İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejadın BMye hitabı sırasında yaşanan tercüme geriliminin arkasından monşer krizi çıktı. Uzmanlara göre, Ahmedinejadın diplomatların hazırladığı metni okumak yerine doğaçlama konuşması, Dışişleri Bakanı Muttakiyi devre dışı bırakma planının bir parçası. Ilımlı Muttaki, Batı karşıtı sert politikalara direniyor.
İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, geçen salı New Yorkta Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri zirvesinde dünya liderlerine hitap etmişti. Ahmedinejadın hitabının içeriğinden çok, konuşmanın doğru tercüme edilmemesi güne damgasını vurmuştu. Olay, Ahmedinejad ile İran Dışişleri arasındaki krizi de günyüzüne çıkardı.
Hürriyete konuşan İran Dışişleri Bakanlığına yakın kaynaklar, Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki başta olmak üzere bakanlık çalışanlarının bu günlerde oldukça huzursuz olduğunun altını çizdi. Gerekçe ise Ahmedinejadın kıdemli diplomatları son günlerde tamamen devre dışı bırakması.
Cumhurbaşkanlığının ilk döneminde Muttaki ile uyum içinde çalışan Ahmedinejad, tutumunu ikinci kere seçildikten sonra tamamen değiştirdi. Muttaki sık sık yurt dışı gezilere çıkıp İrana yeni müttefikler bulmaya çalışırken, Ahmedinejad kolları sıvadı. Sertlik yanlısı yeni isimlere alışılmadık görevler verildi. En dikkat çekici atama, Ahmedinejadın kaynı olan İsfendiyar Rahim Meşhainin daha önce bulunmayan Orta Doğu Özel Temsilciliği görevine getirilmesi oldu.
Amaç, Muttakiyi istifa ettirmek
Washingtonda yaşayan İranlı gazeteci Mehdi Cedinya, Muttakinin kapalı kapılar ardında Ahmedinejadı nükleer müzakerelerde gelinen nokta nedeniyle sert bir dille eleştirdiğini ve bunun Cumhurbaşkanının kulağına gittiğini belirtti.
İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu üyesi Kudretullah Alikani de Ahmedinejadın amacının Muttakiyi bezdirmek ve sonunda kendiliğinden istifa etmesini sağlamaya çalışmak olduğunu söyledi. Tercüme krizi, sürecin bir parçası olarak görülüyor.
Acemi diplomatlar
Ahmedinejadın Dışişlerine atadığı yeni diplomatlar saatli bomba gibi. Son olarak Asya özel temsilcisi olarak atadığı Hamid Baghai, 1915te yaşananları soykırım olarak nitelemiş, Türkiye ve İran krizin eşiğine gelmişti. Muttaki, bu yüzden diplomatların kendisinden izinsiz konuşmasını yasakladı.
Görevden alamıyor
Ahmedinejad, ters düştüğü Muttakiyi görevden alamıyor. Çünkü dini lider Ali Hamaney, Muttakinin arkasında. Ancak İran Cumhurbaşkanının tüm yetkileri kendisinde toplama isteği, ona desteğini şimdilik kesmeyen Hamaneyi kızdırabilir. Ahmedinejad, son olarak, Devlet başkanı, meclisten yetkilidir dedi. Bu sözler İslam Devriminin lideri Ayetullah Humeyninin tam aksi yöndeki fetvasıyla çelişiyor. Ahmedinejad ise 1989 yılında başbakanlığın kaldırılmasıyla İranın parlamenter sistemden vazgeçtiğini belirterek kendisini savunuyor.
Kâğıdı bıraktı
Ahmedinejad, BMde Farsça söyledikleri İngilizceye tercüme edilmeyince itirazını dile getirmişti. BM görevlileri, Biz simultane tercüme yapmıyoruz, bize verilen kağıttaki açıklamayı çeviriyoruz dediler. Bunun üzerine Ahmedinejad, salonda hemen hemen kimse anlamamasına rağmen doğaçlama konuşmayı sürdürdü. Çünkü kağıttaki konuşma, Muttakinin ılımlı diplomatları tarafından yazılmıştı.