İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde aynı anda 7 hastaya kök hücre nakli yapıldı.
Geçtiğimiz aylarda aynı anda 10 hastaya canlıdan canlıya yapılan başarılı karaciğer nakliyle dünyanın gündemine oturan Turgut Özal Tıp Merkezi bu kez de kök hücre nakli ile dikkat çekiyor.
Bugüne kadar yapılan 700 kök hücre nakli ile kamu hastaneleri arasında birinciliğe oturur Turgut Özal Tıp Merkezi’nde aynı anda 7 hastaya kök hücre nakli yapıldı.
“Aynı anda 12 hastaya nakil yapacak kapasitedeyiz”
Nakil öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, Tıp Merkezi’nin aynı anda 12 hastaya kök hücre nakli yapacak kapasite ve ekibe sahip olduğunu söyledi. Kök Hücre ve Kemik İliği Nakil Merkezi’nin 2018 yılı rakamlarını egale ettiğini söyleyen Prof. Dr. Beytur, “Böylelikle Turgut Özal Tıp Merkezi’nde toplamda 700 hastaya kök hücre nakli yapılmış oldu. Merkezimiz şu anda 12 hastaya aynı anda nakil yapacak kapasitede. Bu hastalarımızın yüzde 75’i il dışında gelen hastalar. Aynı zamanda, son teknolojiye sahip laboratuvarımız var. Yılda yaklaşık 5 bin hastaya plazmaferez (Kandan belli maddelerin veya hücrelerin uzaklaştırılıp kalanın hastaya geri verilmesi anlamında kullanılır) ve 500 hastaya spesifik aferez yapacak kapasiteye sahip. Türkiye’nin en büyük aferez merkezi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde bulunuyor. Şu anda yaklaşık 30 hasta kapasite yeterli olmadığı için bekleme listesinde. Bugün 7 hastaya nakil yapılıyor. Bunlardan 5 tanesi erkek, 1 tanesi kadın hasta, 3 allojenik, 4 de otolog nakli yapılmakta ve bu hastaların hepsi de kanser hastası. İnşallah bu nakil sayesinde şifa bulup kanseri yenecekler. Onkoloji hastanemizin yapımı devam ediyor. Tamamlandığında, bu bekleyen hastalarımız, şifa bulacaklar ve yurt dışı dâhil gelen tüm talepleri karşılamış olacağız” dedi.
Prof. Dr. Erkurt “129 nakille birinci olduk”
Kök Hücre ve Kemik İliği Nakli bölüm sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, gerçekleştirilen nakillerin büyük bir başarı olduğunu söyleyerek “Çünkü bu sene kök hücre ve kemik iliği naklinde kamu hastanelerinde 129 nakille birinci olduk. Genel itibari ile tüm hastaneleri sayarsak, 5. Olduk. Bugün itibari ile 128. Naklimizi yaptık. Yani geçen sene ki sayımızla eşitlemiş olduk. Şimdi bu sene sonuna baktığımızda yaklaşık 200 nakille yılı bitirmeyi öngörüyoruz. Bu da zaten kamuda birinciliğimizi devam ettirecek. Türkiye’de de tüm özeller arasında da muhtemelen ilk 2’ye gireceğiz” diye konuştu.
Onkoloji Hastanesinin yapımı tamamlandığında yatak sayısının 24’e çıkacağını ve böylece Türkiye’de en yüksek nakli yapan merkez olacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Erkurt, şunları söyledi:
“Bunu daha da arttırarak Avrupa’da en büyük merkez olma yolunda gideceğiz. Bu bir başarıdır, bu başarıda da yönetimimizin çok büyük emekleri var. Biz, 25 Temmuz itibari ile bir günde 5 nakil yapmıştık. Bugün itibari ile bu sayıyı 7’ye çıkardık. Yani 7 tane kemik iliği naklini aynı günde yaptık. Bizim yatak sayımız 12 ve 12 hastayı aynı günde yapacak kapasiteye sahibiz Türkiye’de aynı anda 7 kök hücre ve kemik iliği nakli yapan tek merkeziz. Hastalarımızın 4’te 3’ü Malatya dışından geliyor, bu da demektir ki artık tercih edilen bir merkez.”
“Amacımız hastaları başka illere göndermeden tedavi edebilmek”
Turgut Özal Tıp Merkezi’nin Kayseri’nin Doğu’sundaki tüm hastalara talip olduğunu ve amaçlarının bu hastaları başka illere göndermeden tedavi edilmesinin amaçlandığını kaydeden Prof. Dr. Erkurt, “Şuan onu yavaş yavaş başarmayı sağlıyoruz. Bu yıl 200 civarı naklimiz olacak. İnşallah yeni hastane ile birlikte Kayseri’nin doğusundaki tüm hastalara talibiz, hiçbirinin dışarıya gitmemesini sağlayacağız. Sadece bölge ve Türkiye’de değil, dünyanın her tarafından gelen hastalara şifa dağıtacağız” ifadelerini kullandı.
Nakil sonrası yaşama oranın çok yüksek olduğunu ve bu konuda Merkezin Sağlık Bakanlığından iyi karne aldığının altını çizen Erkurt, “Bizlere her 6 ayda bir Sağlık Bakanlığı karne gönderiyor. Biz yaptığımız her nakli sisteme kaydediyoruz. Online olarak hangi nakli, hangi hastanın ne durumda olduğunu Sağlık Bakanlığı sistemle Ankara’dan görebiliyor. Gönderdiği son karneye baktığımızda 57 tane Otolog nakil hastamızdan 2 tanesi hayatını kaybetmiş. Bu da yüzde 3’ün altında bir ölüm oranı. Bu da bu çok iyi bir başarı demektir. Otolog’da çok iyi durumdayız, Allejenik’te de kardeşten aldığımız ve kardeşten tam uyumlu olmayıp da akraba dışından nakil yaptığımız hastalarda da Mortalite oranlarımız yüzde 20 civarında ve bu da dünya standartlarında. Geçen senelerden daha iyi durumdayız” şeklinde bilgi verdi.
Kemik İliği ve Kök Hücre Nakil merkezindeki aferez merkezinde donörlerden kök hüre alımının da basit bir kan alımı gibi kolayca yapıldığını ve vericilerin konforlu bir dönem geçirdiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, “Eskiden bu işlem ağrılı bir zor ameliyat şeklindeydi. Yani kalçadan giriyordu iğnelerle ve yaklaşık 1 litre kan alınıyordu ve 10-15 tane de delik açılıyordu ve bu donör bu işlemi yaptıktan sonra bir hafta yürüyemiyordu, çok zor bir işlemdi. Şimdi, biz vericilerimize 5 günlük bir cilt altı aşı yapıyoruz ve bu aşı kemik iliğindeki kök hücrelerini kan damarlarına çıkarıyor. Ve o kan damarlarına çıkan kök hücreleri bu cihazlarımız 3 saatte kan alır gibi topluyor. Bu işlemi de en yüksek sayıda yapan merkeziz. Şu anda 10 tane cihaz var ve her 10’u da kök hücre toplayabiliyor. Türkiye’de bu cihazları olan ve aynı anda 10 tane kök hücre toplayabilen ilk merkeziz. Bu işlemde donöre hiçbir zararı yok, günlük aşısını alıp evine gidebiliyor” dedi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com