SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Deli Dumrul Vergisi' Teklifine 2 Malatya Milletvekilinden İmza!.

'Deli Dumrul Vergisi' Teklifine 2 Malatya Milletvekilinden İmza!.
A- A+ PAYLAŞ

“Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile getirilen bazı düzenlemeler tepki yaratıp, 'Deli Dumrul Vergisi'* diye değerlendirilirken, bu teklife AKP'nin Malatya Milletvekillerinden İhsan Koca ile İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak'ın da imza koydukları bildirildi. Yasa teklifi ile getirilmek istenen, yeni yükümlülüklere vergi uzmanları ve ekonomistlerden de büyük tepki geldi.

"BİZ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRMA BEKLERKEN.."
Konuyla ilgili değerlendirme yapan, Yeminli Mali Müşavir, malatyahaber.com yazarı Mustafa Bahadır Altaş, şunları söyledi:

"2023 yıl sonunda yasalaşan ve 01.01.2004 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5035 Sayılı "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 29. maddesi ile vergi beyannamelerinden damga vergisi alınmasına ilişkin düzenleme yapılmış ve yapılan düzenlemede "Beyanname ve bildirgelerin internet ortamında gönderilmesi halinde, yukarıda belirtilen miktarları her bir beyanname ve bildirge itibarıyla ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir." şeklinde bir yetki verilmişti. Bizler vergi beyannamelerinin internet ortamında verilmesi ve e-beyanname uygulaması ile birlikte alınan bu beyanname damga vergisinin yürürlükten kaldırılmasını (sıfıra indirilmesi) beklerken  şimdi bir de katmerli almak için yasal düzenleme yapılıyor. Yapılan bu düzenleme adil değildir. Yapılan düzenleme ile alınan bu bedelin Adı Savunma Sanayi Fonu olsa da bu bir salma bir vergidir. TBMM Sunulan Kanun Teklifi ile Mükellefler artık beyan ettikleri matrahtan daha çok Beyanname Damga Vergisi ve Savunma Sanayi Fonu Ödeyecekler.

Yapılan düzenleme ile 2024 ticari faaliyette bulunan ve 1 işçi istihdam eden bir işletme için vergi mükellefinin beyanname damga vergisi ve savunma sanayi fonu yüküne ilişkin tahmini hesaplamaya göre şu anda bir gelir vergisi mükellefi yıllık beyanname damgası tutarı olarak 14.225,00 TL.,  kurumlar vergisi mükellefi ise en az 14.381,90 TL Beyanname damga vergisi ödemektedir. Yapılması düşünülen düzenleme yasalaşırsa gelir vergi bir mükellef ödediği bu tutarlara ek olarak 12.943,70 TL olmak üzere toplamda yıllık 27.168,70 TL. Kurumlar vergisi mükellefleri de ödedikleri beyanname damga vergisine ek olarak 13.334,20 TL Savunma Sanayi Fonu olmak üzere toplamda 27.716,10 TL. Yıllık beyanname damgası vergisi ödeyecekler.  

Bu tutarın 2025 yılı için yasada öngören yeniden değerleme oranına göre artırılacak olması nedeniyle 2025 yılı yeniden değerleme oranının tahminlerin  yüzde 40 civarında olacağı dikkate alındığında 2025 yılı için bu tutarların Gelir Vergisi mükellefleri için tahmini yaklaşık toplam 38.782,30 TL. Kurumlar Vergisi mükellefleri için tahmini yaklaşık toplam 39.221,62 TL. olması beklenmektedir." dedi.

"KREDİ BORÇTUR, VERGİ ALINAMAZ.."
İktisatçı Mahfi Eğilmez de, söz konusu yasa kapsamında Limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından alınması planlanan 750 TL Savunma Sanayii Fonunun, yanlış olduğunu belirtti. “Borç” üzerinden vergi alınamayacağını belirten Eğilmez, paylaşımında durumu “İdarenin böyle bir hataya düşeceğini sanmam ama yine de söyleyeyim: Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz. Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır. Bilimden uzaklaştıkça feci bir kavram kargaşasının içine giriyoruz.” sözleriyle değerlendirdi.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl de “Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanlığı tarafından onlarca Milletvekilinin imzasıyla 11 Ekim 2024 tarihinde Meclis başkanlığına verildi. İmzası olan Milletvekillerinin çoğunun neye imza attığından haberi olduğu konusunda şüphelerim var.

Bu vergicilik değil!” Yapılacak olan, halkta vergi alerjisini en üst seviyeye çıkarmak için tüm sinir uçlarına dokunan, verimsiz, adaletsiz bir uygulamadır. Vergi literatürüne yeni bir kavram sokalım; yapılan tüm ülkeyi, tüm vatandaşları birden “VERGİ KOMASI’na sokmaktır. Vergiye tepki, vergi alerjisi aşamasından vergi koması aşamasına geçmiş bulunmaktadır." sözleriyle, tepkisini dile getirdi.

'DELİ DUMRUL VERGİSİ'NE İKİ MALATYA MİLLETVEKİLİNDEN İMZA!.
'Deli Dumrul Vergisi' yorumlarına da yol açan, AKP'nin Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı ile Aksaray Milletvekili Hüseyin Altunsoy tarafından verilen yasa teklifine AKP'nin Malatya Milletvekilleri  (yandaki fotoğrafta) İhsan Koca ve İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak da imza attılar.

Deprem ve sonrasında Malatya'nın da dahil olduğu illerde, depremin yol açtığı yaraların sarılması, ekonomik ve sosyal destek konusunda herhangi bir yasal düzenleme çalışmasına imza koymayan, vergi mükelleflerinin ve vatandaşların üzerindeki mali yükün azaltılmasına yönelik bir girişimleri olmayan iki milletvekilinin, yeni külfetler getiren, 'Vergilendirme ruhu ve tekniğine tamamen aykırı' bir teklife imza koymaları değişik yorumlara yol açtı. (İki milletvekilinin teklifteki imzaları aşağıda)

* DELİ DURMUL VERGİSİ:  Deli Dumrul (veya bazı halk hikâyelerinde Dumrul Han, Dumrul Bey), Türk ve Altay mitolojisinde söylencesel metafizik varlıktır. Deli Dumrul'un susuz derenin üzerine kurduğu köprüden "geçenden beş akçe, geçmeyenden on akçe" alması Türk halk kültüründe bir deyim haline dönüşmüş durumdadır. Bu ifadeye bazen şu şekilde de rastlanır: "Geçenden otuz, geçmeyenden döverek kırk akçe"

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Polat (50 dakika önce)
    Sizinki de laf. Sanki akp milletvekillerinin söz hakkımı var. Reis tamam dedi mi bitti. Malatya milletvekilleri için değil tüm akp milletvekilleri için söylüyorum ortaya bir irade koyamazlar. Sorgulayanın alnını karışlar reis. Maalesef seçmeni de aynı şekilde. Reis yapıyorsa vardır bir bildiği. Biat etmek işlemiş damarlarına. Dünya kadar sığınmacı kaçağın ülkeye verdiği iktisadi, kültürel ve milli güvenlik açısından zarara bile ses çıkarmayan bir güruh.
    %100
    %0
    Yanıtla