SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Teze Cami'den Geriye Sadece 'Eski' Minare Kaldı!

'Teze Cami'den Geriye Sadece 'Eski' Minare Kaldı!
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat depremlerinde ağır hasar görmesi üzerine restorasyona alınan, yerli halk arasında ‘Teze Cami’ diye bilinen, resmi kayıtlardaki adı da Hacı Yusuf Taş Camisi olan  Yeni Cami’nin iki  minaresi ve depremde büyük yıkıma uğrayan ana yapısı, yeniden inşa edilmek üzere tamamen yıkılırken,  camiden geriye 1893 depreminde yıkılan caminin yine o depremde şerefeden üstü hasar gören eski minaresi ayakta kaldı.

24 Ocak 2020 tarihli Elazığ-Malatya depreminde ağır hasar görmesi nedeniyle restore edilen ve ibadete açıldıktan 6 ay sonra, 6 Şubat 2023 depremlerinde daha ağır hasar görerek büyük çapta yıkılan Malatya’nın simge yapılarından Yeni Cami'nin, temelden itibaren yeniden inşasıyla ilgili çalışmalar sürüyor.

ARŞİV FOTO: Yeni Cami'nin 2020 Elazığ- Sivrice merkezli deprem sonrasındaki restorasyonunun ardından kavuştuğu görüntü böyleydi

Yapımını Malatyalı hayırsever iş adamı Hacı Bayram Kızılaslan üstlendiği Yeni Cami’nin ana yapısı ve iki minaresi temelden yıkılarak, yeni inşaat için temel kazısı yapılıyor.

Yetkililer, caminin zeminindeki sıkıntıdan dolayı depremlerde hasar gördüğünün teknik olarak belirlendiğini ve zemin iyileştirmesinin yapılmasının ardından orjinaline uygun olarak yeniden inşa edileceğini belirttiler. Zemin iyileştirmesinin tamamlanmasının ardından, caminin sökülen taşlarının tek tek belirlendiği ve eski haline uygun şekilde inşasının başlanılacağı kaydedildi. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Haci (1 ay önce)
    Malatyanın ilk ve en önemli konusu camii değildir.Camiilerimizi lütfen her işinizde aparat olarak kullanmayın.Yüce Allah bununda hesabını elbette soracak.Bakın söğütlü camii meselesi öne sürülüp nasılda birden kuyumcu binaları dikildi?Ne çabuk unuttunuz?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mimar (1 ay önce)
    Zeminin sağlamlığı için 2 yıl önce yapılan restorasyon çalışmasından önce yapılması gerekirdi. Caminin doğu tarafında bulunan çeşmenin ve sürekli akan abdest yerlerinin kapatılması büyük bir hataydı. Çünkü bu sular caminin altında birikmesi sonucu zeminin gevşek olmasına ve rutubet almasına neden oldu ve 6 Şubat'taki depremde ağır hasar meydana geldi. Zeminin sağlamlaştırmak önemli bir çalışma olmuş bunun yanında eski çeşmenin de tekrar açılması için gereken yapılmalıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Osman (1 ay önce)
    Malatyanın anası ağlamış halen daha yeni caminin derdine düşüyorlar
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Erkan (1 ay önce)
    Malatya Haber niye ismi Hacı Yusuf Taş olan veya Yeni cami diye söylenen caminin ismini bozuk bir Türkçe olan Teze cami olarak ısrarla yazıyor.Zaten teze kelimeside taze kelimesinin yanlış olarak söylenmesi.
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Aziz kardeşim teze kelimesi bozuk türkçe değildir bu haberde de yazıldığı gibi yerel halk dili karadenizliler için yerel bir konuşma nasıl ki bozuk bir türkçe sayılmaz oranın öz has dili ise bu teze kelimesi de malatyamızın eskiden büyüklerimizin konuşma dilidir.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Ramazan (1 ay önce)
    İnşallah yeni caminin yükseldiğini görürüz. Bölgede söğütlü caminin olmayacagi düşünüldüğünde yeni caminin bodrum katında oluşturulacak bir büyük alan cuma namazlarında ihtiyacın karşilanmasina yardımcı olur. Belki soykan parkının altı da kullanılabilir.
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Mert (1 ay önce)
    Masrafa yazık.
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Ne taze (1 ay önce)
    Ulan ne taze camiyi yıkılıyor yıkılıyor bir daha yapılıyor ülke meselesi oldu gidin bir tane yeni cami yapın daha sağlam yapın illa aynı yerde aynı taşlarla yapmanın inadı ne ülke mi kurtarıyorsunuz
    Editörün Notu: Yorumuna 'ulan' diye başlayan bu vatandaşın gönderdiği mesajlardaki adresi av.akif_tutuncu.. Düzey bu!
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Adresi derken neyi kastediyorsunuz ne adresi Editör?
    %0
    %100
    Yanıtla
  • E mail ismim mesleğim (1 ay önce)M.Li isimli kullanıcı yorumuna
    E mail adresim ismim mesleğim her şeyi yayınlamışsınız birazcık hukuk biliyorsa danışmanınız avukat kişisel verimi açıkladığınız için suç işlediğimixi belirtir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kişisel veri (1 ay önce)Ne taze isimli kullanıcı yorumuna
    Sen kişisel verimi yayınlayarak suç işledin mahkemede hesaplaşacağız
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Manevi tazminat ve kişisel veriyi yayınkamaktan dava açacağım yarın götüşeceğiz seninle yargıda
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 ay önce)
    Allah CelleCelalühu Razı Olsun İnşaAllah Hayırsever İşadamı Bayram Bey'den Ve Emeği Geçenlerden Ve Geçecekkerden
    %100
    %0
    Yanıtla