SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tek Suçlu Müteahhitler Algısı Doğru Değil"

A- A+ PAYLAŞ

MİMDER Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, her deprem felaketinde kamuoyu baskısı ile müteahhitlerin hedef gösterilmesinin doğru olmadığını belirterek, "Tek suçlu müteahhitler algısı doğru değil" dedi.

Malatya İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı ve MİMDER Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, basın açıklamasında bulunarak depremlerden sonra yaşananları değerlendirdi. Bülbüloğlu, “ Ülke olarak yaşadığımız deprem felaketinden sonra vatandaşlarımızın içinde bulunduğu durum, can kayıplarımız ve acılarımız henüz tazeyken, “Kusurlu kim, ihmal eden kim, suçlu kim?’’ tartışmalarının içerisinde olmak istemedik. Ancak, kamuoyunda farklı provokasyonlarla gerçekleştirilmek istenen ve linç kampanyasına dönüştürülen “Tek suçlu müteahhit’’ algısının doğru olmadığını, meselenin yerinde tespit, yetki ve sorumluluk başlıklarında değerlendirilmesi gerekliliğinin önemine binaen kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğu içerisinde açıklama yapma gereği duyduk” dedi.

Müteahhitlerin tek başına suçlu ilan etmenin doğru ve adil olmadığını vurgulayan Bülbüloğlu, “ Yaşanan can kayıplarının, kaybolan hayatların ve çekilen acıların sorumlularının elbette bir cezası olmalıdır. Devletine ve milletine hizmet etmiş ve işini yasaların öngördüğü şartlarda yapan günümüz şartlarında yasal düzenleme ile mesleki yeterliliklerine göre sınıflandırılan ve belgelendirilen Müteahhitlerin her deprem felaketinde olduğu gibi; bazı kesimlerin provokasyonel yaklaşımları ve kamuoyu baskısı ile tek başlarına sorumlu olarak hedef göstermek, suçlu ilan etmek doğru ve adil değildir” ifadelerini kullandı.

Bülbüloğlu, “ Maalesef neredeyse son beş yüz yılın en şiddetli iki depremini 9 saat arayla yaşadık. Çevre Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’un da ulusal bir haber kanalında ifade ettiği gibi 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki şiddetli deprem geçirmesine rağmen binalarımız ayakta kalarak görevini yapmış vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamıştır. Binalarımız bu depremler neticesinde ağır veya orta hasar alabilir. Bakanımızın bu ifadelerinden ve değerli bilim adamlarımızın tespitlerinden de anlaşıldığı üzere hasar alan binalardan müteahhitleri suçlu ilan etmek ve hedef göstermek, sağlıklı tespit ve teşhisi saptırmaktır. Ayrıca, bu binaların hasar almasındaki sorumluluk alanlarının ve nedenlerinin tespitini doğru analiz ederek, yeni ve kalıcı tedbirler almamız ancak bilim ve ortak akıl ile mümkün olacaktır. Gerçekleşen deprem ivme katsayıları ve yönetmeliğimizdeki değerler göz önüne alındığında yaşadığımız felaketin büyüklüğü gözler önüne serilmektedir” diye konuştu.

Depremin gerçekleştiği andan itibaren vatandaşlara destek olmak için sahada çalışmalar yürüttüklerinin de altını çizen Bülbüloğlu, “ Depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren günlerdir vatandaşlarımıza destek olmak yaralarımızı birlikte sarmak adına sahada çalışmalarımızı yürütüyoruz. Binalarımızda ki hasar tespit sürecini de birebir yakından takip ediyoruz. Tespitler yapılırken özellikle natamam veya tamamlanmış yapı denetimli binalarımızın daha detaylı ve teknik inceleme sonucunda alanında uzman mühendislerimiz tarafından nihai kararlar verilmesi gerekmektedir. Hızlı ve yüzeysel yapılan tespitler sonucu bu binaların yıkım kararı alınması hem vatandaşımıza hem de kamuya ciddi bir yük getirecektir. Ayrıca bu süreçte yapı denetimli binalarımızın hasar görmesindeki en önemli etkenlerin gerçekleşen deprem ivme katsayı değerleri ve deprem periyodunun mevcut deprem yönetmeliğine göre tasarlanan ve uygulanan statik projedeki alınan değerlerin yaklaşık 4-5 kat büyüklüğünde olduğu ve imar alanlarının yanlış zeminlerde yüksek katlı belirlenmesinden kaynaklı oluştuğunu görüyoruz.

