Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin, şehiriçi toplu taşımacılıktaki en önemli projesi olarak yansıtılan, ancak bugüne kadar Türkiye'de kullanılan bir örneği bulunmadığı için birçok eleştiriye muhatap olan Trambüs sistemi, hizmete girmeden direk ve enerji hattındaki kazalarla gündemde kalmayı sürdürüyor. Çevreyolu'nda kent merkezi ile İnönü Üniversitesi arasında döşenen trambüs hattının, Şehirgösteren ile Battalgazi kavşağı arasındaki yaklaşık 1.5 km.'lik bölümünde, saman yüklü bir kamyonun çarpması sonucu, hat taşıyıcısı 72 katener zarar gördü, trafik büyük ölçüde aksadı. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı olan Hasan Alıcı, sabotaj iddiasında bulundu.
SAMAN YÜKLÜ KAMYON HATTI YERE İNDİRDİ İDDİASI..
Olay, saat 16.00 sıralarında meydana geldi. Malatya- Elazığ karayolunun Malatya girişinde, Remark Oteli önünde şehir merkezi yönüne doğru gelen saman yüklü bir kamyon, iddiaya göre trambüs hattını taşıyan katener ve tellere çarptı. İddiaya göre, bu çarpmanın etkisiyle katener ve teller Çevreyolu'na indi, trafiğin tıkanmasına neden oldu.
Olaya, sürücüsünün adı ve plakası belli olmayan kamyonun neden olduğu, kamyonun baştaki katenere çarpmasının ardından, peşpeşe diğer katenerlerin de yıkılmaya başladığı bildirildi.
Olay yerine gelen trambüs hattını döşeyen firmanın yetkilileri, katenerlerin 5.50 metre yüksekliğe yapıldığını, buna karşı yüklü kamyonun yüksekliğinin 5.80 metre olduğunu, olayın bundan kaynaklandığını öne sürdüler.
İletim tellerinin yerlere saçılması ile endişeye kapılan trafik ekipleri Battalgazi kavşağını kısa bir süreliğine trafiğe kapatması ve kontrollü geçişe izin vermesi ile kavşak trafiği kitlendi. Battalgazi ve Sivas Caddelerinde uzun kuyruklar oluştu.
Kamyon sürücüsünün olayı farkettikten sonra polis merkezine gittiği belirtilirken, yaklaşık 2 saatlik çalışma sonucu hat ve katenerlerin yolun kenarına çekilerek, trafiğin açıldığı bildirildi.
SABOTAJ İDDİASI..
Malatya Belediyesi'nin toplu taşımacılık şirketi olan MOTAŞ'ın genel müdürü olduğu dönemde Trambüs Projesi'ni Malatya'nın gündemine getiren, bunun için de büyük çaba sarfeden, 30 Mart seçimlerinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Ahmet Çakır'ın Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı'na getirdiği Ziraat Mühendisi Hasan Alıcı, olayın sabotaj olabileceği iddiasında bulundu.
Alıcı'nın olay yerinde yaptığı açıklamada belirttiği hat yüksekliği ile hattı döşeyen firma yöneticilerin söylediği hat yüksekliğinin birbirini tutmadığı dikkat çekti.
Alıcı, “Standart yükseklik 4.80 metre. Bizim iletim hatlarımız ise 5.60 metre. Yani yasal yüksekliğin çok üzerinde, buna rağmen aksamlara çarpa çarpa telleri yere indiriyorsa sabotaj endişesini taşımadan edemiyorum. Bir- iki direk değil ki!.” diyerek olayın sabotaj olma ihtimalinin yüksek olduğunu iddia etti.