TRT Haber kanalının Gündem bölümünde Turgut Özal Tıp Merkezi'ndeki karaciğer nakline yer verildi. Malatya'dan canlı yayınlanan bölümde, TRT muhabiri Fatma Demir, Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibiyle röportaj yaptı. Nakillerdeki başarıların ele alındığı programda, karaciğer nakli olan hastalar ve yakınları ile de konuşuldu.
"BAŞARININ SIRRI BİR TANE DEĞİL"
TRT Muhabiri Fatma Demir'in "Başarının sırrı nedir?" sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, " Başarının sırrı bir tane değil. Bunlardan biri iyi bir ekibe sahip olmak. Malatya'da karaciğer naklini gerçekleştiren ekipte 30'un üzerinde kişi var. Hepside uyum içerisinde çalışıyorlar. Tabiki, üniversite yönetimi, fakülte yönetimi, hastane yönetimi ve Malatya halkınında destekleri var. " ifadelerini kullandı.
"AVRUPA'DA BİRİNCİ"
Nakillere 10 yıl önce kadavradan başladıklarını söyleyen Prof.Dr. Yılmaz, " Şimdiye kadar toplam 800 karaciğer nakli yapıldı. Kadavradan yapılan nakillerin sayısı yılda 5-6 idi. 2007'den sonra ise bu ivme çok arttı. 2008 yılından itibaren ise İnönü Üniversitesi Türkiye'de en fazla nakil yapan merkez oldu. 2011 yılına gelindiğinde ise Avrupa'da da en fazla nakil yapan merkez oldu. " dedi.
"EN ÇOK YAPAN İYİ MERKEZDİR"
Karaciğer nakilinin dünyanın en zor ve uzun ameliyatı olduğunu söyleyen Prof.Dr. Yılmaz, "Hastalarımızın arasında 7-8 aylık çocuklarda var. Bu nakiller en çok nerede yapılıyor ise en iyi merkez orası demektir. " diye konuştu.
"EN ÇOK SEBEB HEPATİT -B"
Malatya ve bölgedeki karaciğer nakillerindeki ihtiyaca neyin sebep olduğu konusuna da değinen Prof. Dr. Sezai Yılmaz, " Buralarda en sık rastlanan Hepatit-B' ye bağlı karaciğer sirozudur. Hastaların yüzde ellisi bu nedenle nakil olmak zorunda kalıyor." dedi.
"TERCİHİMİZ KADAVRADAN"
Prof.Dr. Yılmaz, konuşmasının devamında, "Karaciğer naklinde tercihimiz kadavradan nakilden yana. Ama ülkemizde organ nakil sayısı yeterli olmadığı için canlı vericiden nakli mecbur hale geliyor. Sağlıklı olan hasta yakını karaciğerinin yarısını verebiliyor. " ifadelerini kullandı.