SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tohma'ya Özel Baraj

0
Güncellendi - 2016-04-08 02:39:03
Tohma'ya Özel Baraj
A- A+ PAYLAŞ

Tohma Çayı üzerine Akçadağ, Yazıhan ve Darende ilçe sınırları içerisinde yapımı planlanan Kuşkonmaz Barajı ve HES Projesi için verilen ÇED raporunun ardından, özel şirket inşaata başlayabilmek için malzeme ocakları, kırma-eleme-yıkama ve harç ünitesi tesisleri için ÇED sürecini başlattı.

Ankara merkezli Kuşkonmaz Enerji Elektrik Üretim Pazarlama ve Tic. A.Ş. tarafından yaptırılacak olan Kuşkonmaz Barajı ve HES Projesi’nin baraj gövdesi Tohma Çayı’nın Yazıhan bölümünde, göl alanı ise Akçadağ ve Darende ilçe sınırlarındaki Tohma Çayı güzergahı üzerinde yer alacak.

Kuşkonmaz Barajı ve HES Projesinde  36,049 MWm/34,618 MW gücünde hidroelektrik enerji üretimi yapılacak.

Projenin ÇED raporunda baraj ve HES projesi ile ilgili olarak yer verilen teknik bilgi şu şekilde; “Söz konusu ‘Kuşkonmaz Barajı ve HES (36,049 MWm/34,618 MWe)’ projesi kapsamında 888 m kret kotunda 83 m yüksekliğinde silindirle sıkıştırılmış beton tipinde inşa edilecek baraj ile çevrilecek Tohma Çayı suları 45 m uzunluğunda ve 3,75 m çapında ve gövde içerisinde yer alacak cebri boru vasıtasıyla 810 m kuyruk suyu kotunda 24,10 m x 45,80m x 29,00 m boyutlarında inşa edilecek HES binasına getirilecektir. Buradan da suyun türbinleri döndürmesi sonucunda elektrik enerjisi üretilecektir."

Özel şirketin  inşaat sahasına kuracağı malzeme ocakları, kırma-eleme-yıkama ve harç ünitesi tesisleri için İDK toplantısını 28 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştireceği belirtildi.

ALANDAKİ 3 MEZAR ANIT OLARAK TESCİLLİ

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 26 Mart 2015 tarihinde yaptığı toplantıda  Kuşkonmaz Barajı ve HES etki alanında 3 adet anıt mezar bulunduğu belirtildi. Buna ilişkin olarak Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı şu şekilde; “Malatya İli, Darende İlçesi, Ozan Mahallesi, Mezarlık Mevkii’nde sit alanı dışında, yapılması  planlanan Kuşkonmaz Barajı ve HES Projesi etki alanında bulunan, tapunun 149 ada, 6 parsel ile 155  ada, 130 parselinde kayıtlı, mülkiyeti Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait taşınmazlar  üzerinde tespit edilen 3 adet mezarın 2863 sayılı Kanun kapsamında tescilinin değerlendirilmesi  istemini içeren Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü raportörlerinin 08.10.2014 tarihli ve 265 sayılı  inceleme raporu ile 25.03.2015 tarihli ve 227 sayılı dosya inceleme raporu, Kültür Varlıkları ve  Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 07.11.2014 tarihli ve 214176 sayılı yazısı ile tescile ilişkin Kurum  görüş yazıları okundu dosyasındaki bilgi ve belgeler incelendi, yapılan görüşme sonunda;   Malatya İli, Darende İlçesi, Ozan Mahallesi, Mezarlık Mevkii’nde bulunan, tapunun 149 ada, 6 parsel ile 155 ada, 130 parsellerinde kayıtlı taşınmazlar üzerinde tespit edilen 3 adet mezarın  bulunduğu Ozan Mahallesi Mezarlıklarının 2863 sayılı Kanunun 6. maddesinde belirtilen kültür varlıklarından olması nedeniyle mezarlıkların korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine, yapı grubunun II. grup yapı olarak belirlenmesine, anıt fişinin onaylanmasına karar verildi.”

GÖRSELLER: Baraj Bölgesi krokisi ve baraj göl alanından fotolar..

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi

b6

b7

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Ali korkmaz (8 yıl önce)
    Uzun yıllardır bu barj lafı ozan köyünde söylenebilir ama sadece lafta icraatı görelim nerde hani bi çalışma falan bi duyru falan yapılmadı ozan halkı sadece tedirgin ediliyo
    0
    0
    Yanıtla
  • oguzhan (8 yıl önce)
    Eskiden Şu akar Türk bakar bundan sonra su akar Türk yapar hayırlı ugurlu olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (8 yıl önce)
    BARAJLAR YAPILSIN ANCAK BU BARAJLAR YAPILDIKTAN SONRA BÖLGEYE ETKİSİ NE OLACAK? BUNLAR İNCELENMİŞMİDİR. MESELA İKLİME ETKİSİ NASIL OLACAKTIR?
    0
    0
    Yanıtla