslim edilmesi hedefleniyor.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığının desteğiyle deprem bölgesindeki Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilen 18 ilde evlerini dönüştürmek isteyenlere 750 bin lira hibe, 2 yıl geri ödemesiz ve faizsiz 750 bin lira kredi imkanını içeren 1,5 milyon liralık destek sağlanıyor.

"Yerinde Dönüşüm" kapsamında bugüne kadar vatandaşa 24 milyar lira kaynak aktarıldı. 59 bin bağımsız birimin yerinde dönüşüm işlemleri başladı.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Depremzede (1 ay önce)
    TOKİ’den kurada tarafıma ev çıktı ancak Malatya Afad yerinde dönüşüm çoğunluğu sağlayan binalardaki hak sahiplerine hibe kredi almadan yerinde dönüşüm yapsalar dahi TOKİ anahtarını teslim edemeyeceklerini söylüyorlar.Bakanlığımızın ivedilikle bu hususta karar alması ve anahtarlarımızın teslim edilmesi gerekmektedir.aksi halde yerinde dönüşüm yapacak parası olmayanlar toki de alamayacak ya da toki almak isteyenlerin arsaları kullanılamaz duruma gelecektir.müteahhitlere toki alacak şekilde ödemeler yapılıyor.bu şekilde alınan bir karar ciddi mağduriyet yaratır.anahtarlarımızın ivedilikle teslim edilmesi gerekmektedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (1 ay önce)
    Güzel diyorsun da sayın bakanım sanki yerinde dönüşüm yapanlar cezalandırılıyor gibi verilen hibe kredi yetersiz malatyada en düşük mt kare yapımı 20 ile 21 bin tl 100 mt kare bir daire 2 milyon 200 bin devlet verdiği 1 buçuk milyon üste 700 bin vereceğiz birde yerinde dönüşüm yapanların kirası kesiliyor Bina nin yapım süresi en az 15 ay belediye lerde 5,6 ayi yapı ruhsatı alma ile geçiyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Depremzede vatandaş (1 ay önce)Malatyali isimli kullanıcı yorumuna
    Sayın Bakanım, depremden Mağdur olan vatandaşlardan toki alacaklar için TOKİ'ler teslim edilene kadar kira yardımı veriyorsunuz, rezerv alanlardan daireler teslim edilene kadar kira yardımı veriyorsunuz ancak yerinde dönüşüm yaptıranlar sanki cezalandırılıyor gibi projesi Onaylanır onaylanmaz kira yardımları kesiliyor.Bunun bir mantığı var mıdır lütfen bu konuya bir el atmanızı istirham ediyoruz. Hatta yarısı bizden kampanyası şeklinde Anadolu'da uyguladığınız kampanyada da kira yardımı veriyorsunuz sadece yerinde dönüşümleri yaptıranları cezalandırıyorsunuz, Oysa yerinde dönüşüm yaptıran vatandaşlarımız müteahhitle anlaştığında bir miktar parayı mutlaka peşin olarak ödemek zorunda ama diğer hak sahipleri dairesi teslim edilip içine taşıncaya kadar herhangi bir para da ödemiyorlar, bu konuyu tekrar gözden geçirmenizi istirham ediyoruz saygılar
    0
    0
    Yanıtla