İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksekokulu Yerel Yönetimler Programı öğrencileri, teorik derslerinin sahadaki uygulamalarını yerinde incelemek üzere Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ)’ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı ve MASKİ’nin teknolojik donanım mekânlarını gezdi.
Battalgazi Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Cumali Aydoğan, Yerel Yönetimler Programı öğretim görevlileri Niyazi Doğan, Taha Ateş ve Battalgazi MYO Yerel Yönetimler Programı 1. ve 2. Sınıf öğrencilerinin katıldığı ziyarette, MASKİ’nin özellikle kentsel su yönetimi alanında yürüttüğü yenilikçi projeler, bu projelerin hayata geçirilmeye başlanması ile Malatya içme suyu kaynağının bilimsel yönetiminin kazanımları hakkında bir sunum gerçekleştirildi.
Sunumu yapan MASKİ Kurumsal Gelişim ve Yönetim Sistemleri Uzmanı Adem Köseman, yerel yönetimlerin yaşamsal önem taşıyan görevlerinden birinin su yönetimi olduğunu belirterek, Battalgazi MYO Yerel Yönetimler Programı öğrencilerini MASKİ’de ağırlamaktan ve öğrencilerin kentsel su yönetimi alanındaki bilgi birikimine katkı sunmaktan mutlu olduklarını söyledi.
MASKİ Kurumsal Gelişim ve Yönetim Sistemleri Uzmanı Adem Köseman sunumunda, Malatya’nın büyükşehir statüsüne kavuşmasından sonra özerk bir model ile yeniden yapılanan MASKİ’nin Malatya’nın içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu altyapı sistemlerinin tamamen yenilenmesine yönelik çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini ifade ederek, bu kapsamda, bugüne değin 2500 kilometreyi aşkın altyapı sisteminin inşa edildiği vurguladı.
Ölçülebilir Alt Bölge Sistemi (DMA) Sayesinde 250 bin nüfusa yetecek kayıp-kaçak içme suyu sisteme dahil edidi
Değişen ve gelişen Malatya için ölçülebilir, denetlenebilir ve yönetilebilir bir kentsel su sistemi kurduklarını belirten Adem Köseman, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın destekleri, MASKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Özgür Özdemir’in yönetim ve yol göstericiliğinde ilk defa Malatya’da hayata geçirilen Ölçülebilir Alt Bölge uygulaması (DMA) sayesinde, içme suyundaki kayıp kaçak oranının büyük oranda düşürüldüğünü ve yıl bazında yaklaşık 7 milyon metreküp içme suyunu sisteme kazandırdıklarını söyledi.
Malatya’nın tek içme suyu kaynağındaki suyun son yıllarda azalma eğilimine girdiğini hatırlatan MASKİ Kurumsal Gelişim ve Yönetim Sistemleri Uzmanı Adem Köseman, “Buna rağmen, Ölçülebilir Alt Bölge Sistemi ile sisteme kazandırılan su sayesinde Malatya’da içme suyunda sıkıntı yaşanmaması sağlandı. DMA ile bir başka sorunu daha giderdik; daha önce herhangi bir noktada meydana gelen lokal bir arızanın giderilmesi sürecinde birkaç mahallenin suyu kesiliyordu. Ancak şimdi, arıza giderilirken son derece dar bir alanda su kesintisi yapılmaktadır” dedi.
MASKİ’nin yeniden yapılanmasından sonra, arızalara müdahale etme yetenek ve hızının çok geliştiğine dikkat çeken Adem Köseman “Tabii asıl önemli olan arızalara müdahaleden çok, arıza üretmeyen bir sistemin kurulmasıdır ve MASKİ bu yolda ilerliyor. Birkaç yıl öncesine göre arıza veya sorun bildirimi sayısında bir hayli azalma sağlandı. Bu istatistik 22 -25 / güne düştü. Bu rakam Malatya gibi büyük bir şehir için kabul edilebilir düzeye işaret etmektedir. Sıfır arıza ya da sıfır sorun elbette olmayacaktır ama hedefimiz her zaman içim mükemmele bir adım daha yaklaşmaktır” şeklinde konuştu.
