Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, yeni teşvik paketi kapsamında tekstil sektöründe Malatya'nın yatırım avantajını kaybettiğini savunarak, illerde öne çıkan sektörlerin aynı kapsamda desteklenmesi gerektiğini belirtti.
MTSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, odanın Haziran ayı meclis toplantısı, meclis başkanı Sami Payza başkanlığında oda binasında gerçekleştirildi. MTSO Başkanı Erkoç, toplantıda yaptığı konuşmada, yönetim kurulunun çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Yeni teşvik paketinin pek çok alanda büyük önem taşıdığını belirten Erkoç, tekstil sektörü yatırımları noktasında Malatya'ya büyük bir haksızlık yapıldığını savunarak, bunun bir an önce giderilmesi gerektiğini ifade etti.
Teşvik paketinin hazırlanış sürecinde kendilerinden de görüş alındığını, gerek ilgili bakanlıklara gerekse milletvekillerine bu konuda görüşlerini açık ve net söylediklerini aktaran Erkoç, yetkililere ''Biz artık ayağa kalkan bir kentiz. Bu kenti 2023'e taşıyacak sektörler tekstil, gıda, sağlık, demirçelik gibi sektörlerdir. Özellikle tekstil, Malatya'nın ana sektöründen biri. Önümüze bariyer koymayın'' dediklerini belirtti.
Ciddi bir engelle karşılaştıklarını ileri süren Erkoç, şunları kaydetti:
''Düşünün sadece organizede 4 firmanın yapacağı tekstil yatırımında en az 5 bin kişi istihdam edilecek. Bunun müjdesini geçtiğimiz aylarda verdik. Oysa şimdi bu iş adamları, yarım kalan yatırımlarını götürmeyi düşünüyorlar. Neden- Çünkü tekstille ilgili tüm yatırım avantajlarını 6. bölgeye tanıdılar. Teşvikin çıkış şeklinde bölgeler arası farklıkların bu kadar derinleşeceği net değildi. Ancak sonradan konulan uygulamalarla, birçok destekle 6. bölgeyi taçlandırdılar. Dolayısıyla tüm tekstil yatırımları bu bölgedeki daha avantajlı şehirlere kayacağı sinyalini vermeye başladı. Malatya'da tekstil yatırımı yapan yatırımcı destek avantajını yüzde 45 dolayında kaybedecek. Oysa Malatya'yı geleceğe tekstil taşıyacak. Hatta bununla ilgili bir markalaşma sürecinin yaşanması için gerekli hazırlıklar bile yapıldı. Birkaç firmamız, yabancı markalarla evliliğe gitme hazırlığına başladı. Biz, '6. bölgedeki illere bu imtiyazlar niye verildi' demiyoruz. Bu şehirleri de kıskanmıyoruz. Ama illerde öne çıkan sektörlerin de aynı kapsamda desteklenmesi gerekir.''
Yeni teşvik kapsamında tekstil sektöründe Malatya'nın yatırım avantajını kaybettiğini savunan Erkoç, ''Bu yanlış bertaraf edilmeli. Aksi halde Malatya'nın hayali yarım kalır. Eğer bu haliyle devam ederse, burada yapılması düşünülen yatırımlar başka illere kayacak'' ifadelerini kullandı.