Bu minvalde yaşadığımız bu büyük felaketten ve acılardan hepimiz üzerimize düşen sorumluluğu daha fazla hissetmeli ve buna göre hareket etmeliyiz. Bir an önce deprem sonrası yaralarımızın sarılması şehrimizin yeniden ayağa kalkması için bütün gücümüzle milletimizin, devletimizin yanında ve emrinde olduğumuzu saygıyla kamuoyuna duyururuz” dedi.

İha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

34 yorum yapılmış

  • Kerem (1 yıl önce)
    Allah korkunuz olsa böyle beyanlar verir misiniz acaba? Daha içinde oturanın bile olmadığı yeni yapım binalar ağır hasarlı. Bu arkadaş çıkmış binalar görevini yaptı diyor. Bakan Murat Kurumun tokiyle ilgili laflarını organize bir şekilde whatsapp üzerinden paylaşarak algı yaratmaya yaptıkları rezaleti aklamaya çalışıyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ilyas (1 yıl önce)
    2023 Ocak itibariyle inşaatı biten Malatya Bostanbaşıda bir meşhur yapı var. içinde henüz taşınan bile yok. Para ödeyip satın alanların tümü mağdur ve tüm birikimlerini sizin müteahit arkadaşlarınız cebe indirdiler. Satın alanlar belki 5 toki dairesi parası ödeyerek aldı. Ancak bu site şu an ağır hasarlı. Bu nasıl görevini yapmak be? İnsanların zekasıyla dalga geçmeyin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat ulutas (1 yıl önce)
    Kayısı bahçesi iyi meyve veren Lokantası iş yapan Araba iyi satan galerici vs. Sen bunları müteahhit yaparsan böyle açıklama yaparlar.az hasar alan binada görevini yapmış. Bu mantık boş gereksiz savunma
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aga (1 yıl önce)
    Öncelikle Millet bir Algi Yapmis nasil Tarim Arsada Insaat verilmis diye Bostanbasi da.Dubai da Deniz de 100 Katli Bina Yapiyorlar ? Adam Mütahitse hic Sikinti olmaz 20 Kat yapar amasi var Burda .Internete reklam Yapiyor depreme Karsi ray sistemli bina diye simdi ortaya cikiyor onu bile Yapmamis Perde Merdivan Sart yüksek binalarda etre demiri koymus mu acaba her 10 sandim cok eksikler var.Denetim ve Mütehhit kesinlikle sorumlu
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ahmet BÜLBÜLOĞLU (1 yıl önce)
    Bu olaylar zincir gibidir. Her bir halkasında sorumlular vardır. Tepeden tırnağa kimler hatalıysa onların suçlanması gerekir. Şuan haklı olarak herkes kızgın. Keşke herkes üzerine düşeni yapsaydıda kimse üzülmeseydi kimse canından olmasaydı.
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Suat mengüşoğlu (1 yıl önce)
    En başta sorumlu yerel yönetim ve çevre şehircilik il müdürlüğü sorumluluğundadır şehir planlaması ve zemin etüdü yapılmışmı müteahhitler denetlenmişmi, inşaat mühendisleri sadece imza mı atmış , mimarlar görevini yapmışmı, yapı denetim görevini yapmışmı Beton santralleri denetlenmişmi gibi soruların muhatapları baş sorumludur.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Ufuk (1 yıl önce)
    Herkes suçu başkasının üzerine atma derdinde. Ancak Müteahhitler bu sorumluluklarından kurtulamazlar. Çünkü binalarını depreme dayanıklı, lüks daireler olarak sattılar. Ancak hiç de öyle olmadığı ortaya çıktı. Zemin sağlam değil ise neden o bölgelere ev yaptınız? Zeminin sağlam olmadığını biliyorduysanız neden zemine uygun bina yapmadınız? Milyonlarca liraya sattığınız daireler ağır hasarlı.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Yaptığın yoruma göre,bunlara ruhsat verenlerin hiçbir sorumluluğu yok!Ne güzel bir dünyada yaşıyorsun!Yada yaşatıyorlar!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bin Ziyad (1 yıl önce)