304 bin aboneye hizmet veriyoruz, suyun hareketleri ve personelin sahadaki tüm çalışmaları elektronik ortamda an be an takip ediliyor
MASKİ’nin sadece Malatya kent merkezine değil 12 bin 300 kilometrekarelik il ölçeğinde hizmet ürettiğini ifade eden Adem Köseman, 780 personel ile Malatya’da 304 bin aboneye hizmet sunduklarını kaydetti. Personelin sahadaki tüm çalışmalarının teknolojik altyapı ile an be an takip edildiğini belirten Köseman, vatandaşın memnuniyet düzeyini yükseltmenin çabasına da özel bir önem verdiklerini söyledi. İçme suyunun Kaptaj’dan çıkışından tüketiciye ulaşıncaya kadarki tüm sürecin de elektronik ortamda izlendiğini, herhangi bir sorun çıkması halinde derhal müdahale ettiklerini vurgulayan Köseman, “Bu sayede suyumuzu ölçebiliyoruz ve denetleyebiliyoruz” dedi.
İlçelerdeki altyapının da önemli ölçüde inşa edildiğini kaydeden Köseman, bütüncül bir yaklaşım ile Malatya’nın tüm su kaynaklarının tek bir merkezden yürütüldüğünü, bu bağlamda kullanılan altyapı materyallerinin insan sağlığı bakımından son derece güvenilir nitelikte olduğunu belirterek, önceki yıllarda kullanılan asbestli boruların insan sağlığını tehdit eden bir yapıya sahip olduğunu, altyapının tümüyle yenilenmesi ile bu konudaki tehlikenin de bertaraf edildiğini kaydetti.
Depo sayısını azaltıp, hacimlerini büyüteceğiz
MASKİ’nin kentin çeşitli bölgelerindeki su depolarının hijyenik kalitesine büyük önem verdiğini söyleyen Adem Köseman, “Su depolarımızı kısa sürede insan sağlığı ve içme suyu güvenliği açısından yüksek bir kalite düzeyine taşıdık. Güncel durumda 37 su depomuz var. Yakın bir gelecekte depo sayısını azaltmayı, buna karşılık depoların hacimlerini büyütmeyi planlıyoruz. Bu planlama ile, su yönetiminde daha operasyonel olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Battalgazi MYO Yerel Yönetimler Programı Öğrencileri MASKİ’nin teknolojik donanım mekânlarını gezdi
MASKİ Kurumsal Gelişim ve Yönetim Sistemleri Uzmanı Adem Köseman’ın Battalgazi MYO Yerel Yönetimler Programı öğrencilerine yaptığı bu sunumdan sonra, öğrencilere, içme suyu, atık su ve toprak verimlilik analizi yapılan akrediteli MASKİ Çevre Laboratuvarı gezdirildi. Burada Kimya Mühendisi Zeynep Maraş ve Kimyager Kübra Oruç tarafından öğrencilere, laboratuvarlarda yapılan bakteryolojik, mikrobiyolojik ve kimyasal analizler hakkında bilgi verildi ve öğrencilerin soruları cevaplandırıldı.
Battalgazi MYO Yerel Yönetimler Programı öğrencileri daha sonra, MASKİ malzeme hangarını gezdi. Burada, MASKİ’nin malzeme ve materyal yönetimi hakkında bilgi veren MASKİ Destek Hizmetleri Yetkilisi Eren Kaygusuz, tüm malzeme varlığı, depolanması, raf sistemi ve malzeme hareketlerinin elektronik ortamda yönetildiğini belirterek, hangarda altyapı sistemlerinde kullanılan 1800 çeşit malzeme, materyal ve ürün bulunduğunu söyledi. Eren Kaygusuz, yer altında kullanılan malzeme ve ürünler hakkında öğrencilere bilgi verirken, “İçme suyu şebekelerinde görülebilecek problemlerin sebebi olarak doğal ve yapay yer hareketleri başta gelmektedir. Bu hareketlerin şebekelerde yol açacağı zararların en aza indirilmesi için, boruların ve bağlantı parçalarının üretiminde kullanılan malzemelerin deforme olmadan esneyebilmesi, eğilebilmesi ve darbelere karşı dirençli olması gerekmektedir. MASKİ olarak kullandığımız düktil demir borular da bu özelliklere sahip, uzun ömürlü ve insan sağlığını, içme suyu güvenliğini sağlayıcı, son derece kaliteli borulardır” dedi.
Battalgazi MYO Yerel Yönetimler Programı öğrencilerinin ziyaretinde, MASKİ Genel Müdürü Özgür Özdemir adına, öğrencilere birer kitap hediye edildi, daha sonra ise ikramda bulunuldu.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com