Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Afete Hazırlık Eğitin Birimi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen "Depreme Duyarlılık Günleri" projesi kapsamında oluşturulan Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR'ı (GEDSET) iki gün Malatya'da eğitim verdi.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB)'nin katkılarıyla vatandaşlara ücretsiz verilen eğitim kapsamında Malatyalı öğrencilere ve vatandaşlara bilgiler verildi.
Yapılan eğitim çalışması hakkında bilgi veren Malatya İl Sivil Savunma Müdürü Turan Uzun, "Ülkemiz genel itibariyle yüzde 90'ı deprem bölgesinde ve nüfusumuzun yüzde 95'i deprem bölgelerinde yaşıyor. Deprem ülkemizin bir gerçeği ve bundan kaçış yok. Bize düşen depremle birlikte nasıl yaşanır bunun yollarını öğrenmek. Biz de bu çerçevede Boğaziçi Kandilli Rasathanesi ve THBB'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen bir programın Malatya'daki ayağını yürütüyoruz. Amacımız vatandaştaki duyarlılığı artırmak ve
tehlikeyi tanıtmak. Tehlikeyi tanıyınca onunla ilgili önlem almak daha kolaydır. Teşhisi koyarsanız, tedaviye ulaşabiliyorsunuz. Bu kapsamda vatandaşlara bunu duyurmak amacıyla gerekeni yaptık. Ancak üzülerek ifade etmek gerekirse, iki aşamalı olan eğitimimizde öğrencilere yapılan eğitimde yoğun bir katılım vardı. Vatandaşa yönelik uygulamaya ilgi gösterilmedi. Şurada bir röportaj yapsanız, vatandaşların çoğu yetkililerin kendilerine yeteri kadar eğitim vermediğini söyleyeceklerdir. Biz hizmeti ayaklarına kadar getirdik. Ben eminim ki gelişmiş ülkelerde parayla bu eğitim veriliyor. Biz ücretsiz bu eğitimi düzenledik ama eğitim bölümüne vatandaşın dikkatini çekemedik. Tır üzerindeki eğitime ise katılım bir hayli yoğun oldu" dedi.
Uzun, depremde bilginin çok önemli olduğunu kaydederek, "Bulunduğumuz bölümde eşyalardan kaynaklanan yaralanmalarla ilgili gerekli eğitimler veriliyor. Hayatta kalmayı sağlayacak tedbirleri gösteriyoruz. Vatandaşların bu tür uygulamalardan yararlanması gerekiyor. Yapılacak basit hareketlerle hayatta kalma yolunu öğrenmeliler" diye konuştu.