    Öyle büyük depremler oldu ki binalar içindekileri sağ olarak çıkarttıysa bence görevlerini yapmışlardır. Bütün suçu müteahhitlere atıp kurumlar kendilerini ak göstermeye çalışmasın. Kolon kesen marketler daha az haber oldu.
    %30
    %70
    Yanıtla
  • memet (1 yıl önce)
    MİMDER e üye bütün mütaahitler aynı mesajı kopyalayıp müşterilerine ve sattıkları daire sahiplerine gönderiyor. ''Benim binam görevini yaptı yıkılmadı, sağ çıktınız, bundan sonrası beni ilgilendirmez''. Bakan'ın tokiler için söylediği sözü kendilerine mal ederek kurtulmaya çalışıyorlar. 6 ay önce, 1 yıl önce Sattığın 3-5 milyonluk daire haşat olmuş, ağır veya orta hasar almış, halen paçayı kurtarmanın derdindeler.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Trtarik (1 yıl önce)
    Suçlu insaatdaki BEKCİ.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Adsız (1 yıl önce)
    Acaba yaptığı binalarında ağır hasar mi var ?
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Biz suçlu değiliz başkaları suçlu algısı yaratmaya çalışmayın. Bir suçunuz varsa devlet sonuna kadar hesabını soracak.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Ne güzel bir yaklaşım.O zaman sizin hiç suçunuz yok tek suçlu sizlere güvenip alan bizlermiyiz.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • BAŞKAN (1 yıl önce)
    Bence müteahhitler en son suçlu olan kesim. Sıralama yaparsak; 1) İnşaat ve imar ruhsatı veren belediyelerin tüm birimleri, 2) çevre Şehircilik Müdürlüğü, 3) Yapı denetim firması, 4) Beton santralleri, 5) Müteahhit, Dolayısı ile ben müteahhit olsam, yaptığım binada yıkılmış olsa. Benden önce sorumluluk merci olanlar var. Bu nedenle sorumluları çıkarmak isteniyorsa. İlk olarak o imar izni veren ve inşaat ruhsatını onaylayan belediye başkanlarından yola çıkacaksınız. Hadi bakalım.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Zemin Etüdü uygunsa başkanı suclayamazssiniz. Müteahhitler yapı denetimciler suçlu
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Her meslekten müteahhit olurmu Almanyada 3 bin inşaat yapan müteahhit var ülkemizde ise 350 bin üzerinde inşaat yapan müteahhit var bu rakamlar bize her seyi anlatmıyormu lutfen odanıza kayıtlı müteahhitlerin hangi Konuda eğitim aldıklarını gerçek mesleklerini ve sayılarını veriniz de bilgi sahibi olalım. Bazen dusunüyorum kimse keşke demiyor sorumluda yok.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Tahir (1 yıl önce)
    Kanunda müteahhit yapılan işin finansörüdür, teknik konulardan sorumlu değildir zaten deniyor... Asıl sorumlular o çürük zeminleri imara açanlar, zemin etüdü raporu hazırlayanlar, binayı projelendiren mühendisler, yapının deprem yönetmeliğine uygun yapıldığını denetleyen yapı denetim firmaları, binaya ruhsat veren belediyeler, önemlisi çürük zeminde çok katlı bina yapımına müsade eden belediye encümen azaları.... Müteahhit de vicdanen sorumludur... Tüm imzalı belgeler hakimin önüne konulduğunda zaten hakimlerimiz kanuna göre karar verdiğinden müteahhit büyük ihtimalle beraat edecektir...
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Barut (1 yıl önce)
    Kime sorsan ben suçsuzum diyor.bence asıl suçlu binanın bekcilerinde.yapmayin Allah aşkına bu söylediklerimizi kendiniz inaniyormusunuz.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Taner (1 yıl önce)
    Başkan bey yaptığı binaların Durumu nasıl onlardanda bahsetse nasıl olur
