CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Teşvik Kanunu'nu eleştirdi ve "Teşvik Kanunu'nun adı var, kendi yoktur. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da verilen asgari ücret kademeli olarak vergi dışı bırakılmalıdır" dedi.
Parlamentoda bugün yazılı bir açıklama yapan Aslanoğlu, bir süre önce TBMM'de yasalaştırılan Teşvik Kanunu'nu eleştirdi. Yasanın çıkmasından bu yana yaklaşık 1.5 geçmesine karşın henüz yasa kapsamından yararlanmak üzere bir çok ilde yatırım müracaatı dahi olmadığını kaydeden Aslanoğlu, "Bu yasayla yatırım yapacak müteşebbisler batıdaki birkaç ilimizde yatırım yapmaya başlamışlardır. Ancak yapılan bu yatırımların önemli bir kısmı teşvik kapsamı dışında illerimizde faaliyet gösteren yatırımcıların, bu yatırımlarını bu bölgelere kaydırdıkları diğer bir gerçektir" ifadelerine yer verdi.
Aslanoğlu açıklamalarında şu ifadeleri de kullandı:
"Bu yasayla getirilen 500 dolar fert başına düşen milli gelire sahip ilimizle bin 500 dolarlık diğer bir ilimiz arasında hiçbir fark gözetilmediğinden, yatırımcılar coğrafi yakınlık nedeniyle Düzce, Osmaniye, Uşak, Afyon ve Malatya'yı tercih etmişlerdir. Geri kalan 31 ilde ise çok düşük yoğunlukta yatırım başvurusu olmuştur. Bu yasalarla teşvik yatırımların işletmeye açıldığından itibaren her il için 5 yıl olarak getirilmiştir. Burada daha uzun vadeli ve kademeli bir sistem getirilmediği için, büyük yatırımcı bu yasayla bir başka bölgeye 5 yıl için gitmemiştir.
Bölgesel asgari ücretin tartışılmaya başladığı günümüzde,
özellikle Doğu ve Güneydoğu'da asgari ücret üzerinden vergi alınmaması batıya olan göçü önleyecek en önemli unsur olacaktır. Bilakis bölgesel asgari ücret tartışılması yerine Doğu ve Güneydoğu'da vergisiz asgari ücret, özellikle göçü ve istihdam sorunu önemli ölçüde kavuşturacaktır."