İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Kemik İliği Nakli Merkezi, Aferez Ünitesi ve Doku Tipleme Laboratuvarı’nın Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Kemik iliği naklinde TÖTM’in Türkiye’de marka olduğunu dile getirerek “TÖTM, üç yıldır Türkiye’de en çok kemik iliği nakli yapılan hastanedir.” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, kök hücre ve kemik iliği nakli alanına yönelmesiyle ilgili şunları söyledi: “Hematoloji, kan hastalıklarıyla ilgilenen geniş bir alan. Bu alanda kanserlerden kemik iliği yetmezliğine kadar birçok hastalığın tanı ve tedavisi yapılır. Kemik iliği nakli ise hematolojideki en ileri tedavi yöntemlerinden biri. Kanser tedavisini bir benzetmeyle açıklamak isterim: Kemoterapi kanseri bir yılan olarak düşünürsek, kuyruğunu kesebilir; ancak kök hücre nakli yılanın başını ezer ve hastalığı tamamen yok eder. Bu kesin çözüm yöntemi, beni kemik iliği nakli alanına yönlendiren en önemli faktörlerden biri oldu.”
Adından sıkça bahsettiren TÖTM’in başarısındaki nedenleri dile getiren Erkurt, TÖTM’in 40 ruhsatlı yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük kemik iliği nakli merkezi olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt “Yıllık yaklaşık 200 nakil yapıyoruz ve bu başarı, tamamen bir ekip çalışmasının ürünü. Deneyimli öğretim üyelerimiz, uzman doktorlarımız, hemşirelerimiz ve diğer sağlık personelimiz, bu başarıda büyük pay sahibi. Ayrıca yönetimimizin desteği ve merkezin altyapısı, başarımızın temel taşlarını oluşturuyor.” dedi.
“Türkiye’nin Her Tarafından Hastalar TÖTM’e Başvuruyor!”
TÖTM’de çalışmanın kariyerine olan etkileriyle ilgili konuşan Prof. Dr. Erkurt, TÖTM’in yalnızca Malatya’dan değil Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun ve hatta Türkiye’nin dört bir yanından hastaların başvurduğu bir referans hastanesi olduğunun altını çizdi. Erkurt “Burada çalışmak, çok sayıda hasta görme ve bilimsel yayın üretme şansı tanıdı. Ayrıca merkezin kök hücre ve kemik iliği nakli alanındaki altyapısı, tecrübemi artırmamda büyük rol oynadı. Yeni açılan Onkoloji Hastanemizin desteğiyle de daha fazla nakil yaparak uzmanlığımı derinleştirdim.” dedi.
Türkiye’nin kök hücre ve kemik iliği naklindeki başarısıyla ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Türkiye’de yılda yaklaşık 6 bin civarında kemik iliği naklinin gerçekleştirildiğini ve bu sayının Türkiye’yi Avrupa’da dördüncü sıraya yerleştirdiğini vurguladı. Erkurt, Türkiye’deki nakil merkezlerinin, Avrupa ve Amerika standartlarını yakaladığını söyleyerek Türkiye’nin bu alanda her yıl daha da ileri gittiğini ve uluslararası başarılar elde ettiğinin altını çizdi.
“TÖTM Türkiye’nin En Büyük Kemik İliği Nakil Merkezi”
TÖTM’in kök hücre ve kemik iliği naklindeki başarısını da değerlendiren Erkurt, TÖTM’in 40 tane ruhsatlı yatağıyla Türkiye’nin en büyük kemik iliği nakil merkezi olduğunu ve son üç yıldır Türkiye’de en çok kemik iliği nakli yapılan hastane olduğu söyledi. Prof. Dr. Erkurt, TÖTM’in referans hastane olması, yönetimin desteği, buradaki sağlık ekibinin uzun yıllara dayanan tecrübeye sahip olması ve ücretsiz tedavi imkânı sunmasının da bu başarıda etkili olduğunu kaydetti.
Terapötik aferez ünitesinin kemik iliği naklinde TÖTM’in önemine de değinen Erkurt, kemik iliği naklinin alt yapısının yani mutfağının terapötik aferez ünitesinin oluşturduğunun, bu anlamda bu ünitenin gelişmiş olmasının kemik iliği naklinin başarısında etkili olduğunun altını çizdi.
Hematoloji ve kök hücre tedavilerinde son yıllardaki gelişmeler üzerine de konuşan Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt “Hemotolojide, monoklonal antikor tedavisinin ve immünoterapinin yani akıllı ilaçların ve immünoterapilerin yaygınlaşması yani bu hematolojik kanseri olan hastaların daha kolay remisyona girmesini sağladı. Kök hücre nakli alanında da yine mezenkimal kök hücrenin Türkiye’de yaygınlaşması bize tedavide faydalı oldu" dedi.
Kemik iliği naklinde modern aferez cihazlarının olmasının kök hücre toplama işleminin kolaylaştırdığını belirten Erkurt, Doku Tipleme Laboratuvarımızda yüksek çözünürlüklü HLA çalışılmasının doku uyumunu ve doğruluğunu artırdığını ve rutin olarak kimerizm testi çalışılmasının da hasta takibini kolaylaştırdığını ifade etti. Erkurt, genetik tahlillerin modern NGS cihazlarıyla daha doğru bir şekilde yapılıyor olmasının da kendilerine hastaların tanısında ve takibinde kendilerine kolaylık sağladığının altını çizdi.
Gelecekte kök hücre ve kemik iliği nakliyle ilgili tedavi yöntemlerinin daha da çeşitleneceğini düşündüğünü kaydeden Erkurt “Özellikle CAR-T hücre tedavisi ve mezenkimal kök hücre çalışmaları, kanser tedavisinde büyük bir umut vaat ediyor. Ayrıca, kök hücre naklinde daha deneyimli merkezlerin artması, bu tedavi yöntemlerinin daha yaygın hale gelmesini sağlayacaktır.” dedi.
“Kök Hücre Bağışı Artık Ağrısız ve Güvenli!”
2024 yılı içerisinde TÖTM’de yaklaşık 200 civarında kemik iliği nakli yapıldığını vurgulayan Erkurt, TÖTM’in Türkiye’de en çok nakil yapan merkez olduğunun altını çizdi ve kemik iliği nakli yapılması gereken hastaların rahatlıkla merkezimize başvurabileceğini söyledi. Kök hücre bağışçısı olmak isteyenlere yönelik de konuşan Prof. Dr. Erkurt “Kök hücre bağışı artık ağrısız ve güvenli bir süreç. TÜRKÖK aracılığıyla bağışçı olmak çok kolay. Sadece Kızılay’a gidip üç tüp kan vererek bağışçı olabilirsiniz. Bu işlemle bir kanser hastasının hayatını kurtarabilirsiniz. Bağışçı olmak tamamen gönüllülük esasına dayalı ve donöre hiçbir zararı yok. 18-50 yaş arasında kan verebilen herkesi kök hücre bağışçısı olmaya davet ediyorum.” diyerek bağışçı olma konusunda çağrıda bulundu.
Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt “Türkiye’de bilim yolunda çok çalışmamız ve üretken olmamız gerekiyor. Bilimsel çalışmalarla uluslararası başarılar hedeflemeliyiz. Genç bilim insanlarının önünü açmalı ve onları desteklemeliyiz. Nobel’i hedeflemeli, bu doğrultuda ilerlemeliyiz.” diyerek sözlerini tamamladı.
İNÜHABER