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Tarlaları imara açanlar, yüksek kat izni veren imar komisyonları, inşaatları mış gibi denetleyenler, hazır beton fabrikaları ve elbetteki inşaattan anlamayan her meslekten müteahhitler sorumludurlar, tabi her konuşulan söze inanan biz iyi niyetli insanlarda sorumluyuz.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Osman (1 yıl önce)
    2 yıllık bina hasar almazmış 500 yılda bir olan deprem senin yeni dairene denk geldiyse ne olucak
    %23
    %77
    Yanıtla
  • SenarisT (1 yıl önce)
    TOKİ de cam kırılmadi. biri başkan beye yapılan zeminlerin kullanılan malzemelerin yapılan denetimlerin hepsinde sorun olduğunu anlayacağı gibi tek tek anlatabilir miiiii??
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Aşağı yukarı herkes birkaç il gezmiştir. Tokinin kötü zemine ev yaptığını göremezsiniz
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Milidyalı (1 yıl önce)
    Fahri Kayhan, Bostanbaşı ve Altınkayısı Bulvarında yıkılan binaların tek sorumlusu oraları imara açan yöneticiler ve zemin etüdü yapmadan, sadece belediyenin imar vermesi ile oraya binayı diken müteahhitlerdir.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • İnşaat projesi çizilmeden önce sadece devletin izin verdiği lisanslı firmalara zemin etüdü yapılır ve statik proje çizilirken programa etütteki değere girilir. Ayrıca belediye imara açaçağı bölgeye çok daha detaylı bir zemin etüdü yapar ve yapılacak inşaatın maksimum kaç kat olabileceği ile temel derinliği gibi kararları verir. Bilgilerinize..
    %90
    %10
    Yanıtla
  • fatih (1 yıl önce)
    evet mütahitler de suçlu değilmiş. zaten belediye, kontrol falan hiç suçlu değil çünkü bir tekine bile soruşturma açılmadı. geriye tek suçlu kalıyor, o evleri satın alanlar. niye aldınız kardeşim?
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Selim (1 yıl önce)
    Bu da yeni moda oldu bina ayakta kaldı ise görevini tamamladı.İyide kardeşim 2 yıllık bina daha göreve başlamadı ki suçlusunuz kardeşim temel kazarken bu zeminde 13 kat olmaz demediğiniz için suçlusunuz Hiç mi inşaat bilginiz yok alçı ve duvar kağıdı bilginiz çok ama
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Siz ev alırken alçı ve duvar kağıdına değil temel kolon projesine bakarak ev alıyorsunuz veya kiralıyorsunuz galiba bravo.. adam devletin hazırladığı ve uymak zorunda olduğu yönetmelikten bahs ediyor. Ayrıca arsa sahibi olsanız bünyesinde 2 mühendis bulunan ticari şirketi mi ciddiye alırsınız.. Yoksa bünyesinde 2000 mühendis bulunan amir kurumların görüşünü mü ciddiye alırsınız? Müteahhit sütten çıkmış ak kaşık değil tabi ama onca müteahhit tutuklanırken neden bir kamu personeli ve amiri içerde değil veya açığa alınmamış anlamış değilim.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Tabiki tek suçlu müteahit değil hani belediye başkanları hani denetimciler hani zabıta müdürleri hiçbiri görevden alınmadı
    %89
    %11
    Yanıtla
  • imar planı yapılırken jeolojik zemin etüt raporunu da jeoloji mühendisi hazırlar. Maximum kat yüksekliğini mühendis belirler bu rapora göre mecliste onaylanır veya onaylanmaz
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Kardeşim hepsi tamam ama zabıta nın bi suçu yok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    3 yıllık bina ağır hasarlı bence tek suçlu var oda daireyi alan :)
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Aynen nerdeyse dairede oturanın buna yolaçtığını bile söyleyecekler…
    %100
    %0
    Yanıtla