Trafikte can ve mal kayıplarını önlemek amacıyla Vali Aydın Baruş başkanlığında ‘Yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin yol ve trafik güvenliğinin sağlanması’ konulu eğitim ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Valilik 2 Nolu Toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya, Vali Aydın Baruş’un yanı sıra İl Jandarma Komutanı J.Alb. Necmi İnce, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanı M. Zeki Soyak, Karayolları 81. Şube Şefi Erkan Erkmen, Ticaret ve Sanayi Odası, Şoförler ve Otomobilciler Odası, Minibüs ve Umum Servis Araçları Odası, TOFED Malatya ile şehirlerarası yolcu otobüsü firmalarının temsilcileri ve şehir içi yolcu taşıma kooperatiflerinin temsilcileri katıldı.
Toplantı açılış konuşmasında Vali Baruş, “Vatandaşlarımızın gitmek istedikleri yerlere ulaşmalarını sağlayarak çok önemli bir hizmet veriyorsunuz. Ancak bildiğiniz gibi özellikle kış şartlarında üzücü kazalar meydana geliyor. Bu kazalarda dikkat çeken hususlar var. İçişleri Bakanlığımızın bu hususlarla ilgili firmalarımızın dikkatini çekmek gerektiği konusunda da genelgesi var. Bu kapsamda sizlerle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Çünkü vatandaşlarımızın can güvenliğini doğrudan ilgilendiren konular bunlar. Ülkemizde meydana gelen otobüs kazalarını duyduğumuz zaman üzülüyoruz. Vatandaşlarımız hayatını kaybediyor, yaralananlar oluyor, ciddi maddi kayıplar meydana geliyor. Bizim devlet olarak yol ve trafik denetimlerimiz var ancak bu kazaların önüne geçebilmek için de özellikle firma sahipleri olarak sizin göstereceğiniz hassasiyet, çalıştıracağınız personele yönelik eğitim çalışmaları ile İçişleri Bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzün koymuş olduğu standartlara uyma konusunda göstereceğiniz hassasiyeti ortaya koyacağınıza inanıyoruz” dedi.
İl Emniyet Müdür Yardımcısı 2. Sınıf Emniyet Müdürü Uğur Er tarafından yapılan sunumun ardından toplantı karşılıklı görüş alış verişinde bulunulması ve Otobüs firması yetkililerine alınan tedbirlerin tebliğ edilmesinin ardından sona erdi.
Otobüs firmaları, sahipleri ve şoförlerine yapılan tebligatta şu hususlar belirtildi:
- Özellikle yolculuklarda istisnasız yol şartlarına ve trafik kurallarına uygun araç kullanmaları ve yolcuların emniyet kemeri takmalarının temin edilmesi.
- Kış şartlarına uygun lastik kullanımı, (1,6 mm’den az olmayacak diş derinliğine, 5 yıldan az raf ömrüne ve uygun basınca sahip olacak.)
- Hız, kırmızı ışık ihlalleri ile tehlikeli şerit değiştirme başta olmak üzere sürüş esnasında kural ihlallerinden kaçınılması, bu konuda şoförlere gerekli uyarı ve bilgilendirmelerin firma yetkililerince yapılması.
- Mevzuatın öngördüğü sayıda (mesleki yeterlilik, ehliyet başta olmak üzere öngörülen diğer niteliklere sahip olan) şoförü yolculuk esnasında araçlarında bulundurmaları.
- Şoförlerin yorgun ve uykusuz araç kullanmalarının engellenmesi, şoförlerin günlük ve haftalık dinlenme sürelerine uyulması.
- 10 numara yağ olarak tabir edilen uygun olmayan yakıtları araçlarında kullanmamaları/kullandırmamaları.
- Takograf cihazlarının usulüne uygun bir şekilde çalışır vaziyette olması ve mutlaka kullanılması.
- Terminal ve belirlenmiş duraklar haricinde yolcu alınmaması ve yolcu indirme bindirme kurallarına riayet edilmesi.
- 4925 sayılı Taşıma Kanununda belirtilen yetki belgesi başta olmak üzere tüm yükümlülüklere uygun olarak faaliyette bulunulması.
- Özellikle yabancı uyruklu şahıslar olmak üzere şoför dinlenme mahalline yolcu alınmaması.
- Yabancı uyruklu şahısların yol izin belgelerinin bilet kesme işlemi öncesinde kontrol edilmesinin sağlanması.
Bülten