Kızılay’a uygun koşullarda devredilmesi için bir süre önce protokol yapılan Vagon Onarım Fabrikası (VOF) arsalarının, bu devrin gerçekleştirilmesine yönelik olarak Özelleştirme İdaresi tarafından düzenlenen ihalesine tek katılımcı Kızılay olunca ihalenin ilgili yasa gereği iptal edildi. Konuyu yakından takip eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yeni ihale sürecinin ilgili kurumca yeniden başlatıldığını söyledi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın ihale ilanına göre, Vagon Onarım Fabrikası amacıyla inşa edilen ve daha sonra mülkiyeti Sümer Holding A.Ş.’ye devredilen Yeşilyurt İlçesi Kuyulu köyü sınırları içindeki yaklaşık 500 dönümlük 5 parsel bir bütün halinde satılacaktı. Yürürlükteki imar planında sanayi ve depolama alanı olarak görülen parseller için son teklif verme süresi 30 Nisan mesai saati bitimi olarak belirlenmişti.
Türk Kızılayı’nın prefabrik afet konutları üretmek üzere talip olduğu bildirilen Vagon Onarım Fabrikası’nın satışa çıkarılmasının ardından ve teklif alınmaya başlamasının ardından, fabrika binası ve arazileri için teklif verdiği bildirildi.
Konuyu yakından takip eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ihaleye tek talipli çıkması nedeniyle, yasa gereği Özelleştirme İdaresi'nin ihaleyi iptal kararı aldığını, birden fazla katılımcının katılabilmesi için yeni bir ihale sürecinin başlatıldığını söyledi.
VOF'un 500 dönüm arazisinin üzerindeki binalarla birlikte satış ihalesinin şartnamesinde, fabrika ve arazisine talip olan Türk Kızılayı’nın da ihaleye katılmasına olanak tanıyan maddeler yeralmıştı. İptal edilen ihalenin şartnamesinde, ‘dernek’ statüsünde olan Türk Kızılayı’nın da ihaleye girebilmesine olanak tanıyan şu maddelerin yer alması dikkat çekmişti:
“1-İhale, kapalı zarf içerisinde yatırım, üretim ve istihdam taahhütlerini de kapsayacak şekilde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle, 4046 sayılı Kanun’un 18/C-c maddesinde belirtilen “Belirli İstekliler Arasında İhale” usulü ile gerçekleştirilecektir.
2 – İhaleye, Dernek ve Vakıflar (kuruluş belgelerinde taşınmaz edinebileceklerine / ticari şirket sahibi olabileceklerine dair hüküm bulunması kaydıyla), gerçek ve tüzel kişiler ile Ortak Girişim Grupları (OGG) katılabilir. Yatırım fonları ise OGG’de üye olarak yer alabilirler…”
Aynı koşulların, yeni ihale sürecinde de geçerli kılınacağı öğrenildi.
Savaş BARIŞ, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com