Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, kamu kaynakları ile yaptırılan ve halkın ücretsiz yararlanması gereken Malatya Yaşam ve Spor Merkezi’nin yüzlerce metrekarelik açık spor alanlarını, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürünün tescilinin olmadığını ve spor çevrelerinin de herhangi bir faaliyetine tanık olmadığını açıkladığı bir derneğe günlüğü 41 TL’den tahsis etmesi kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Tesisin tahsil edildiği derneğin tescilinin olmadığının açıklanmasından sonra, ilgili spor çevrelerinin de tanımadığı- duymadığı derneğin, sadece bu alanın belediye yönetimine yakın bazı çevrelere tahsisini sağlamak amacıyla faaliyete geçirilmek istendiğine ilişkin değerlendirmeler ağırlık kazanmaya başladı.
Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Sadi Fındıklı’dan sonra, 15 yıldan bu yana Malatya’da Tenis Federasyonu İl Temsilcisi olarak görev yapan Dilaver Gür ve aynı zamanda İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi de olan Dağcılık Federasyonu Malatya İl Temsilcisi Faruk Akçınar da, kamuya ait spor tesislerinin tahsis edildiği Malatya Tenis ve Dağcılık Kulübü Derneği’ni tanımadıklarını, böyle bir derneğin herhangi bir sportif faaliyetinden de bugüne kadar haberdar olmadıklarını söyledi.
Önce Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü açıkladı
Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Sadi Fındıklı, Malatya Belediye Meclisi’nin halkın ödediği vergilerle yapılan bir spor tesisinin tahsis edildiği, Malatya Tenis ve Dağcılık Kulübü Derneği’nin Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tescil için başvuruda bulunan dernekler arasında bulunmadığını, bu nedenle adı geçen derneğin yasal çerçevede sporcu yetiştirmek ya da sportif faaliyet göstermek anlamında bir çalışmasının olamayacağını belirtmişti. Fındıklı, Malatya Tenis ve Dağcılık Kulübü Derneği’nin sporla ilişkilendirilmemiş bir kuruluş olduğuna da dikkat çekerek “Bu dernek, Gençlik ve Spor Bakanlığı ya da bakanlığın taşra teşkilatı olan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde tescilli değil" açıklamasında bulunmuştu.
Malatya’daki sportif faaliyetlerin devlet düzeyindeki tek koordinatörü ve yetkilisi olan Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nden sonra, Malatya Tenis Federasyonu İl Temsilcisi Dilaver Gür ve Malatya Dağcılık Federasyonu İl Temsilcisi Faruk Akçınar da, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin günlüğü 41 TL’den yüzlerce metrekarelik spor alanını tahsis ettiği Malatya Tenis ve Dağcılık Kulübü Derneği’ni tanımadıklarını, herhangi bir sportif faaliyetlerini bilmediklerini açıkladı.
Tenis İl Temsilcisi Gür: 15 yıldır temsilciyim, Derneği bilmiyorum
Sözkonusu derneği kurumsal anlamda bilmediğini, yöneticilerini tanımadığını belirten Tenis Federasyonu Malatya İl Temsilcisi Dilaver Gür, “Ben 15 yıldır tenis il temsilciliği yapıyorum. İsmen duymuşum. Ama sportif anlamda bizimle ortak bir çalışması olmadığı gibi bağımsız olarak hangi faaliyetlerde bulunduklarından da haberim yok” dedi.
Adı geçen derneğin kendileriyle herhangi bir iletişiminin olmadığını vurgulayan Tenis İl Temsilcisi Dilaver Gür, “Bir dernek kurulmuş ama kimlerdir, nedir bilmiyorum. 15 yıldır tenis il temsilciliğini yapıyorum. Sorduğunuz derneğin kimlerden oluştuğu konusunda herhangi bir bilgim yok. Bugüne kadar ortak faaliyet adına bir başvuruları da olmadı. Keşke bizimle bir diyalog içerisinde olsalardı. Amaç eğer bu sporun kalkınması ise ortaklaşa her faaliyete varız. Ama tabi bunun dışındaki amaçlar ise bizim dışımızda bir konu” ifadelerini kullandı.
Dağcılık Temsilcisi Akçınar: “Ücretler sembolik olmazsa sıradan vatandaş oranın kapısından geçemez”
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tescili yapılmamış, spor çevrelerinin herhangi bir faaliyetinden haberdar olmadığı bir Malatya Tenis ve Dağcılık Kulübü Derneği’ne kamuya ait spor tesislerini günlüğü 41 TL’den tahsis etmesinden sonra konuştuğumuz bir başka isim de Dağcılık Federasyonu Malatya İl Temsilcisi Faruk Akçınar oldu.
İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi de olan Dağcılık Federasyonu Malatya İl Temsilcisi Faruk Akçınar, 750 bini aşkın nüfustan sorumlu olan büyükşehir belediyesinin sportif yatırımları için bu alanda birikim sahibi olan danışmanların görev yapması gerektiğine işaret ederek “Koskoca büyükşehir belediyesinin sportif yatırımlarını yönlendiren danışman kim? Sportif yatırım ve aktivitelerde bir tane danışmanı var mı? Şayet yoksa bu tür işlemler normaldir” diye konuştu.
Yerel yönetimlerin halkın yararına yaptırdığını açıkladığı spor alanlarının ücretsiz ya da sembolik ücretlerle halkın tümüne açık olması gerektiğini belirten İnönü Üniversitesi BESYO Öğretim Üyesi Faruk Akçınar, “ Adını verdiğiniz dernek hakkında bilgim yok. O yüzden bir yorum yapamam. Ama genel anlamda şunu söyleyebilirim: Yerel yönetimlerin yaptırdığı yaygın spor amaçlı tesisler ya ücretsiz olmalı ya da sembolik ücretlerle şehir halkının tamamına hizmet vermelidir. Umarım, Malatya Yaşam ve Spor Merkezi için de bunun önlemi alınmıştır. Aksi halde oranın kapısından sıradan vatandaş geçemez” dedi.
MAKET FOTO: Büyükşehir Belediyesi'nin, ilgili çevrelerce bilinmeyen, henüz tescili de olmayan derneğe açık spor alanlarını günlüğü 41 TL'dan tahsis ettiği, yapımı halen devam eden Malatya Spor ve Yaşam Merkezi maket görüntüleri.
HABER: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com