Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Teşvik Yasası nedeniyle büyük bir talep doğduğunu belirterek, bu talebin kısa sürede karşılanmasının mümkün olmadığını söyledi.
Memleketi Kemaliye İlçesi'ne giderken uçakla geldiği Malatya'da Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek, burada iş adamları ile toplantı yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Vali Osman Derya Kadıoğlu ve ilin yetkilileri ile birlikte sorunları dinledi.
Teşvik Yasası ile birlikte tesisleşmede önemli adımların atıldığını kaydeden Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, "Teşvik Yasası nedeniyle, büyük bir talep doğdu. Bu talebi kısa sürede karşılamamız mümkün değil. Yıllardır boş duran tarlalar, Organize Sanayi Bölgesi olarak tahsis edildiği halde, kazma vurulmamışken, 1 yıl içerisinde bir rakam vereyim, o zaman takdir edeceksiniz. 1962 yılında OSB Yasası çıkmış, o günden bugüne kadar yapılan tesis sayısı 2 bin 700. Şu anda bir yıl içinde, 36 ile gelen talep 3 bini geçti. Muhtemelen 3 bin 800 veya 4 bin olacaktır. 2 yıl sonra 42 yılda yapılan tesis kadar tesis yapılacak. O nedenle kaynaklar büyük oranda yetersiz kaldı" dedi.
Özel sektörün aktivitesine ve öncülüğüne inandıklarını kaydeden Bakan Coşkun, "2 yılda faiz ödemelerinde 16 katrilyon lira tasarruf sağlamamıza rağmen, geçen yıl 57 katrilyon lira faiz ödedik. Bu 57 katrilyon liranın yanında alt yapıya ayırdığımız para 7-8 katrilyon lira. Ama hamt olsun ki şu anda borçları çevirebilme konusunda hiçbir sorunumuz yoktur" diye konuştu.
Kamu bankalarının özerkleştiğini ve özelleştirileceğini belirten Bakan Coşkun, "Eskiden hükümet bankaya 'Faizi indir' diyordu, banka faizi indiriyordu. Şimdi böyle bir müdahalemiz olmuyor. İndir dediğin zaman sübvanse et diyorlar. Faizlerin tekrar aşağıya indirilmesi için çalışmalar hazır" dedi.
Bakanlık olarak yaptıkları çalışma ile 5 milyon 700 bin esnafın bilgisayarda kayıtlı olduğunu ve bunun 3 milyon 800 bininin tek tek 2 yılda tarandığını belirten Coşkun, "Sorunları biliyoruz. Verginin en yüksek, enerji fiyatlarının en yüksek, sigorta primlerinin en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğunu da biliyoruz.Terazinin bir kefesine gelirleri koymadan, öbür kefesine giderleri koyamıyorsunuz. Bütün projeler hazır" diye konuştu.
Bakan Coşkun, orman vasfını kaybetmiş ormanların değerlendirilmesi durumunda 25 milyar doların, belediyelerin buralardan alacağı harçları ile birlikte ise 40 milyar dolarlık bir kazancın milli ekonomiye kazandırılacağını kaydetti.
1. OSB'de bir süre kalarak sorunları dinleyen bakan, daha sonra karayoluyla Kemaliye'ye geçmek üzere Arapgir'e hareket etti.